DOCUMENTAL. “#Nosaltres els valencians” (2013)

#NosaltresElsValencians

  • Director: Andreu Signes
  • Durada: 29 minuts i 47 segons
  • Emissió: TV3, Televisió de Catalunya, 29 d’octubre de 2013
  • Comentari: “És un documental que presenta un País Valencià amb futur i on la societat civil ha superat les mancances de la classe política”.

Aplicació didàctica:

  1. Geografia Humana: relacions econòmiques, polítiques, socials i culturals entre dos territoris veïns amb alguns lligams comuns.
  2. Història del Món Actual: algunes característiques de la situació actual del País Valencià, i l’estranya i difícil relació entre aquest país i Catalunya.

Consideracions sobre “#Nosaltres els valencians”

Aquest documental de mitja hora és un repàs d’alguns aspectes de la realitat actual valenciana no massa coneguts ni per la resta de catalans ni sovint pels propis valencians.

No trobarem el típic reportatge sobre la “confrontació valenciana”, és a dir la dels “blavers” envers els “catalanistes”, ni la tan coneguda i repetida corrupció i ineptitud de la classe política valenciana. Els estereotips ja cansen.

Sí que trobarem algunes aportacions molt assenyades sobre això que es podria anomenar el “fet valencià”. 

És un documental molt recomanable perquè és molt dinàmic i amb arguments molt inspiradors, dels que fan pensar. Té dos parts molt clares: una primera on es fa un diagnòstic ràpid de diverses realitats valencianes, i una segona on analitza el present i el futur de les relacions entre Catalunya i el País Valencià. Tot això a partir de les reflexions i els comentaris d’algunes personalitats que pertanyen a diferents sectors socials, com ara: periodistes i professors d’universitats (el món dels mitjans de comunicació i el món acadèmic), grans empresaris (el sector financer i empresarial), agricultors (els treballadors de la terra), representants de l’hoteleria (el sector del turisme), les festes (la part de les identitats tradicionals) i els moviments socials de base (les reivindicacions populars).

Al voler mostrar sectors que no són generalment tan visibles als mitjans de comunicació el documental deixa de banda la realitat política. De fet, pràcticament fuig d’ella. Només apareix un polític, Joan Baldoví, diputat en el Congrés dels Diputats de Madrid per Compromís. Sí que apareixen referències a la “mala sort” que s’ha tingut amb els polítics valencians, que miren més cap a Madrid que cap a València, així com la gran pèrdua de temps que ha suposat la “batalla de València”, la de l’època de la transició i més enllà, la dels símbols, com el nom del país i de la llengua o els colors de la bandera. Massa poc i massa dispers, però per a mitja hora ja està bé.

Sí que destaca al documental la importància de les futures i ineludibles relacions econòmiques entre el País Valencià i Catalunya, i com a paradigma d’açò està l’anomenat “corredor mediterrani”, una infraestructura molt necessària, diuen, que aplegarà amb vint anys de retard degut a la intencionalitat política valenciana de viure d’esquenes als catalans, i al radialisme centralista madrileny. També destaca la crida a la “normalitat”, és a dir, a viure valencians i catalans les nostres identitats amb tranquil·litat, com a veïns que som i serem, sense subordinacions, i cada país amb les seues peculiaritats pròpies, i també amb els nostres lligams, que els tenim i ben grans, tant culturals com econòmics.

Sobre aquests lligams entre catalans i valencians al documental trobem la frase més emotiva, i la diu Vicent Sanchis, periodista i professor de la Universitat Ramon Llull de Barcelona: “No s’entén la Catalunya actual sense l’aportació valenciana, i només això ja és una victòria.” Per acabar-ho de rematar els crèdits finals són tota una delícia, amb la cançó “L’herència” del grup valencià Aspencat (de Xaló, a la Marina Alta), i imatges d’alguns valencians imprescindibles, dels que han fet cultura, i han fet país.


Per a complementar aquest documental

ARTICLE. “TV3 estrena ‘#Nosaltres els valencians’, un documental per trencar els tòpics que perviuen sobre el País Valencià”, ara.cat, 29/10/2013.

ARTICLE. “Tres lecciones y un horizonte”, per Josep Vicent Boira, sobre el corredor mediterrani, El País, 20/10/2011.

TELEVISIÓ. “#Nosaltres els valencians”, a TV3, Televisió de Catalunya.

ESTEREOTIPS. Documental: “Valencians: cosins o germans?“, del programa Trenta minuts de TV3, de l’any 1997, on trobem la visió típica de l’enfrontament entre “blaveros” i “catalanistes” al País Valencià.

CORRUPCIÓ. Reportatge: “Resacón en Levante“, del programa La Sexta Columna, de la cadena de televisió La Sexta, de l’any 2012, amb una durada de 48 minuts. En aquest reportatge s’analitza 15 anys de malbaratament de diners públics, de corrupció política a tot el territori del País Valencià. 15 anys que han deixat el País Valencià a la ruïna social i econòmica després dels successius governs del PP.

Més informació i recursos sobre el País Valencià

EDUCACIÓ. Vídeo: “Fes Escola Valenciana!”, 2013, molt bonic i emotiu.

HISTÒRIA. Documental: “Almansa 1707”, 17 minuts, any 2007, amb el text de l’abolició dels furs d’Aragó i València (1707)

LIP DUB. “Bandera clara”, lip dub d’Alacant, cançó del grup El Diluvi, molt divertit.

LLENGUA. Documental: “Una llengua que camina”, al País Valencià, 2011.

LLIBRE. “Nosaltres, exvalencians. Catalunya vista des de baix”, de Toni Mollà i altres, 2005, molt recomanable.

LLIBRE. “Política per a joves inquiets”, per Enric Senabre, 2011, amb textos interessants.

LLIBRE. “Tierra de saqueo”, sobre la corrupció al País Valencià, del periodista Sergi Castillo, any 2013.

MÚSICA. Viure sense “Obrint Pas”, per Historiata, 20/04/2013.

PAÍS. “Història d’un nom: País Valencià”, amb un vídeo i algunes consideracions, 15/05/2013.

POESIA. Dossier: “Vicent Andrés Estellés i la història dels valencians”, per Historiata, 19/01/2013.

TELEVISIÓ. Article d’opinió: “El tancament de Canal 9 és apassionant (en 10 punts)”, per Historiata, 07/11/2013.

3 Responses to DOCUMENTAL. “#Nosaltres els valencians” (2013)

  1. Retroenllaç: TEMA Espanya. La democràcia espanyola actual (des de 1982) | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: PAÍS VALENCIÀ. «Qui som els valencians?» (2016) | HISTORIATA

  3. Retroenllaç: PAÍS VALENCIÀ. «Els valencians, des de quan són valencians?» per Vicent Baydal | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: