DOCUMENTAL. País Valencià: “Una llengua que camina” (2011)

DOCUMENTAL

País Valencià: “Una llengua que camina” (2011)

Explicació. Documental realitzat per Vilaweb i TVC, de 56 minuts de durada, molt ben fet i que repassa els esforços que s’han fet i que continuen fent-se per a mantenir i difondre el valencià en tots els àmbits de la vida al País Valencià. En especial destaca el paper que han desempenyat les escoles i les Trobades d’Escoles en Valencià.

És un documental molt útil per a entendre que existeix un altre País Valencià, diferent, molt més que això que arriba als mitjans de comunicació…

[*Nota: valencià és el nom que se li dóna popularment al català que es parla al País Valencià]

Més informació

Font d’informació: youtube, enllaç aquí

Una Llengua que Camina dirigit per Amanda Gascó Richart i realitzat per Faules Produccions és una producció de VilaWeb amb Coproducció de TV3 – Televisió de Catalunya.

El punt de partida del documental és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d’octubre de 2010 a la ciutat de València. Aquest va ser l’acte de cloenda de les celebracions dels 25 anys de Trobades d’Escoles en Valencià, festes d’estima per la llengua que duu endavant, des de fa un quart de segle, l’entitat cívica Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua.

Després de més de 25 anys, les primeres generacions de valencians que han estudiat en la nostra llengua són persones adultes que fan tots els possibles per viure en català a casa, al carrer i al treball. Aquesta idea és la que ha donat nom al documental Una llengua que camina.

La vivesa del català al País Valencià la sustenten les persones i el camí ferm de la normalització és real gràcies als pasos, al compromís individual de multitud de ciutadans que incorporen el català als diferents àmbits de la vida, que el fan útil i necessari. Són avanços lents, com qui camina per una costera, però ferms i efectius.

La base del documental és el retrat de la vida diària de cinc persones que viuen a distints punts del territori valencià i que ens permeten fer una radiografia de la llengua de nord a sud, de les ciutats i dels pobles.

El protagonista més conegut és Xavi Sarrià, lletrista i cantant del grup Obrint Pas, que viu al Cap i Casal, València. Xavi és un reflex d’eixa primera generació de joves que ha estudiat en valencià. Ell ens mostra la rica proliferació de grups de música en valencià i explica les causes d’aquest fenomen.

Gerard Pitarch viu i treballa a Castelló de la Plana, va ser un dels primers que estudiaren en valencià a la Plana Alta. Té dues filles que ja van a l’escola en valencià. Ell és dermatòleg a l’Hospital General de Castelló i ens mostra l’ús de la llengua al món de la sanitat.

Mar Iglesias és periodista i viu a la ciutat d’Alacant. A més, és de les poques professores que imparteixen les seues classes en català a la Universitat d’Alacant. A través del seu cas, es fa una anàlisi de l’ús de la llengua als mitjans de comunicació del País Valencià i es mostra la seua voluntat de fer explícita la llengua a la capital del migjorn valencià.

Una altra protagonista és Dariana Groza, nouvinguda d’origen romanés que va descobrir que al País Valencià existia una altra llengua quan va anar a matricular el seu fill a l’escola del poble on viu, Catarroja, a l’Horta Sud. A hores d’ara, el seu interés pel català l’ha convertida en tècnica del Voluntariat pel Valencià, un programa creat per l’entitat cívica Escola Valenciana.

Justament un dels impulsors d’Escola Valenciana és Diego Gómez, que ha estat president d’aquest moviment cívic durant quasi una dècada. Diego és mestre a una escola pública de Carcaixent, a la comarca de la Ribera, i ens obri les portes a la gran xarxa social en defensa del català a l’escola i al carrer que està fent aquesta entitat.”

Fitxa del documental

Direcció: Amanda Gascó Richart
Ajudant de Direcció: Cristina Vergara Sequeiro
Guió: Vicent Partal, Amanda Gascó, Cristina Vergara Sequeiro i Nacho Gil Cid de Diego
Fotografia: Nacho Gil Cid de Diego
Música i so: Miguel Gómez Ortín
Edició i postproducció: Faules Produccions.
Producció: VilaWeb
Espanya, 2011

2 Responses to DOCUMENTAL. País Valencià: “Una llengua que camina” (2011)

  1. Retroenllaç: Vídeo: FES ESCOLA VALENCIANA! | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: DOCUMENTAL. “#Nosaltres els valencians” (2013) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: