ARTICLE. El tancament de Canal 9 és apassionant (en 10 punts)

El tancament de Canal 9 és apassionant (en 10 punts)

Introducció: l‘últim minut de Canal 9

Divendres, 29 de novembre de 2013, a les 12.19 h:

Article d’opinió

canal 9 no és una mort és un assassinatRoderic Ortiz, professor interí de Geografia i Història retallat.

Deu apunts sobre el tancament de Canal 9, o Nou, o RTVV, o com es diga ara:

 

1. Sí, el tancament de Canal 9 és apassionant. Va començar les seues emissions allà pel 1989. Jo tenia tretze anys i puc dir que he crescut amb ella. Mai hi ha hagut en Canal 9 una època tan apassionant, tan vital, com aquesta del tancament.

2. Des del principi de les emissions Canal 9 va ser la gran esperança blanca de la democràcia i dels mitjans de comunicació valencians. Tots els valencians volíem que fóra “la nostra”, però no ho va ser mai.

3. Primer teníem un PSOE valencià acomplexat, sucursalista i mediocre, que prompte va claudicar per a fer una televisió casposa, amb llistes de paraules prohibides i programes que insultaven la intel·ligència dels espectadors. Malgrat açò hi havia alguns bons periodistes i la manipulació de les notícies no era tan escandalosa i vergonyosa. I teníem alguns programes entranyables, com “El Show de Joan Monleón”, una obra d’art comparat amb el que vindria després. Era “la nostra”, i casposeta.

4. Després, des de l’any 1995, ha sigut una televisió al servei de la propaganda del Partit Popular i de les “Glòries d’Españñña”, i un lloc on ficar i beneficiar a llepaculs i “amiguitos del alma”, i així el dèficit es va disparar, la plantilla es va triplicar i bona part de l’audiència es saltava Canal 9 quan feia zàping (jo mateix). És “la d’ells”, i ben casposota.

5. Les alegries. De quan en quan trobaves algun programa que se salvava, que resistia inexplicablement, que no ens insultava, relegat a alguna hora intempestiva i generalment en Punt 2, la segona cadena de Canal 9, on anaven a parar els desterrats i els represaliats. Recorde ara algun documental de “Dossiers”, el programa de “Medi Ambient” (ai, Xelo Miralles i Joan Pellicer), fins i tot algun “Babalà”. Supose que cadascú tindrà els seus. Sí que hi havia algun just a Sodoma.

6. No obstant això, els valencians no podem estar orgullosos de Canal 9. Hi ha hagut molts moments vergonyosos en la seua història, massa moments vergonyosos. Molta gent que ha treballat allí està penedida, per la manipulació i les mentides, cosa que ha provocat en alguns un cert sentiment agredolç davant el tancament. Com superar-ho? Difícil, si bé ha tingut certa repercussió la petició de perdó per les informacions que es van donar sobre l’accident del metro de València el 2006. També va ser tristíssima la prohibició de veure TV3, Televisió de Catalunya, al País Valencià, un fet que ens empobria com a democràcia i que ens deixava entre la ràbia i l’estupor més absolut. Canal 9 no deia res o es dedicava a atacar els “radicals” que volíem i volem la llibertat d’informació, i també la llibertat de pensament com deia el gran José Luis Sampedro.

7. Amb la crisi l’aixeta dels diners es va anar tancant gradualment i la situació esdevenia insostenible. Canal 9 tenia poca audiència (fins fa dos dies), no acomplia la seua funció d’adoctrinament ideològic pepero, i tenia i té un dèficit brutal (algú sap quant és 1.200 milions d’euros?) . La plantilla de treballadors i sobretot directius llepaculs estava plena a vessar i els casos de corrupció començaven a esclatar sense fre. Al PP començava a deixar de interessar-li la seua televisió, però que pagàvem entre tots.

8. La resta ja ho sabem tots: es va fer un ERO (expedient de regulació d’ocupació) i més de 1000 treballadors van ser acomiadats. Ho van recórrer als jutjats i fa dos dies, el dimarts 5 de novembre de 2013, el Tribunal Superior de Justícia de València ha dictaminat que l’ERO no acompleix la llei. Cal recontractar els acomiadats. El govern d’Alberto Fabra ha anunciat el tancament de Canal 9 perquè diuen que això no és viable. I mira, ha començat la “Revolució valenciana de Canal 9”.

9. Des de fa uns dies vivim un moment històric apassionant per a qualsevol valencià. La televisió insuportablement casposa i manipuladora dels valencians ha esdevingut un mitjà de comunicació públic i valencià. Per exemple: gent de l’Escola Valenciana, Xavi Sarrià d’Obrint Pas, catedràtics de comunicació, membres d’entitats socials censurades, o polítics de tots els partits (en un debat en hora de màxima audiència, impensable!!!) han aparegut en pantalla. Fins i tot he vist que anuncien en l’agenda cultural l’espectacle del “Veriueu-ho Salvatge” de Xavi Castillo, al Teatre Micalet de València en uns dies. Quin canvi i quina llàstima que hagen tardat 24 anys. Aquesta sí que és per a molts la televisió pública valenciana que volem, representativa del nostre petit, divers i rabiós país.

10. Canal 9 ara que van a tancar-la ha esdevingut una televisió pròxima i volguda, i prompte serà un capítol més de la trista història sucursalista valenciana. Una altra ocasió perduda. Per això cal reivindicar-la, però no només perquè sí, o per mantenir un projecte continuista amb locutors que no saben parlar o amb periodistes incultes i venuts al poder polític de torn, sinó d’una altra manera: senzillament ben feta, tal com diu el xicot eixe tan simpàtic del programa “Trau la llengua”.

Sí, és un moment apassionant.

5 Responses to ARTICLE. El tancament de Canal 9 és apassionant (en 10 punts)

 1. Valenciano says:

  ¡Qué mierda de artículo! Sectario donde los haya. Todo es casposo menos lo tuyo, ¿verdad?

  • historiata says:

   Benvolgut Valenciano que escrius en castellà,
   Internet és meravellós per a insultar anònimament, veritat? Jo almenys done la cara i signe el que escric. Et recomane que no tingues tan mala llet a les 3.56 de la matinada, que això t’acabarà podrint per dins.
   Una salutació cordial, salao
   😉

 2. Margarida Vinent says:

  Des de Menorca, som molt els que esteim amb voltros. Aquí també patim les mateixes polítiques d’odi a la nostra pròpia identitat.

 3. Retroenllaç: DOCUMENTAL. “#Nosaltres els valencians” (2013) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: