DOCUMENTAL. Geologia: “Así se hizo el planeta Tierra”

primera foto Terra des de l'espaiDOCUMENTAL. Geologia

“Así se hizo el planeta Tierra”

Així es va fer el planeta Terra” és un documental que explica la història del planeta Terra des de la seua creació, fa uns 4500 milions d’anys, fins el present, des del punt de vista de la Geologia.

El documental sencer dura 90 minuts però aquest vídeo és un resum molt ben fet de només 25 minuts.

Després del documental he posat (1) una introducció, (2) un breu esquema dels diferents moments de la història de la Terra seguint el documental, (3) un qüestionari i (4) uns enllaços finals.

1. Consideracions inicials

Aplicació didàctica: és un documental molt recomanable per a 1r d’ESO, 2n, 3r, etc. Si bé cal preparar un poc els alumnes amb alguna introducció inicial. A fi de comptes segur que tenen curiositat pel món que els envolta, no? Curiositat “científica”?

Per què és útil aquest documental? Perquè respon a part de les preguntes bàsiques i transcendentals que totes les cultures humanes s’han fet des de sempre sobre el món. En la tradició judeocristiana, per exemple, la creació es narra al llibre del Gènesi i és un fet diví. Així, podem trobar que una col·lectivitat determinada al no tenir respostes a unes preguntes sobre la seua realitat pot passar i passa que en molts llocs accepte causes il·lusòries, mítiques, o màgiques, que poden aplegar a assumir-se com a veritats.

Per contra la ciència busca respostes, contínuament, gràcies a la seua curiositat metòdica, i si no troba aquestes respostes les continua buscant, i pot arribar a acceptar les veritats més plausibles, però no se les inventa deliberadament.

Aquesta és la diferència més important entre el coneixement mític i el coneixement científic, que el primer és dogmàtic i il·lusori, i el científic és canviant i ha de ser fonamentat amb proves.

Com el Gènesi, aquest documental ens explica l’origen i l’evolució de la Terra, però sobre la base de les evidències científiques, i la veritat és que és un relat apassionant.


Sobre el documental: How the Earth Was Made és un documental nord-americà produït per Pioneer Productions per a History Channel l’any 2007. També és va fer una sèrie documental, amb dos temporades, que es va emetre entre 2009 i 2010.

2. Breu esquema de la història de la Terra

Versió en PDF, per a imprimir

(Entre parèntesi el minut i el segon del documental)

1. Un planeta incandescent, 4.500 milions d’anys (0’ 20’’)

2. Un lent refredament, 4.400 milions (0’ 55’’)

Xocs de meteorits. Condensació de l’aigua en l’atmosfera. Diluvi durant milions d’anys. Formació dels oceans.

3. Aparició del món aquàtic, de 4.400 a 4.000 milions (2’ 10’’)

El 90 % de la superfície del planeta és aigua. Només hi ha petites illes volcàniques. Els oceans són rics en ferro i tenen un color verd oliva.

La pressió atmosfèrica és molt alta. L’atmosfera és de color roig degut a la gran quantitat de CO2. Fa molta calor: més de 93ºC.

4. Creació dels continents, 3.400 milions (4’ 25’’)

Apareixen els primers protocontinents gràcies a un nou element que es troba pertot arreu: el granit, format per la unió del basalt volcànic i l’aigua calenta. Crearà una escorça terrestre lleugera i resistent a l’erosió dels oceans.

Entre 3.600 i 2.500 milions el protocontinents de granit creixen a ritme lent però constant, fins crear continents.

5. El món s’ompli d’oxigen – la vida (6’ 45’’)

Segurament la vida va aparéixer en la calor de les profunditats dels oceans, però ara evoluciona i puja cap a la superfície. Gràcies a l’augment de costes poc profundes apareix un nou tipus de vida, els estromatòlits, un tipus de bacteris que utilitzen la llum solar i que expulsen oxigen (O2), gràcies a la fotosíntesi. Van expulsar uns 20.000 milions de tones d’oxigen en 2.000 milions d’anys.

Primer l’oxigen es va quedar als oceans i va rovellar el ferro present a l’aigua. Després va eixir a l’atmosfera i la va modificar.

6. Un planeta blau, de 2.200 a 1.500 milions (7’ 50’’)

El planeta canvia degut a la presència d’oxigen. El ferro desapareix als fons dels mars, i passaran d’un color verd a un color blau. L’atmosfera s’ompli d’oxigen i es redueix el percentatge de diòxid de carboni.

Fa 1.500 milions d’anys el planeta Terra comença a semblar-se al planeta que coneixem.

7. El supercontinent Rodínia, 1.000 milions (9’ 30’’)

El moviment del magma a l’interior del planeta fa que hi hagen plaques oceàniques en moviment. Ara els continents ocupen el 25% de la superfície i degut a aquest moviment es crea un supercontinent al sud de l’equador anomenat Rodínia.

8. La glaciació global, “Snowball Earth”, 700 milions (10’ 05’’)

Els corrents oceànics càlids s’aturen degut a la massa de Rodínia i el planeta comença a refredar-se i a congelar-se. La capa blanca de la neu reflecteix la llum solar. Les temperatures cauen fins a 40ºC sota zero. Els mars tenen una capa de 1.500 m de gel a la seua superfície. Pràcticament tota la vida desapareix.

9. La salvació volcànica, 630 milions (12’ 10’’)

La glaciació global s’acaba gràcies a violentes erupcions volcàniques. Augmenta el CO2 a l’atmosfera, es produeix un petit efecte hivernacle i les temperatures pugen.

Rodínia es trenca en diversos fragments grans.

A les mars poc profundes es multiplica la vida, i gràcies a l’augment del O2 els organismes esdevenen més complexos.

Durant 100 milions d’anys l’oxigen augmenta i s’arriba a nivells semblants als actuals. Degut a aquest augment apareix l’ozó en les capes altes de l’atmosfera (O3), el qual actua com a escut protector de les radiacions ultraviolades del sol. Així la vida pot començar a colonitzar la superfície seca del planeta.

10. La fàbrica de carbó, petroli i gas, 400-250 milions (13’ 40’’)

Durant 100 milions els continents tornen a convergir i a unir-se.

La vida conquesta la terra ferma gràcies a la protecció de l’ozó a l’atmosfera. En primer lloc les plantes.

Apareixen extensos pantans tropicals (300-250 milions)

La prova són els combustibles fòssils que coneixem (carbó, petroli i gas), formats a partir d’organismes vius que una vegada morts es van acumular al terra durant milions i milions d’anys, i que ens proporcionen la majoria de l’energia que utilitzem en l’actualitat.

11. La major extinció de la vida: l’extinció del Permià, 250 milions (15’ 15’’)

Al territori que actualment és Sibèria es va produir un període d’un milio d’anys de grans erupcions volcàniques degut a l’elevació d’una bossa de magma de l’interior de la Terra.

Es va llançar més de 4 milions de km3 de roca fosa i el planeta es va omplir de núvols de gasos tòxics.

Més del 95% de les espècies es van extingir.

12. Calor i dinosaures, 250-65 milions (17’ 00’’)

Durant 200 milions d’anys l’oxigen i el diòxid de carboni variaran molt.

Al principi tenim el supercontinent Pangea i apareixeran els dinosaures.

Fa uns 180 milions d’anys Pangea comença a trencar-se en diversos continents, els quals deriven cap als llocs que ocupen en l’actualitat.

Hi ha un escalfament global generalitzat i un gran augment de CO2.

Gràcies a l’efecte hivernacle apareixen grans boscos per diversos continents.

13. El meteorit més famós del món, 65 milions (18’ 25’’)

Fa 65 milions d’any el planeta Terra té grans boscos i està habitat pels dinosaures.

Però un meteorit d’uns 9,5 km de diàmetre cau sobre l’actual península del Yucatán i deixa un crater d’uns 160 km de diàmetre.

Va ser un impacte devastador.

14. L’era dels mamífers, 50 milions (19’ 45’’)

La vida es recupera a poc a poc. Ara prosperen els mamífers.

Els continents continuen movent-se cap a la posició que ocupen actualment.

La tectònica de plaques i l’erosió formen els paisatges que podem veure ara.

15. L’aparició de l’home i les glaciacions, 2 milions (20’ 30’’)

Els sers humans eixen d’Àfrica i s’escampen pel món

Degut al tancament de l’itsme de Panamà per l’activitat volcànica els corrents oceànics canvien i els mars polars es refreden. Baixen les temperatures globals i apareixen les glaciacions.

Durant 2 milions d’anys els gels avançaran i es retiraran aixafant els continents.

16. La civilització humana, 0,01 milions o 10.000 anys (21’ 50’’)

S’acaba l’última glaciació i el clima temperat permet els homes moure’s per la superfície de la Terra.

En els últims 10.000 anys es dóna tota la civilització humana.

Compareu la data: la Terra té 4.600 milions anys – la civilització humana 0,01 milions.

17. EPÍLEG: El futur? Glaciacions, Neopangea i una còpia de Mart (22’ 30’’)

a) En uns 0,015 milions o 15.000 anys l’actual posició dels continents pot provocar una altra glaciació. També poden donar-se escalfaments i el nivell dels mars pujarien.

b) En uns 200 milions es pot crear un nou supercontinent: Neopangeo o Pangea última. La Mediterrània i l’Atlàntic desapareixerien i les fluctuacions de temperatures provocarien grans extincions.

c) La història de la Terra s’aturarà quan s’ature el motor del planeta, quan s’ature la tectònica de plaques, en uns 2.000 milions d’anys. Aleshores sense la calor de l’interior del planeta a la Terra li passarà el que li va passar a Mart: l’atmosfera i l’aigua desapareixeran i la superfície esdevindrà un desert inhòspit.

3. Qüestionari

Enllaç al qüestionari (en pdf)

4. Més enllaços: documentals, lectures, imatges…

1. DOCUMENTAL complet Así se hizo la Tierra, en castellà, 1h 30’ 52’’.

2. DOCUMENTAL. “La història del món en dos hores” (en dos sessions), 1h 28′, amb qüestionari.

3. VÍDEO: “L’origen de la Terra”, a partir de la colisió d’uns 10 protoplanetes arcaics, semblants a Mart, en castellà, 5’ 06’’.

4. LECTURA. Bill Bryson: “Una breu història de gairebé tot“, 2003, una obra boníssima de divulgació científica.

5. IMATGE. Taula geològica amb les eres, períodes i edats de la Terra des de l’inici del Paleozoic, fa uns 540 milions d’anys, enllaç

6. IMATGE. Rellotge de la història de la Terra:

rellotge - vida a la Terra

Advertisement

4 Responses to DOCUMENTAL. Geologia: “Así se hizo el planeta Tierra”

  1. Retroenllaç: TEMA. El planeta Terra i la seua representació. Història de la Terra i de la vida | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: LLIBRE. “El somni de Lucreci” de Martí Domínguez (2013), una història de la llibertat del pensament | HISTORIATA

  3. Retroenllaç: CIÈNCIA. Copèrnic i la teoria heliocèntrica | HISTORIATA

  4. Retroenllaç: ADÉU COCENTAINA: una memòria informal del curs 2018-2019 | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: