LLIBRE. “La Revolución de los Claveles en Portugal” de Josep Sánchez Cervelló (1997)

Madrid, Arco Libros, S.L., 1997
80 pàgines; en castellà; amb llista de sigles, bibliografia i 6 textos molt il·lustratius.

En aquesta breu monografia, Josep Sánchez Cervelló, professor d’Història contemporània de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, estudia l’anomenada Revolució dels Clavells que va tenir lloc entre 1974 i 1976, quan l’exèrcit portugués va derrocar la dictadura de Marcelo Caetano de manera incruenta i es va iniciar un procés constitucional cap a la democràcia.

S’analitzen els precedents i les causes, els principals protagonistes, les forces polítiques, el paper de l’exèrcit, els sis governs provisionals i els tres intents de colps d’Estat (els quals van fracassar), i el final de la revolució, amb la normalització política dins d’una república constitucional a la manera de les democràcies liberals occidentals.

25 d'abril - Portugal 2Aquesta obra és molt accessible per a tothom. Assistim a la preparació d’un colp d’Estat liderat pels militars contra la dictadura, un fet impensable a l’Espanya del moment. També s’analitzen les baralles polítiques sobre la futura organització del país i les conseqüències d’aquest procés. Aquest llibre serveix sobretot per a clarificar i ordenar el que coneixem de sentides.

Tradicionalment des de postures d’esquerra s’ha vist aquesta revolució com una oportunitat perduda per a canviar la societat portuguesa. Va ser una revolució que va crear moltes expectatives, i amb la gran novetat que l’exèrcit fou la institució que liderava aquest procés. Un exèrcit que estava dessagnant-se en unes guerres colonials impossibles de guanyar, a Moçambic, Angola i Guinea-Bissau, aquesta última la més cruenta, on els oficials de baix escalafó, principalment capitans, es van anar conscienciant sobre la inoperància i injustícia del règim dictatorial “Estado Novo” de Salazar i posteriorment, quan aquest va morir el 1970, de Marcelo Caetano.

Com en tota revolució es van produir moments molt simbòlics que perduren en la memòria. El 25 d’abril de 1974 l’exèrcit va prendre els carrers de Lisboa i de les principals capitals. La senyal d’inici fou l’emissió per Rádio Renascença, a les 00.20 hores del 25 d’abril, de la cançó prohibida Grandola vila morena, del cantautor Zeca Afonso. El poder formal de la dictadura es va dissoldre en un dia. La imatge dels soldats amb clavells en el canó dels seus fusells va donar la volta al món i es va convertir en un símbol de la pau, i de l’aliança entre els militars, que tenen el deure de defendre el seu poble, i el poble, en contra de l’oligarquia dictatorial que es dedicava a sotmetre i espoliar el seu propi país.

– 

APLICACIÓ DIDÀCTICA

Història contemporània: descolonització, Guerra Freda, lluita contra les dictadures, el paper de l’exèrcit, etc.

Aquest petit llibre serveix per a entendre i explicar potser una de les últimes revolucions romàntiques, per a poder parlar amb propietat d’un fet que va fer créixer tantes esperances, per a comparar-la amb el final de la dictadura franquista, per a analitzar els interessos dels diversos agents polítics, i temes com la guerra freda, les dictadures feixistes, la descolonització, les transicions polítiques, el paper de l’exèrcit, l’esperança, el paper dels símbols com a elements que serveixen per a aglutinar individus i com a mitjà d’expressió d’interessos comuns (“Grandola vila morena”, els clavells…), etc.

25 d'abril - Portugal 3CITES

Cal destacar l’annex de textos històrics:

  1. Programa del Moviment de les Forces Armades Portugueses.
  2. L’oposició de l’extrema dreta a la descolonització. Article de M. Murias (molt interessant, imitant al discurs de Marc Antoni al “Juli César” de Shakespeare)
  3. La justificació del colp spinolista de l’11 de març de 1975.
  4. La postura dels militars comunistes: Document de Vasco Gonçalves. (Llegit a l’Assemblea del MFA 8 de juliol de 1975).
  5. La postura dels militars moderats: Document dels “9” o Document Melo Antunes (6 d’agost de 1975).
  6. La postura dels militars d’extrema esquerra: oficials del COPCON (12 d’agost de 1975).

MÉS INFORMACIÓ

1. Hi ha una pel·lícula molt interessant sobre la Revolució dels Clavells que es titula Capitans d’Abril (en portugués Capitães de Abril), dirigida per Maria de Medeiros, de l’any 2000. Relata els fets de la revolució del 25 d’abril a partir del capità Salgueiro Maia, de l’EPC (Escola Pràctica de Cavalleria) de Santarem, qui va ser l’encarregat d’ocupar Lisboa amb els seus vehicles cuirassats, especiament la caserna del Carmo, on es va refugiar el dictador Marcelo Caetano.

2. Àudio de la cançó Grandola vila morena.

3. Bloc de visita més que recomanable sobre aquests fets: http://25deabrilde1974.blogspot.com/

4. Article a Público: “Las revoluciones tienen nombre de canción“, 25/04/2013.

25 d'abril - Portugal 1

One Response to LLIBRE. “La Revolución de los Claveles en Portugal” de Josep Sánchez Cervelló (1997)

  1. Retroenllaç: TEMA. La Guerra Freda i la política de blocs | HISTORIATA

Deixa un comentari