GEOGRAFIA. La fascinació dels núvols
17 17+01:00 Novembre 17+01:00 2022 Deixa un comentari
Gràcies a la Guía del observador de nubes de Gavin Pretor-Pinney tinc una nova mania: mirar els núvols i intentar esbrinar quin tipus de núvol és. Primera pista: hi ha núvols alts, mitjans i baixos. Segona pista: la majoria es presenten en forma d’estrats o de cúmuls (o tot junt i es diuen estratocúmuls). A partir d’ací comença el joc.
- Núvols baixos: cúmuls, cumulonimbus, estrats i estratocúmuls.
- Núvols mitjans: altocúmuls, altostrats i nimbostrats.
- Núvols alts: cirrus, cirrocúmuls i cirrostrats.
- Altres núvols: pileus, pannus, velum, tuba, incus, mamma, arcus, virgues, núvols estratosfèrics i mesosfèrics (nacrats i noctilucents), i per últim les esteles de condensació dels avions.
M’ho he passat molt bé llegint aquesta guia. Té molta informació i està plena d’anècdotes, comparacions i exemples pràctics. Supose que els llicenciats en Geografia la trobaran bàsica, però per a un historiador és una magnífica introducció al món dels núvols i dels fenòmens atmosfèrics.
La llàstima és que aquest llibre està descatalogat. Sí que podeu trobar-lo en les biblioteques. L’exemplar que he llegit és de la biblioteca pública de Requena i m’ha aplegat a les mans debades gràcies al préstec interbibliotecari de la XLPV, la Xarxa de Lectura Pública Valenciana.
Buscant, buscant, sí que hi ha altres llibres sobre núvols disponibles. No tardaré en firar-me algun. Vos recomane la lectura de l’article “Libros de nubes” del web tiempo.com, escrit per José Ángel Viñas. Trobareu alguns títols que fan goleta.
Res més a dir. Mes avall pose alguns enllaços a recursos amb informació sobre núvols. També aquesta entrada em servirà per a penjar fotografies de núvols. Comença el joc!
–
Més informació
- Web peremeteo.com, núvols
- Web eltiempodelosaficionados.com, nubes
- Vídeo meteocat, 5 minuts i mig, els núvols
–