LLIBRES. Lectures del 2020 que he gaudit


Amb confinament i sense, l’any 2020 he llegit en total 50 llibres, dels quals 5 eren novel·les gràfiques, tot siga dit. En aquest post vull parlar-ne dels que més m’han agradat.

Tinc la llista feta perquè com a professor tinc l’horrorós hàbit de posar notes, de fer llistes i classificacions, d’avaluar elements sobre la marxa, i això també em passa amb els llibres que llig. Des de fa anys els apunte en una llibreta senzilla que posa “Lectures”; tot seguit escric algunes consideracions breus per a recordar el que més m’ha cridat l’atenció; finalment pose una senzilla valoració: MM, M, R, B, MB i MB subratllat. Els de MB (molt bé) subratllat, són els que més m’han agradat, els que voldria tornar a llegir algun dia. Intente ser rigorós i sincer.

Comence amb les novel·les gràfiques: he gaudit molt amb Esperaré siempre tu regreso de Jordi Peidro, sobre la vida de l’alcoià Paco Aura en el camp de concentració nazi de Mauthausen, Dr. Uriel de Sento Llobell, un totxo meravellós sobre la Guerra Civil i El ala rota d’Antonio Altarriba i Kim, sobre la vida de la mare d’Altarriba, molt emotiva.

Com soc un poc friqui del ruralisme de principis del segle XX l’any 2020 vaig llegir Proses bàrbares de Prudenci Bertrana, en l’edició original de l’any 1911. És un llibre de relats que són una meravella. Em va agradar tant que vaig compartir al blog el relat «Les masies tràgiques». Del mateix Bertrana em vaig regalar a mi mateix L’hereu, el primer volum de la seua autobiografia literària, formada per una trilogia titulada Entre la terra i els núvols. Està publicat per Edicions de la Ela Geminada, en una edició magnífica. Vull llegir-me’ls tots, a poc a poc, cada any un volum. Aquest 2021 em toca El vagabund.

De llibres relacionats amb la història la veritat és que quasi no n’he llegit cap. Destacaria Roma i nosaltres. La presència de valencians, catalans, balears i aragonesos a la Ciutat Eterna, de Josep V. Boira, un llibre a mitjan camí entre la guia de viatges i l’evocació històrica. Sobretot vull destacar Els fundadors. Una història d’ambició, clàssics i poder, de Raül Garrigasait, sobre la fundació i evolució de l’editorial Bernat Metge, dedicada a publicar bones traduccions catalanes de clàssics grecs i llatins. És una meravella que es llig com una novel·la d’aventures. Repassa l’època del noucentisme a Barcelona, la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme. Potser siga el llibre que més m’ha agradat de l’any 2020. De Garrigasait també he llegit País barroc, un llibre difícil de classificar: entre les memòries, el llibre de viatges i l’assaig. Em sembla extraordinari. És un petit llibre de només cent pàgines, amb onze capítols (o assaigs), per a mi quin més bonic que l’altre. És molt emotiu, però sense afectació barata. Em fa ganes d’anar a viure a Solsona.

Sobre història i literatura m’ho he passat en gran amb Historia de la literatura romana de Ludwig Bieler, un manual clàssic, ara descatalogat, que tenia pendent des de la meua època de la carrera d’Història (!!!).

D’Stefan Zweig, un autor que adore incondicionalment, m’he llegit la novel·la breu Clarissa, que em van regalar els xicons i la meua dona el dia del meu sant, el 13 de març, el dia que ens vam confinar. També va caure Encuentros con libros, un volum amb ressenyes i articles entranyables d’Zweig.

Per acabar d’arredonir-ho he gaudit molt amb l’assaig Stefan Zweig i els suïcidis d’Europa, d’Antoni Martí Monterde, un estudi de la figura d’Zweig, on trau la seua part fosca, com el seu paper bel·licista durant l’inici de la Primera Guerra Mundial, i una anàlisi autobiogràfica molt suggeridora del relat El llibreter Mendel. A més de ser un estudi biogràfic i literari és un bonic homenatge a Zweig.

Abans de l’estiu em vaig obsessionar un poc amb la història de Martin Guerre, un famós cas de suplantació d’identitat que es va produir al sud de França durant el segle XVI. Toca també el tema literari del retorn, el nostos hel·lènic, com el d’Ulisses a l’Odissea. Sobre aquest afer vaig llegir la novel·la breu La dona d’en Martin Guerre, de Janet Lewis, bellíssima, publicada per Viena Edicions, i l’estudi històric El retorn de Martin Guèrra, de Natalie Zemon Davis. A més a més, relacionat amb el nostos, vaig llegir el relat El coronel Chabert de Balzac.

Altres llibres que he gaudit bona cosa:

  • Vida d’un esclau americà explicada per ell mateix de Frederick Douglas, un testimoni colpidor sobre l’esclavisme al sud dels Estats Units durant el segle XIX.
  • K. L. Reich de Joaquim Amat-Piniella, unes memòries ficcionades sobre el camp de concentració de Mauthausen (dossier Mauthausen).
  • De Paco Cerdà: la novel·la El peón, sobre l’escaquista Arturo Pomar i més coses, i l’assaig Los últimos, sobre el despoblament rural. Una preciositat ambdós.
  • El anarquista que se llamaba como yo, de Pablo Martín Sánchez, una novel·la de les bones, i una aproximació molt interessant al primer terç del segle XX a Espanya. Llegida durant l’estiu, als Pirineus, sis-centes pàgines en sis dies.
  • Alguns clàssics moderns, dels que no defrauden gairebé mai: Narracions de Joaquim Ruyra, bestial i malauradament ara descatalogat, del qual vaig compartir el relat «El vals final»; Cabotatge mediterrani de Josep Pla (en cas de dubte, agafar un Pla); La Marxa de Radetzky de Joseph Roth, per a evocar l’Imperi austrohongarés, una altra meravella descatalogada.

Una última cosa: he de confessar que he llegit alguns llibres actuals, dels que estan de moda i tot el món intel·lectual en parla i ressenya, i si no els esmente és perquè no m’han agradat o m’han agradat poc, o directament m’han avorrit una barbaritat. El pitjor dels llibres que no ens agraden és la impaciència que ens provoquen: “amb la coses que podria estar fent…” Siga com siga, els que he apuntat adés són la meua llista del 2020, òbviament personalíssima. Enguany tinc oposicions i serà molt més curta. Hauré de tornar a estudiar (repassar) el fastigós temari, preparar una programació didàctica ben bonica i cuqui, i evidentment donar classe i criar tres xiquets i un gos. Com diria aquell, tot ben senzill i ben alegre. Bon any i bones lectures!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: