PAÍS VALENCIÀ. Vídeo sobre la «Història i funcionament de les Corts Valencianes»

Palau de Benicarló, a València, seu de les actuals Corts Valencianes.

 

Les Corts Valencianes han publicat un vídeo divulgatiu molt útil que explica la seua història, des de la seua creació en l’època foral fins l’actualitat.

En menys de 10 minuts expliquen l’origen d’aquesta institució, la seua evolució al llarg del temps, la seua derogació arran els Decrets de Nova Planta de 1707 i la seua recuperació el 1982 amb l’Estatut d’Autonomia. Sobretot destaca la importància d’aquest organisme per a defendre els interessos de tots els valencians.

Compartisc el vídeo i més avall un guió per a poder-lo treballar en classe:

 

Breu guió:

– El 1238 el rei Jaume I conquereix València i promulga el Furs del Regne de València, per la qual cosa crea una nova entitat política a l’Europa medieval, amb lleis pròpies.

– Els nobles aragonesos que participen en la conquesta del nou regne en un primer moment no accepten les noves lleis i apliquen els furs aragonesos als seus senyorius.

– El 1261 el rei Jaume I convoca les primeres Corts Valencianes, amb representació de l’Església, la noblesa i les ciutats i les viles reials.

– El 1329-1330 el rei Alfons el Benigne convoca les Corts i modifica els Furs per a que els nobles aragonesos els accepten i així solucionar el conflicte.

– Les Corts tenien 3 funcions:

    • Legislativa: aprovar noves lleis que es sumaran als Furs.
    • Política i judicial: serà un lloc per a denunciar abusos i resoldre greuges.
    • Fiscal: servirà per a fer donatius al monarca per a pagar guerres, la defensa o altres assumptes.

– El 1363 es crea la Diputació del General o Generalitat, que s’institucionalitzarà el 1418. S’encarregava de recaptar i administrar els impostos que s’havien acordat en les Corts, abans de traspassar-lo a la Corona.

– En les pintures de la Sala Nova de l’edifici de la Generalitat, de la dècada de 1590, apareixen els tres estaments que es reunien en les Corts. És una mostra la importància de l’autogovern valencià de l’època.

– Així i tot, a partir de Felip II, les Corts no es convocaran tan sovint:

    • De 1261 a 1564 les Corts es van convocar 52 voltes.
    • De 1585 a 1707 es van convocar només 4 voltes.

– Durant la Guerra de Successió el Regne de València majoritàriament va prendre part per Carles d’Àustria. Després de la derrota d’Almansa el rei Felip V, de la família dels Borbons, va promulgar els Decrets de Nova Planta el 1707 i va derogar els Furs i totes les institucions d’autogovern valencià “por justo derecho de conquista”, entre altres motius.

– Amb el liberalisme del segle XIX es van crear les províncies (el 1833) per a reforçar un estat unitari i centralitzat.

– A partir de la crisi de 1898 i la crisi de l’Estat liberal unitari van augmentar les reivindicacions de descentralització per a les regions històriques.

– El 1931 la constitució de la Segona República configurava un Estat Regional, i permetia l’autonomia dels territoris històrics. Catalunya, el País Basc i Galícia van aprovar els seus estatuts d’autonomia. El País Valencià no va arribar a temps.

– A partir de 1936, la Guerra Civil i sobretot la llarga dictadura franquista van tornar a instaurar un Estat fortament centralitzat i unitari, amb predomini castellà.

– Entre 1975 i 1982, durant la transició es va intentar conjugar la centralització i la pluralitat territorial, i així el 1982 es va aprovar l’Estatut d’Autonomia valencià. Des del 1707 els valencians no teníem uns organismes propis de govern.

– Amb l’autogovern es van crear institucions amb els noms històrics propis, com les Corts (per al parlament) i la Generalitat (per al govern valencià).

(Nota final personal: actualment ja no som un regne o un Estat diferenciat, amb la nostra fiscalitat, lleis i institucions pròpies, però malgrat tot encara existim els valencians. Aquesta existència, l’existència de la identitat valenciana, és quasi una anomalia històrica després de tants segles de centralisme hispanocastellà i per això hi ha futur. Perquè malgrat tot encara “som”.)

 

Més informació:

– Enllaç per a descarregar-se el vídeo: enllaç al Drive

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: