EXPOSICIÓ. L’art romànic i gòtic segons el #visualthinking
14 14+01:00 gener 14+01:00 2020 1 comentari

Cartell de l’exposició
La tècnica del #visualthinking consisteix en explicar un tema o assumpte amb dibuixets (si ho he entés bé). Algunes indicacions:
- S’han de simplificar els conceptes, i mostrar-los amb dibuixos esquemàtics. Les emoticones i els gràfics del whatssap en són un bon exemple.
- És recomanable fer-ho utilitzant només la cara d’un full, generalment un DIN A-3.
- El que importa no és tant la qualitat artística (encara que s’agraeix), com la gràcia i el missatge que es vol transmetre.
- Han d’haver-hi poques paraules, i si pot ser cap frase. Només dibuixos i conceptes clau.
- El resultat ha de ser una mena d’esquema visual agradable i vistós (com una auca, però sense quasi text).
Segons la meua experiència, açò del #visualthinking sol agradar als alumnes i fins ara quasi tots em presenten treballs molt decents. He comprovat que solen fer-ho millor els alumnes de 1r i 2n d’ESO que els més majors, i sovint em porte sorpreses, perquè alguns alumnes que no destaquen en classe ni en els exàmens tenen molta creativitat i porten murals destacables.
Enguany, que tinc una caterva d’alumnes de 2n d’ESO, no m’he calfat el cap i hem fet un clàssic: murals sobre l’art romànic i sobre el gòtic, aquest últim de manera voluntària, per als insaciables.
Al final tenia més de 100 murals damunt la taula (ho podien fer individualment o per parelles). He qualificat sobre 10 tenint en compte els següents aspectes:
- 1 punt: títol (si falta l’accent a romànic pose un 0)
- 4 punts: part d’arquitectura (contingut i forma)
- 2,5 punts: part d’escultura (contingut i forma)
- 2,5 punts: part de pintura (contingut i forma)
Evidentment, abans de fer els murals hem vist en classe les característiques principals de l’art romànic. Les hem apuntades en la llibreta en un full amb tres columnes (arquitectura, escultura i pintura). També hem vist diverses imatges i fotografies del romànic, i alguns exemples de #visualthinking. Al principi sembla complicat, però els alumnes ho agafen ràpidament i s’ajuden entre ells, de vegades massa i tot.
Per acabar, he fet una selecció dels murals (dos o tres per classe) i hem fet una exposició. Per a donar-li més dignitat cal fer un cartell. Intente que estiguen representats els alumnes que solen traure notes baixes però que han fet bons murals, per a pujar-los l’autoestima i guanyar-me’ls un poc (psicologia de profe).
Ací teniu algunes fotografies del resultat (lamentablement no en fan justícia):
–
Retroenllaç: ADEU SANT VICENT: una memòria informal del curs 2019-2020 | HISTORIATA