CÒMIC. «La Guerra Civil espanyola» de Preston i García

M’haguera agradat molt tenir aquest còmic quan tenia 17 o 18 anys. Acostumat a Clásicos ilustrados i a Hazañas bélicas, segur que l’haguera llegit més d’una volta. És un llibre molt recomanable, per a iniciar-se en l’estudi de la Guerra Civil o per a repassar-la. Té l’estil incisiu de Paul Preston i els dibuixos són austers però precisos, fets per José Pablo García. No és una novel·la, ni un relat, sinó l’adaptació en còmic de l’obra del mateix nom de Preston.

Les primeres setanta pàgines tracten els precedents, des de la crisi de la Restauració a la Segona República. Però prompte el llibre s’endinsa en els aspectes del conflicte. Hi ha diverses polèmiques obertes sobre la Guerra Civil, i Preston participa en elles sense embuts: la guerra llarga que volia Franco per a “netejar” a poc a poc el país, les diferències entre la repressió republicana i la repressió dels sublevats, la qüestió del comunisme en la República, les misèries de la política internacional, o el paper de l’Església justificant la violència i el terror. Res de nou, però són qüestions que cal anar recordant davant les intoxicacions i mentides deliberades de tants pseudohistoriadors, i ara també dels nostàlgics de la intolerància feixista que van a cara destapada.

La llàstima és que en aquesta versió s’han deixat pel camí coses com l’índex general (té 10 capítols), i també haguera estat fantàstic si hagueren afegit un índex onomàstic, un breu índex cronològic, un senzill glossari, i ja que estem demanant una mínima proposta de lectures per a ampliar continguts. Però això són millores. L’obra en si està molt bé.

El llibre està en castellà per Debate i en català editat per Base, al mateix preu.

El tema de la Guerra Civil sempre em resulta dur d’explicar en classe. Es dona en 4t d’ESO (que quasi no arribem) i en 2n de BAT. Davant d’alumnes que només veuen un tema més per a estudiar, per a mi és un capítol de la història que em toca la fibra sensible. Explicar la passivitat de les democràcies europees, la desunió del bàndol republicà o les diferents repressions (moltíssim més bàrbara i quantiosa la dels sublevats) em provoca una ràbia i una tristesa enorme. Enguany no em toca fer-ho perquè només done classe en 2n d’ESO. M’anirà bé aquest descans.

Altres lectures sobre la Guerra Civil que recomane són:

La Guerra de España de Pierre Vilar (un poc desfasat, però magníficament estructurat. Va ser el primer llibre de veritat que vaig llegir sobre aquest tema).

Recuérdalo tú, recuérdalo a otros. Historial oral de la Guerra Civil de Roland Fraser (meravellós, es llig com una novel·la)

– El còmic Los surcos del azar de Paco Roca (bellíssim, sobre l’exili, la Segona Guerra Mundial i la companyia La Nueve, que va entrar la primera en París).

España partida en dos de Julián Casanova (interessant).

¿Qué fue la Guerra Civil? Nuestra historia explicada a los jóvenes de Carlos Fernández Liria i Silvia Casado Arenas (facilet, útil per a classe).

En el combate por la Historia, una obra coral editada per Ángel Viñas (el totxo per antonomàsia, nivell avançat)

Homenatge a Catalunya de George Orwell (un testimoni real, amb una visió parcial del conflicte però resulta emotiva).

– Recorde amb estima La Guerra Civil del professor Manuel Tuñón de Lara, que clarament és una obra que pren partit, però està molt ben escrit i destacava en aspectes culturals, militars i de política internacional. Ara només es podrà trobar de segona mà.

– Ahir vaig anar a la llibreria Detroit, no em vaig poder resistir i em vaig comprar A sangre y fuego de Manuel Chaves Nogales. El tenia pendent des de feia massa temps. Ja vos contaré.

Evidentment, oblideu-vos de pseudohistoriadors, assagistes diletants, tertulians diversos i acadèmics de la RAE i de la RAH. Alguns són clarament franquistes, d’altres van per la vida com a “equidistants”, però sempre acaben justificant el colp d’Estat dels militars, l’ús de la violència contra la República, i ara també contra els independentistes i qualsevol moviment social. Són afins abans del PP, ara de VOX, alguns del PSOE, de la policia repressiva (BRIMO, Guardia Civil i altres), justifiquen el “a por ellos”, i totes aquestes misèries que vulgueu afegir. Són els de sempre.

2 Responses to CÒMIC. «La Guerra Civil espanyola» de Preston i García

  1. Retroenllaç: TEMA Espanya. La Guerra Civil (1936-1939) | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: LLIBRES. Lectures per a persones «inquietes» | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: