TREBALL. Epitafis il·lustrats, per a 4t d’ESO

Aquest curs tinc dos grups de 4t d’ESO. El temari és enorme: comença al segle XVIII i arriba fins al present. Ens toca veure el final de l’Antic Règim i tota la Història Contemporània, tant la universal (diguem-ne occidental) com la espanyola i valenciana. Quasi res!

Per a treballar el punt de la Il·lustració, a més a més de les explicacions i de llegir un text extret de la Breu història del món de Gombrich, vaig encomanar als alumnes un treballet per parelles, i em sembla que els ha agradat prou. La veritat és que mai saps si el que proposes en classe eixirà bé o serà un desastre. Havien de fer una làpida, sí, sí, una làpida, amb un epitafi, per a un protagonista de la Il·lustració (un pensador o un rei “il·lustrat”). A la làpida s’havia de veure molt clar el nom, els anys de naixement i mort, una foto, una breu biografia, algunes de les obres que va escriure i alguna cita bonica. Vam utilitzar dos sessions en classe per a que els alumnes pogueren anar fent i jo els poguera ajudar. Havien de portar ells el material i també la informació de cada “mort”. Total, és el típic treball sobre una biografia però amb el morbo de fer una làpida, de penjar-la en una exposició i que tot el món la puga veure (i comparar). En principi, l’exposició estarà fins a Tots Sants.

Per a avaluar el treball he fet dos coses: la primera ha estat fer una rúbrica entre tots, i a partir d’ella que cada grup avaluara el treball d’un altre equip, posant la nota en un post-it que després he arreplegat. Més que posar una nota, el que volia és que es fixaren en quines parts té un treball i com es fa això de posar nota. Per a alguns, segons m’han dit, ha estat tota una experiència. La segona cosa que faig és que jo revise les heteroavaluacions (és diu així?) i al final confirme o canvie la nota, tant per a pujar-la com per a baixar-la si és el cas.

La idea d’aquest treball d’epitafis l’he treta del llibre Más de 100 ideas para enseñar historia, de Julia Murphy, editat per Graó. És un llibre molt bàsic i un poc desfasat (de l’ús d’Internet no hi ha quasi res), però és útil perquè et dona idees per a fer algunes activitats diferents. 

No sé si els alumnes han aprés molt o poc sobre la Il·lustració (encara queda l’examen), però almenys hem passat unes sessions agradables i el resultat, encara que un poc irregular, és lluïdor.

Ací teniu algunes imatges: 

2 Responses to TREBALL. Epitafis il·lustrats, per a 4t d’ESO

  1. Retroenllaç: TEMA. El segle XVIII i la crisi de l’Antic Règim | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: ADÉU COCENTAINA: una memòria informal del curs 2018-2019 | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: