RELAT. «La verema de la por» de Raimon Casellas (1906)

Raimon Casellas (1855-1910)

 

Al llibre Narrativa de Raimon Casellas, després de la novel·la Els sots feréstecs que vaig comentar ahir es troba Les multituds. Aquesta obra es va publicar el 1906 i conté onze relats breus. Tots ells tenen com a fil conductor la massa humana, la multitud, com a protagonista d’actes destrellatats o fins i tot cruels. Perquè com diu el mateix Casellas «cal notar que els homes muden d’esperit tan bon punt formen munió».

El primer relat es titula Dia de sentència i és molt impactant, sobre una execució pública amb el garrot vil. He vist que aquest relat es troba en el recull que ha publicat l’editorial Males Herbes titulat Savis, bojos i difunts, amb vint-i-cinc textos vinculats a l’estil del decadentisme. M’agradaria firar-me’l perquè té un pinta estupenda.

No obstant això, el relat que a mi més m’ha agradat ha estat Les veremes de la por. Explica l’impacte que provoquen en un poble unes colles itinerants de veremadors morts de fam. Tota l’acció esdevé en una vesprada i una nit, però la tensió, la intranquil·litat, la por, el terror en definitiva que pateixen els vilatans està molt ben detallat pas a pas. És un text amb un caràcter social molt marcat, que es pot utilitzar en classe per a il·lustrar la desigualtat i la pobresa que hi havia als nostres camps fins ben entrat el segle XX. A més a més està molt ben escrit.

Un fragment sobre els jornalers:

«Són la gentada miserable del Mestrat i del Terol, que, eternament empaitada per la fam, baixa a les planúries, cada estiu, per arrencar a la terra el pa i el vi de què es gaudiran els altres. Ja que la fam inacabable els treu a empentes del terrer nadiu, no tenen més remei que davallar dos cops l’any cap a la plana; i, a tornes d’una soldada escarransida que els donen com per almoina, seguen el blat dels pobles farts i veremen els ceps de les comarques regalades. I quina pena que fa veure aquella nissaga espellissada i famolenca enmig d’aquell bé de Déu de població, neta i polida com un tassonet de plata!»

Després d’una llarga nit l’endemà tot continua igual, i els veremadors van als camps a treballar, i només llavors s’adonen del que han provocat:

«els rústecs muntanyencs no es van adonar bé de la gran por que havien fet passar a la vila rossa. Pels cap espessos de la negra multitud va creuar, com espurnat de sang i foc, el pensament de la gran força que tenien, la gran força demostrada per la basarda dels veïns.»

Podeu llegir aquest relat clicant en el següent enllaç: Les veremes de la por (10 pàgines, en pdf).

Per cert, aquest relat em recorda molt una novel·la que vaig llegir fa temps. Es tracta de El raïm de la ira de John Steinbeck, publicada el 1939. És potser la novel·la més coneguda sobre el problema dels camperols desposseïts de les seues terres, durant la Gran Depressió dels anys 30 del segle XX.

La resta de relats de Les multituds tenen el seu interés, si bé al final són un poc repetitius. El de Simulacre de guerra té la seua gràcia, perquè explica el desenvolupament d’una parada militar carlina, amb una batalla fingida que esdevé sagnant quan els ànims es calfen. El de Justícia del poble és sobre un linxament terrible un dia de mercat. Es lligen bé. 

En la tercera part del volum de Narrativa es troba l’obra Llibre d’històries, del 1909, amb relats molt breus a partir d’una anècdota o un fet curiós. Llevat d’algunes històries com El mirall de la Guillema o Sepeli idíl·lic el llibre se’m queia de les mans. Per sort, Els sots feréstecs i Les multituds m’han encantat. 

Un any després de publicar Llibre d’històries Raimon Casellas es va suïcidar a Sant Joan de les Abadesses llançant-se a les vies del tren. El pintor Ramon Casas, amic seu, va deixar un testimoni del seu enterrament. Si encara teniu ganes de més vos recomane consultar la seua biografia al web escriptors.cat.

“Enterrament de Raimon Casellas”, per Ramon Casas (1910)

2 Responses to RELAT. «La verema de la por» de Raimon Casellas (1906)

  1. Retroenllaç: ADÉU COCENTAINA: una memòria informal del curs 2018-2019 | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: RELAT. «Les masies tràgiques» de Prudenci Bertrana (1911) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: