LLIBRE. «Grecia en el aire» de Pedro Olalla (2015)

A l’igual que Historia menor de Grecia, un llibre que vaig comentar fa un temps, aquest de Grecia en el aire és un assaig històric molt bonic. El seu subtítol és molt clarificador: “Herencias y desafíos de la antigua democràcia ateniense vistos desde la Atenas actual”. És un relat sobre com era la democràcia de l’antiga Atenes, com era el poble que la va fer possible, i per contrast quines mancances tenim en les nostres actuals democràcies (ja sabeu: corrupció, desigualtat, interessos particulars de les elits, mentides, manipulació, repressió). Malauradament tot ben actual.

Grecia en el aire per tant és un llibre sobre història, sobre política i amb molta càrrega ètica, de la que fa pensar. Supose que al parlar del bé comú i defendre els interessos generals pot semblar un llibre didactista, o massa subjectiu, però quin no ho és? El cas és que Pedro Olalla, un hel·lenista que “ha eixit per la tele”, escriu molt bé, amb una calma que és d’agrair, i presenta el seu relat de manera íntima, buscant la complicitat del bon lector. Els seus escrits, treballs i conferències són defenses apassionades sobre l’antiga Grècia i els seus protagonistes. També és un guia de luxe per a recórrer els racons de l’actual i la soterrada Grècia.

No obstant tot això, li pose un però: he de confessar que trobe un “bonisme” que em resulta carregant. També excessiva ingenuïtat i mistificació. No em puc creure que els antics atenencs foren tan bons, ni tan justos. Qualsevol que haja estat en una assemblea o reunió de veïns sap que l’assemblearisme cansa, i crema, i rebenta la paciència, i que això de la “intel·ligència col·lectiva” no deixa de ser una hipòtesi, o més bé un dogma. L’antiga Grècia no era tan bonica: tenia esclaus, la dones estaven tancades en casa, i una bona part de la població d’Atenes era lliure però sense drets polítics (metecs). També van condemnar a mort a Sòcrates per corrompre als joves amb les seues idees, i més i mes coses. Està clar que el debat públic era important, i els ciutadans no delegaven sinó que participaven directament en la política, però sona un poc a falset. A mi m’ha quedat el regust del típic mite d’una antiga època daurada, com el jardí de l’Edèn de la política, de llegir coses boniques que tots sabem que no són certes, perquè són massa “ideals”. La història és un relat sobre l’experiència humana, és el relat del que va ser, no del que voldríem que haguera sigut.

Malgrat aquestes últimes observacions he gaudit moltíssim llegint-lo, i he aprés una barbaritat de coses. Es llig com una novel·leta, de tan fluid que n’és. Per la meua part és una lectura totalment recomanable, a l’igual que la bellíssima Història menor de Grecia.

Queda una qüestió: per a qui aquest llibre? Trobe que no és un llibre per als alumnes, però sí que el veig molt recomanable per a professors/es i per a qualsevol persona amb inquietuds ètiques, perquè ens recarrega l’arsenal de les paraules necessàries.

Tot seguit compartisc uns fragments de Grecia en el aire i al final una videoconferència de Pedro Olalla titulada “¿Por qué Grecia?”, per als insaciables.

 

 

Sobre Soló:

“Solón introducía una nueva materia poética: frente al esfuerzo épico de los héroes antiguos, es esfuerzo cotidiano de los hombres por tratar de vivir en armonía; frente a las alegrías y las penas íntimas, el intenso deseo de igualdad y de prosperidad común. El tema de su poesía fue dedicidamente la salvación de la ciudad. […]

Convencido de que la ciudad nunca se curaría si el mal que la aquejaba no era arrancado de raíz, Solón decretó la seisachtheia o “alivio de cargas”: la nulidad de las deudas que esclavizaban a gran parte de la población […]

En los días de Solón, el proceso que con el tiempo acabaría condiciendo a la democracia se puso en marcha a raíz de una desigualdad económica que generaba una injusticia social.

Comenzó ahí un empeño llamado a convertirse en un reto eterno: la búsqueda de la justicia social, el propósito de combatir con argumentos éticos la desigualdad que generan los bajos instintos, la fuerza bruta, o incluso la fortuna o la naturaleza.”

 

Sobre l’Estat:

“El Estado nació como una organización orientada a defender el interés común y los derechos individuales frente a los intereses particulares y la arbitrariedad de las familias poderosas y de sus instrumentos de dominio. Es decir, desde el primer paso, el Estado comenzó a construirse como un Todos frente a un Ellos.”

 

Aidós, Dike i Areté

“Zeus, temiendo por la especie, ordenó a Hermes que entregara a los hombres la vergüenza y la justicia.

-¿Cómo he de repartirlas?- preguntó el mensajero antes de partir-. ¿A unos sí y a otros no, como las otras artes? ¿O debo repartirlas entre todos?

-Entre todos –sentenció entonces Zeus-, porque, si participan de ellas tan sólo unos pocos, jamás habrá ciudades. (Platón, Protágoras, 320a-322d.)

Aidós y Dike –el sentido de la vergüenza y el de la justicia- son el fundamento de la única virtud imprescindible para la existencia de la polis: la virtud política (Areté).”

 

Sobre el teatre

Teatro significa “lugar para ver” […] lo importante era ver a los héroes a solas en el momento de su decisión […] La tragedia presentaba el conflicto, pero no lo zanjaba: por eso fue escuela de pensamiento ético.”

 

Règims polítics

“Aristóteles, en todos los órdenes, fue el gran sistematizador, y a él debemos el estudio detallado de los tres regímenes denominados “rectos” y sus correspondientes “desviaciones”, que, inspirado en un relato de Heródoto (Historia, III, 80-82), habría de influir sobre toda la teoría política posterior a partir de la forma que el filósofo le da en su obra. El esquema es sencillo: tres regímenes de signo positivo –monarquía, aristocracia i politeia– y tres regímenes de signo negativo –tiranía, oligarquía y democracia-; unos y otros, emparejados entre sí, como un estado sano y su correspondiente perversión: monarquía-tiranía, aristocracia-oligarquía, politeia-democracia; el más abominable de todos es la tiranía; el más deseable, la politeia; la línea divisoria entre los tres regímenes rectos y sus formas perversas es la frontera donde comienza la arbitrariedad y acaba el interés común […]

Politeia designa en este esquema el régimen político por antonomasia, la ciudad virtuosamente gobernada por el conjunto de los ciudadanos, guiados por el interés común, la ética y la justicia, evitando la concentración del poder y el abuso de unos sobre otros. Es, pues, la democracia en su sentido pleno, porque la democracia que Aristóteles nombre entre los regímenes desviados no es sino el abuso de los muchos sobre los pocos basado en la superioridad numérica, el populismo tendencioso de los demagogos, el gobierno de una masa carente de virtud.”

 

Sobre la participació i la desafecció

“Desafección y democracia son incompatibles, pues la democracia, o es participación activa y directa en la vida política, o no es nada: un indigno disfraz para legitimar oligarquías y plutocracias.”

 

Sobre la democràcia contemporània (molt recomanable)

“Las constituciones liberales y el parlamentarismo decimonónico no trajeron nunca la democracia. Ni a Grecia ni a ningún otro sitio. Recogieron en sus textos derechos para el conjunto de la sociedad, pero entregaron el poder político a la alta burguesía y a los oligarcas; fundaron una forma de Estado representativa, pero al servicio de la clase dominante; y consolidaron el bipartidismo como escenario de una ficción democrática en la que aún vivimos hoy.”

 

Sobre imperi i democràcia

Sí, imperio y democracia –como también esclavitud y democracia- son por definición conceptos antagónicos. Incompatibles. Porque imperio es dominio sobre el otro sometimiento de su libertad, apropiación de sus recursos de sus recursos, explotación de su fuerza, violación de sus derechos, e imposición de la voluntad y el interés propio sobre la dignidad y la necesidad ajena. Y democracia, o es el intento de crear un Estado que puede gobernarse y perdurar sin ninguna de estas lacras, o no es nada.

VIDEOCONFERÈNCIA

Pedro Olalla: ¿Por qué Grecia?

Explicació: “Conferencia audiovisual de Pedro Olalla sobre la importancia del elemento griego en la conformación de la cultura. Pronunciada en la “X Jornada Clásica de Sagunto” (Sagunto, España, 17/11/2012), en un clima marcado por la nueva reforma educativa española, que reduce la presencia de las humanidades y, en especial, el estudio del latín y del griego.”

Advertisement

2 Responses to LLIBRE. «Grecia en el aire» de Pedro Olalla (2015)

  1. Iolanda Garcia says:

    M’agradat molt aquesta resenció. Moltes gràcies!

  2. jbenet says:

    Sóc un fan absolut de Pedro Olalla des de que vaig llegir els seus llibres. Fa poc vaig poder sentir-lo a Barcelona, al CCCB. La lectura dels seus llibres, entre altres, em van fer viatjar a Grècia l’estiu passat. Reseguir les seves paraules en aquella geografia va ser una experiència impressionant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: