VÍDEOS. La Revolució Russa i altres vídeos per a l’aprenentatge de la Història

escut-urss

Demà dia 1 de març comencem el tema de la Revolució Russa en 1r de BAT, un tema complicat, que es troba molt lluny dels interessos dels alumnes.

Fa uns dies vaig trobar un vídeo que està bé, del canal de YouTube academiaplay. No és la bomba, però pot servir per a introduir el tema. Com els meus alumnes són de batxillerat artístic potser el troben graciós.

Mireu:

Altres vídeos: 

Per a aprendre Història podem trobar molts vídeos en plataformes com YouTube o Vimeo. Encara que a mi m’agrada més veure documentals o pel·lícules senceres, reconec que un vídeo curt pot alegrar una sessió docent. Sense ànim de ser exhaustiu vaig a esmentar uns quants canals que visite a voltes:

– ACADEMIAPLAY: està bé, és un canal amb vídeos amb dibuixets. Són agradables, però crec que s’aprofiten més després d’haver donat el tema, perquè el ritme és molt frenètic i si no saps de què estan parlant pot passar el vídeo i tu quedar-te igual. En aquest enllaç podeu visitar la seua llista de vídeos d’Història. Jo destacaria els vídeos sobre l’Imperi Romà (10 min), el descobriment d’Amèrica (6 min), la Revolució Francesa (14 min) i la Revolució Industrial (8 min), o el que he compartit adés, el de la Revolució Russa (7 min).

CLIPHISTORIA: amb més de 1200 vídeos és un treball immens d’un professor gallec que ha anat editant fragments de multitud de documentals i pel·lícules. Hi ha molta palla, però sempre es pot trobar algun vídeo útil per a un tema concret. Llista de Cliphistoria.

ARTEHISTORIA: un altre gran, amb quasi 1000 vídeos que toquen totes les èpoques històriques i estils artístics. A mi em resulten un poc avorrits, però en cas de necessitat sempre es pot acudir a ells i trobar un vídeo normalet sobre l’època que estigues treballant. Llista d’ArteHistoria.

De professors: conec dos llistes, la de Lecciones de Historia de la professora Rosa Liarte, i la de La cuna de Halicarnaso, del professor José Antonio Lucero. Tenen vídeos per a fer la Flipped Classroom, és a dir la classe invertida. Interessants, però no hem d’abusar d’ells.

D’associacions i col·lectius: sempre podem trobar algun recurs interessant d’algun col·lectiu que puja vídeos o textos a Internet. Per exemple: Antifeixistes PV.

Més i més: hi ha moltíssims més vídeos, i la part negativa és que podem perdre molt de temps buscant. Evitant els frikis (ovnis i tot això), podem trobar alguna cosa interessant. Per exemple a documentales_online, documentales español, documentales de Historia de documentales completos en español, etc. etc. etc.

TV3: no puc acabar aquesta entrada sense parlar dels documentals d’Història de TV3, molt accessibles i entretinguts, dirigits per Antoni Tortajada. Ja vaig parlar d’ells fa un temps: de l’any 2003 són Històries de Catalunya, i del 2014 són els titulats amb un concís 300.

Segur que m’he deixat moltíssims fora. Serà per vídeos… em recomaneu algun?

2 Responses to VÍDEOS. La Revolució Russa i altres vídeos per a l’aprenentatge de la Història

  1. Gloria Garcia says:

    Gràcies per la teva selecció. Segur que ens ajuda a il.lustrar les nostres classes. Jo suggereixo afegir la sèrie “Cronos”. Els meus alumnes estan fascinats amb els difefents epidodis que recreen la Primera Guerra Mundial. Us els aconsello.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: