DOCUMENTAL. «Gernika, el bombardeo» (26 d’abril de 1937)

Bombardeig de Gernika

Gernika, efectes del bombardeig del 26 d’abril de 1937

 

Hui és 26 d’abril, i les xarxes socials recorden amb puntualitat l’efemèride ignominiosa del bombardeig de la vila basca de Gernika (Biscaia) l’any 1937, per part de l’aviació del bàndol sublevat, durant la Guerra Civil espanyola.

D’entre els materials que s’han compartit m’ha agradat molt un documental que no coneixia i que ha compartit el gran José Manuel Guardia, bon amic, futboler empedreït i professor d’Història a Cabdet (en castellà Caudete).  

El documental es titula «Gernika, el bombardeo», es va presentar l’any 2007, i el guió i direcció és d’Alberto Rojo. Dura 56 minuts, encara que a YouTube hi ha una síntesi molt bona de 7 minuts i mig. Aquest últim vídeo és un recurs molt recomanable per a l’aula, ja siga un 26 d’abril o qualsevol altre dia.

Més informació:

– Documental sencer (56 minuts): Gernika, el bombardeo

– Article: “El documental ‘Gernika, el bombardeo’ este miércoles en ETB-2“, eitb.eus, 03/04/2012, explicació i dades del documental.

– Text explicatiu de José Manuel Guardia (26-04-2016):

Hoy, 26 de abril, se cumplen 79 años del bombardeo de Guernica. Un ataque aéreo realizado sobre esta población vasca en el transcurso de la Guerra Civil Española, por parte de la Legión Cóndor alemana que combatía en favor de los sublevados contra el gobierno de la Segunda República Española.
Las estimaciones actuales de víctimas cifran los fallecidos en un rango que abarca de los 120 a los 300 muertos.
El de Guernica no fue el primer bombardeo para destruir una población civil, pues de hecho se discute que fuera un objetivo militar vital en ese momento, como alegaron los agresores, con el fin de cortar la retirada y el aprovisionamiento a las tropas del Frente Popular en la campaña del norte. La repercusión internacional que alcanzó este bombardeo, unido a su utilización propagandística, ha hecho que sea una masacre mundialmente conocida y considerada como un icono antibélico.”

– “Gernika” de Pablo Ruiz Picasso (1937):

gernika-pablo-picasso-1937

One Response to DOCUMENTAL. «Gernika, el bombardeo» (26 d’abril de 1937)

  1. Retroenllaç: RELAT. L’any 1937 segons Günter Grass, amb Toledo i Guernica | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: