LLIBRE. «Mendel el dels llibres» d’Stefan Zweig (1929)

zweig_mendel

Va ser una casualitat buscada que el divendres per la vesprada acabara comprant-me El llibreter Mendel, un relat de 1929 escrit per Stefan Zweig. Tant de carnaval infantil em satura, i necessitava una petita recompensa.

La lectura d’aquest relat té un punt de vanitat per a qualsevol lector, perquè és una història sobre un llibreter obsedit fins a l’extrem pels llibres. Resulta un poc inquietant, perquè en alguns gestos és com mirar-se en un espill. Stefan Zweig (1881-1942) va escriure aquest relat quan ja era famós, i poc abans del desastre del nazisme que l’obligaria a exiliar-se i abandonar Àustria, el seu país, i Europa, la seua sentida pàtria cultural.

El llibreter Mendel narra la història d’un vell llibreter que passa la vida segut a la mateixa taula del café Gluck de Viena, i des d’allí compra i ven llibres, i sobretot assessora a tota aquella persona que acudeix a fer-li una consulta bibliogràfica. És una referència i tota una institució. Té una memòria prodigiosa, però només la fa servir per als llibres, i és capaç d’enumerar una llista sobre qualsevol tema, amb diferents dades, els preus i a més a més diverses anècdotes. No té cap altra activitat o passió coneguda:

“No sentia cap interès per les persones i, de totes les passions humanes, només en coneixia una, val a dir que la més humana de totes: la vanitat. Que algú anés a demanar-li informació, cansat de buscar en cent llocs, i ell la hi pogués donar de seguida, això era la seva única satisfacció, tot el seu aire.”

(Traducció al català de Marc Jiménez Buzzi)

De la seua vida sabem ben poc, només trobem unes poques anotacions, però importants, com per exemple:

“Quan era un jovencell malgirbat amb una barba negra i vellutada i un rínxols que li queien sobre el front, havia vingut a Viena des de l’est per cursar-hi estudis de rabinat; però no trigà a abandonar l’estricte Déu únic Jehovà per lliurar-se al politeisme espurnejant, infinitament divers, dels llibres.”

Un dia esdevé la tragèdia. Ens trobem en època de la Primera Guerra Mundial, a Viena, i Jakob Mendel, Mendel el dels llibres, és empresonat, acusat d’espionatge. Ell està perplex:

“En el seu món superior dels llibres no hi havia cap guerra, ni incomprensió, només el coneixement i el desig de saber encara més sobre xifres i paraules, títols i noms.”

Durant dos anys estarà tancat en un camp de concentració, lluny dels seus llibres, totalment desubicat. Quan puga tornar a Viena ja no serà el mateix.

Aquest relat tracta diversos temes, com la passió pel llibre com a objecte, la vanitat del lletraferit, o la fugacitat de la memòria. També, de gaidó, toca el fals antagonisme entre la vida dels vividors i la vida dels lectors, una qüestió que angoixava a Stefan Zweig en la seua maduresa.

Només l’he trobat publicat en castellà, per l’Editorial Acantilado, i costa 9 euros encara que només són unes cinquanta pàgines. Diners ben gastats.

NOTA AFEGIDA: resulta que sí que hi ha una traducció al català d’aquest relat. Es troba dins d’un volum amb quatre relats d’Stefan Zweig que es titula Petita crònica, publicat per Edicions de la Ela Geminada a finals del 2015. Aquesta informació me l’ha facilitada amablement el professor de literatura Enric Iborra. Diners encara millor gastats.

stefan_zweigAltres ressenyes d’obres d’Stefan Zweig a Historiata

Tres maestros (Balzac, Dickens, Dostoievski) (1920)

Fouché. Retrat d’un home polític (1929)

Castellio contra Calvino. Conciencia contra violencia (1936)

El món d’ahir. Memòries d’un europeu (1944)

 

3 Responses to LLIBRE. «Mendel el dels llibres» d’Stefan Zweig (1929)

  1. Enric Iborra says:

    N’hi ha traducció recent en català. Les Edicions de la Ela Geminada ha publicat un petit volum amb el títol de “Petita crònica”, que recull quatre relats: “La col·lecció invisible”, “Un episodi del llac de Ginebra”, “Leporella” i “El llibreter Mendel”.

    Enric Iborra

  2. Retroenllaç: LLIBRE. «Petita crònica» d’Stefan Zweig (1929) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: