ACTIVISME. “El capitalisme no és més que un conte” (2015)

ESPERANÇA FLOR GROGA GRIS

És més fàcil imaginar la fi del món que la fi del capitalisme“, Fredric Jameson.

– – –

Sé que vaig a compartir un recurs polèmic per a utilitzar a l’aula.

El capitalisme no és més que un conte és un curtmetratge d’uns 6 minuts que critica valors del capitalisme, com per exemple l’individualisme, la competitivitat, el consumisme, l’èxit per l’esforç i el fracàs per no haver-te esforçat prou, l’economia financera, etc.

Com a professor és un vídeo polèmic perquè poden acusar-te fàcilment d’adoctrinar als alumnes, perquè qüestiona els valors hegemònics de la nostra societat i ens anima a treballar per un món millor. De tota manera, tranquil·litat, perquè és un recurs interessant i pot servir per a suscitar debats, reflexions i treballs que sí que apareixen al currículum educatiu (per a treballar la pau, la solidaritat, la cura del medi ambient, l’educació cívica i social, etc.). El cas és que ningú acusa d’adoctrinament als que mantenen i justifiquen situacions de desigualtat i d’injustícia, com per exemple els mitjans de comunicació, la televisió, els programes educatius, els llibres de text, la publicitat que trobem pertot arreu, etc., fins que aquestes situacions ja ens semblen normals o quotidianes o, el pitjor de tot, inevitables, sense solució.

He trobat aquest recurs al web Guerrilla Translation, traduït i subtitulat per Susa Oñate, i editat per Chelo Álvarez i Stacco Troncoso. El vídeo original és una producció original de therules.org, narrat por StaceyAnn Chin, i amb música de Apple Juice Kid. Aquest vídeo està produït per Guerrilla Translation sota una Llicència de Producció de Pares.

Un text introductori:

¿Quién no tiene la leve sospecha de que algo primordial va muy mal en el mundo? Sabemos que las consecuencias del cambio climático pueden ser catastróficas pero cada año inyectamos más dióxido de carbono en la atmósfera. Se nos impone una crisis económica tras otra y los únicos que no se hunden son los que las causan. De hecho, suelen seguir enriqueciéndose y acumulando poder mientras al resto no nos queda otra que trabajar cada vez más por menos. Todos los políticos dicen lo mismo y nadie parece ofrecer una apuesta diferente. Es como si el sistema operativo entero fuese injusto y a la vez inevitable. No se puede cambiar nada porque esto es lo que hay.

“¿Vas a seguir siendo un peón de la situación actual? ¿Vas a seguir con el mismo cuento sabiendo la destrucción que se avecina? ¿O te vas a levantar junto a los movimientos sociales del resto del mundo para crear un mundo mejor? Un mundo que, en el fondo de tu corazón, del mío, del de todos, sabemos con certeza que ES POSIBLE.”

PREGUNTA: quines són les tres veritats que explica el curtmetratge?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: