MEMÒRIA HISTÒRICA. La història de “la Nueve”, els republicans espanyols que van alliberar París

Diari "Libération" el 25 d'agost de 1944. El tinent Amado Granell, de "La Nueve", és el primer per la dreta.

“Han arribat!”, titular del diari “Libération” del 25 d’agost de 1944.
El tinent Amado Granell, de “la Nueve”, és el primer per la dreta.

(Actualitzat 04/06/2015)

Cada 24 d’agost se celebra l’alliberament de París pels aliats durant la Segona Guerra Mundial. Enguany s’han complit 70 anys. Darrere d’aquest fet hi ha una història oblidada, que per sort és a poc a poc més coneguda: els republicans espanyols de “la Nueve” van ser els primers en entrar a París.

“La Nueve” era el nom que rebia per tothom la 9a companyia de la 2a Divisió Blindada de l’exèrcit francés lliure. Aquesta companyia estava formada quasi exclusivament per republicans espanyols que havien fugit d’Espanya al final de Guerra Civil, amb diferents tendències polítiques (republicans, socialistes i anarquistes) i amb fama d’indisciplinats però també de coratjosos en el combat, i que s’havien enrolat en l’exèrcit francés lliure per a continuar lluitant contra el feixisme. La divisió estava comandada pel general Leclec, i la 9a companyia pel capità Dronne. També estava el tinent Amado Granell, de Borriana, un republicà moderat i un líder nat per als seus homes, i que va tenir la fortuna d’aparéixer en la fotografia del diari “Libération”. Molts van lluitar al nord d’Àfrica, van arribar a França un mes després del desembarcament de Normandia, van ser els primers en entrar a París, i els pocs que van sobreviure a tantes batalles van finalitzar la guerra ocupant la zona de Berchtesgaden, a les muntanyes de Baviera, on Hitler tenia la seua residència d’esplai coneguda com el “Niu de l’àguila”. Un final ben simbòlic, però incomplet: faltava alliberar Espanya. Però acabada la Segona Guerra Mundial els aliats van deixar de banda acabar amb la dictadura del general Franco. Així, junt amb Portugal, va sobreviure l’últim règim feixista de l’Europa d’entreguerres fins la mort del dictador. Una anomalia històrica que vam haver de patir més de trenta-cinc anys i que ha marcat fins el present l’Espanya actual.

La primera vegada que vaig sentir parlar d’aquesta història va ser farà quasi vint anys, quan vaig llegir el llibre La Guerra de España de l’historiador francés Pierre Vilar, una síntesi brillant de la Guerra Civil adreçada al públic francés, publicada en castellà per l’editorial Crítica, on deia en l’última pàgina:

“El francés en España no es más que un turista. No sería malo, pues, recordarle que entre las primeras avanzadillas armadas que alcanzaron el Hôtel de Ville de París, el 24 de agosto de 1944, aparecieron tanquetas denominadas “Madrid”, “Teruel”, “Guadalajara”, “Ebro”, “Gernika” (y una de ellas, también, ¡”Don Quijote”!)”
 

D’on havien eixit aquestes tanquetes amb noms de batalles de la Guerra Civil? De la Segona Guerra Mundial és conegut que alguns espanyols havien anat a lluitar al costat dels alemanys al front rus en la “División Azul”, però aquests de París… per què no es parlava públicament d’ells?

los surcos del azar-paco roca-la nueveMés recentment la seua memòria s’ha recuperat un poc gràcies a novel·les com Soldados de Salamina de Javier Cercas o El corazón helado d’Almudena Grandes, i sobretot gràcies a estudis històrics, documentals i algun homenatge tardà, molt tardà, quan ja només quedaven vius uns pocs veterans, això sí, molt lúcids, com Manuel Fernández o Luis Royo. Per últim, el 2013 el dibuixant Paco Roca va publicar el còmic Los surcos del azar, sobre la història de “la Nueve”. És un llibre magnífic, molt ben editat, i amb uns dibuixos molt bons. Me l’he llegit amb un nuc a la gola durant les vacances d’aquest estiu. El recomane totalment.

“La Nueve” és una història èpica, d’uns homes desarrelats, sense pàtria, menyspreats, que van lluitar amb valentia i compromís contra el feixisme i a favor per la llibertat. I és una història que acaba malament. Pràcticament oblidats. Si foren ianquis ja tindríem una pel·lícula amb una banda sonora brutal i plena de banderes tricolors, però com estem a Espanya tot açò resulta una història molt incòmoda per segons quins poders que basen el seu predomini en l’herència franquista i en l’oblit democràtic. Un altre exemple de desmemòria històrica.


 

Recursos sobre “la Nueve” i el paper dels republicans espanyols durant la Segona Guerra Mundial:

Sobretot recomane aquests dos recursos:

  1. Cómic: Los surcos del azar de Paco Roca, editat per Astiberri l’any 2013.
  1. Documental: La Nueve, los olvidados de la victoria d’Alberto Marquardt, 2010, 52 minuts.

També el següent documental:

– Documental: Cautivos en la arena de Joan Sella, 2006, 92 minuts.

 

I aquests llibres, que apareixen com a referències bibliogràfiques en Los surcos del azar:

– Evelyn Mesquida: La Nueve, los españoles que liberaron París, Ediciones B, 2008, ressenya al diari El Mundo

– Rafael Torres: El hombre que liberó París. Amado Granell y la última batalla de la República, Temas de Hoy, Madrid, 2007, ressenya a la revista El Cultural

– Louis Stein: Más allá de la muerte y el exilio

– Eduardo Pons Prades (1975): Republicanos españoles en la Segunda Guerra Mundial, La esfera de los libros, Madrid, 2003. (veure viquipèdia)

Webs:

Españoles en la Segunda Guerra Mundial, la Nueve, enllaç

– Explicació del recorregut de “La Nueve” en l’alliberament de París, enllaç

Rutas Cervantes a París: placa d’homenatge als republicans espanyols, amb una fotografia, enllaç

Per al debat, sobre l’homenatge del rei Felip VI als republicans de la Nueve:

– ARTICLE. “El homenaje de Felipe VI a La Nueve llega tarde“, Infolibre, 03/06/2015.

– ARTICLE. “Comunicado: Ante la presencia de Felipe Borbón en homenaje a «La Nueve»“, Ecorepublicano, Autors: Foro por la memoria de Guadalajara, 03/06/2015.

Selecció d’imatges (polsa damunt per a veure la galeria):

 

5 Responses to MEMÒRIA HISTÒRICA. La història de “la Nueve”, els republicans espanyols que van alliberar París

  1. Retroenllaç: TEMA. La Segona Guerra Mundial i les seues conseqüències | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: TEMA Espanya. El franquisme (1936-1975) | HISTORIATA

  3. Retroenllaç: CÒMIC. «El diario de Anne Frank», molt més que dibuixets | HISTORIATA

  4. Retroenllaç: CÒMIC. «La Guerra Civil espanyola» de Preston i García | HISTORIATA

  5. Retroenllaç: LLIBRES. Lectures per a persones «inquietes» | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: