LLIBRE. “El descubrimiento de la lentitud” d’Sten Nadolny, sobre l’explorador John Franklin

sten_nadolny_el_descubrimiento_de_la_lentitudExemplar que jo he llegit:

  • Sten Nadolny: El descubrimiento de la lentitud
  • Sobre el mariner i explorador John Franklin (1786-1847)
  • Madrid, Círculo de Lectores, 1992, 393 pàgines.
  • Original en alemany, publicat el 1983.

El descubrimiento de la lentitud d’Sten Nadolny va arribar a les meues mans per casualitat. Es trobava en un lot de llibres molt heterogeni que vaig arreplegar en una casa particular. M’ho passe molt bé “rescatant” llibres. Vaig fer com sempre: el vaig revisar per damunt i el vaig penjar a la pàgina personal que tinc a todocolección. Però no sé si serà per l’argument o per la imatge de la coberta el cas és que el tenia en compte com a lectura pendent. Ara me l’he pogut llegir, a la nit, quan tots dormien, a la fresca.

La novel·la se centra en la figura de John Franklin (1786-1847), mariner i explorador britànic que va morir a l’Àrtic, buscant el pas del nord-oest, entre l’Atlàntic i el Pacífic, quan comandava els llegendaris vaixells Erebus i Terror. Una expedició en la qual van morir tots els seus membres, pel fred, la fam i les malalties.

És un relat biogràfic que m’ha resultat estrany. Les primeres dos-centes pàgines m’han costat de llegir; la resta han anat cap avall. Presenta un John Franklin lent, és a dir afectat per algun tipus de lentitud mental, que fa que destaque entre la resta de persones, ja que les seues decisions i accions estan excessivament meditades, són massa lentes, encara que al final sol encertar la solució als problemes. Amb aquest estigma, sempre present, la novel·la explica linealment la seua vida des de la infantesa fins a un final no massa èpic: una infart quan comandava l’expedició àrtica. Ens descriu els seus inicis com a mariner, les batalles de Copenhague i Trafalgar durant les guerres napoleòniques, les seues primeres expedicions a l’àrtic (fam i fred), o la seua governació a la colònia de Tasmània. Per a mi és una novel·la que té moments bonics i està ben escrita, sense caure en sensibleries ni en detallismes exagerats. Alguns exemples:

Sobre la història (pàgina 191):

“Dedicándose a la historia, la lentitud constituye una ventaja. El investigador dilata los acontecimientos del pasado, por mucha que fuera la rapidez con que se produjeran, hasta que su razón logra captarlos bien. Entonces está en condiciones de demostrarle a cualquier rey, por rápido que sea, cómo hubiera debido actual en tal o cual batalla.”

 

Sobre el mar (pàgina 261):

“El mar era indestructible. Lo surcaban millares de flotas sin dejar el menor rastro en él. El mar tenía un aspecto distinto cada día, y seguiría igual hasta la eternidad. Mientras existiera el mar, el mundo no sería una desgracia.”

 

Sobre la glòria (pàgina 301):

“La gloria y el ridículo son primos hermanos. Nada tienen que ver con el honor.”

 

Sobre l’educació, un diàleg entre John Franklin i la seua esposa (pàgines 359-360):

“– En la nueva escuela se tiene que enseñar qué es lo duradero, sin aburrir al alumno. Eso es justamente lo que no saben hacer en las escuelas. […]
– Las malas escuelas –siguió diciendo– impiden a todo el mundo ver más allá de lo que ve el profesor…
– Bueno, pero por otro lado no se puede obligar a los profesores a ver más de lo que ven…
– Respeto es lo que tienen que tener –replicó John–, y no meter prisas a la gente. Y también tienen que aprender a observar.
– ¿Pretendes conseguirlo por decreto?
– Pretendo demostrarlo. El respeto lo da la vista. Los profesores no sólo deben ser maestros. También tienen que ser descubridores.”

És un bon exemplar per a la biblioteca de biografies d’exploradors i d’aventures èpiques polars.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: