ROMÀNIC. Recursos sobre l’art romànic i la societat medieval
24 24+01:00 Juliol 24+01:00 2014 1 comentari
A eduCaixa, un projecte de l’obra social de La Caixa i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, podem trobar diversos recursos educatius.
Navegant, navegant he trobat una sèrie de vídeos curts i diversos interactius sobre l’art romànic i la societat medieval. Estan molt ben fets i sobretot són molt atractius per als alumnes (i per als professors també). Cada vídeo dura d’un minut i mig a dos. Estan en català i en castellà. També trobareu l’enllaç a la transcripció del text del vídeo. Els recomane.
Vídeos:
1. Decora la teva església
- Comentari
Com si es tractara d’un programa de decoració, el vídeo mostra quins elements són comuns a l’interior de les esglésies romàniques i la seva disposició.
- Objectius didàctics
– Identificar els elements propis de l’interior de les esglésies romàniques.
– Extreure la funció simbòlica d’aquests elements.
–
2. Virtual romànic: el videojoc
- Comentari
Utilitzant el format de videojoc, el vídeo explica l’organització social a l’Edat Mitjana. Presenta un simulador medieval que permet a l’usuari escollir entre quatre jugadors: un noble, un monjo, un camperol i una dona noble. Cada un dels perfils té una funció, uns objectius i, alguns, unes penalitzacions.
- Objectius didàctics
– Identificar la composició social de l’Edat Mitjana.
– Establir vincles de poder entre els estaments socials.
–
3. Meteoromànic, les prediccions al territori medieval
- Comentari
El vídeo imita el format dels espais televisius de predicció meteorològica actuals. Utilitzant el llenguatge característic d’aquests espais, explica una sèrie de fets històrics, socials i culturals que tenien lloc a l’Europa medieval.
- Objectius didàctics
– Identificar alguns dels esdeveniments claus de l’Edat Mitjana.
– Geolocalitzar aquests esdeveniments i la seva àrea d’influència.
–
4. La iconografia romànica, una pel·lícula medieval
- Comentari
El vídeo presenta “la pel·lícula del romànic”, que fa referència a l’espectacle visual que suposava entrar a una església romànica durant l’Edat Mitjana. El recurs desgrana alguns dels simbolismes de la iconografia romànica.
- Objectius didàctics
– Identificar els símbols de la pintura romànica.
– Entendre la funció social de la pintura romànica.
–
5. El campió del Romànic català
- Comentari
El vídeo presenta els pesos pesats del romànic. Són les grans joies del romànic i els seus principals trets diferencials.
Algunes de les obres més representatives dels segles XI i XII competeixen en les categories de pintures, pintures sobre fusta, escultures de fusta i il·lustracions.
- Objectius didàctics
– Identificar les grans obres del romànic.
– Conèixer les diferents tècniques artístiques del romànic.
–
6. Epidèmies: Pesta (interactiu)
- Comentari
La pesta és una malaltia infecciosa i devastadora que es transmet a través de les puces de les rates i que es coneix des de l’antiguitat.
Aquest interactiu, estructurat en 4 blocs (història, cronologia, fitxa tècnica i mapa) permet conèixer la malaltia: les seves causes, les formes de propagació i el contagi, i també algunes de les teràpies preventives que s’apliquen actualment.
Des d’una perspectiva cronològica-històrica es revisen els moments clau de les seves pandèmies principals i de la seva incidència. També s’apunten les principals fites en el descobriment del bacteri que la produeix i dels vectors que la propaguen.
El mapa mostra la propagació de la malaltia en l’Europa del segle XIV.
- Objectius didàctics
– Reconèixer les causes principals que causen la pesta i la importància d’alguns animals com a reservoris i transmissors de la malaltia.
– Conèixer la incidència històrica i la prevalença actual de la malaltia en alguns indrets del món.
–
7. Lliçons de crisis. La pesta (vídeo)
- Transcripció del vídeo
- Comentari
La Pesta és un dels fets més destacables de la baixa edat mitjana, per les seves repercussions d’ordre social, econòmic i cultural. Va afectar Europa i Àsia en diferents episodis, ocasionant la mort de més de 25 milions de persones.
En l’odre econòmic, polític, social i cultural, la pesta va tenir importants conseqüències. Des del punt de vista econòmic i social, el despoblament del camp i de les ciutats, va fer augmentar els preus agrícoles, es va incrementar el consum de carn i van augmentar les migracions del camp a la ciutat. Des del punt de vista polític, els pagesos van denunciar les condicions d’esclavatge que els unien amb els senyors feudals, produint-se diferents revoltes camperoles a tot Europa. Des del punt de vista cultural, la pesta va accelerar l’arribada del renaixement.
- Objectius didàctics
– Entendre les conseqüències d’una pandèmia amb un alt índex de mortalitat.
– Comprovar com s’alteren els processos econòmics i socials davant d’un desastre natural.
–
8. La cuina catalana medieval
- Comentari
El vídeo emula un programa de cuina. Utilitzant iconografia real de l’època, es posen sobre la taula diversos temes relacionats amb l’alimentació a l’Edat Mitjana: des dels utensilis fins al comportament social durant els àpats.
- Objectius didàctics
– Observar les característiques bàsiques de l’alimentació medieval.
– Reflexionar sobre l’art com a font d’informació històrica.
–
Altres recursos
Informació general (per Oriol Nogueras):
BAIXA EDAT MITJANA – Ressorgiment econòmic segle XIII
–
Esquema visual de la societat medieval:
Retroenllaç: TEMA. Cultura i art a l’Europa cristiana medieval. L’art romànic i l’art gòtic | HISTORIATA