ESCRIURE. “Ningú vol llegir la teua merda”

mafalda-escriure

Escriure és molt difícil, i laboriós i cansat, però sobretot és molt difícil. Si vols fer-ho un poc bé, clar. Encara que sovint compensa, perquè si escriure és ajuntar paraules, també és crear alguna cosa nova que abans no existia, i això a la majoria ens dóna felicitat.

La xarxa està plena de consells per a “escriptors”, alguns molt bons, d’altres un poc pedants. A mi el que més m’ha agrada és eixe que diu “ningú vol llegir la teua merda”. Inspirador, veritat?

Tot seguit reproduisc la lliçó d’Steve Pressfield, l’autor de tan escatològica afirmació, i uns quants enllaços per a gaudir amb els consells de grans mestres escriptors.

Per cert, tal com deia Simone de Beauvoir, “escriure és un ofici que s’aprén escrivint”.

 

Lliçó número 1 per un aspirant a escriptor, per Steve Pressfield:

“Ningú vol llegir la teua merda.

Deixa’m que t’ho repetisca. Ningú -ni tan sols el teu gos o ta mare- té el més mínim interés en el teu blog o en la teua novel·la.

No és que la gent siga roïna o cruel. Simplement estan ocupats.

Ningú vol llegir la teua merda.

En la indústria de la publicitat, hi ha un fenomen anomenat la “Síndrome del Venedor”. Tot venedor està enamorat dels seus propis productes. L’error que comet és creure que perquè ell està enamorat dels seus productes, la resta del món també ho estarà.

La resta del món no sap el que tu estàs escrivint i tampoc li importa. Els teus potencials lectors estan ocupats amb els assumptes de les seves vides i no tenen temps per llegir aquesta obra mestra de la que et sents tan orgullós.

Quina ha de ser la resposta davant d’això?

1) Redueix el teu missatge a la seva forma més simple, clara i fàcil d’entendre.

2) Fes-ho divertit. O sexy, o interessant, o informatiu.

Quan comprens que ningú vol llegir la teua merda, la teua ment es concentra. Només llavors, comences a entendre que l’escriptura i la lectura són, sobretot, una transacció. El lector t’ofereix el seu temps i la seva atenció, els dos regals més valuosos que un ésser humà pot oferir a un altre. A canvi, tu, l’escriptor, has de tornar alguna cosa digna del que t’ha regalat.

Quan comprens que ningú vol llegir la teua merda, desenvolupes empatia. Adquireixes el do més valuós per a qualsevol escriptor: l’habilitat de canviar la perspectiva des del teu punt de vista al punt de vista del lector. Aprens a qüestionar cada frase que escrius: és interessant? És divertida? És agosarada? Estic donant suficient al lector? S’estarà avorrint? Estarà seguint l’argument?”

(Font: blog Principia Marsupia)


Més consells per a escriure bé (o almenys regular)

– ARTICLE: “Vint normes per a escriure bé (segons Armand Obiols)“, per Quim Torra, Núvol, 8-2-2016 [visitat el 8-2-2016]

Els deu manament de l’Escola de l’Estil, redactats per Nietzsche per a Lou Andreas-Salomé, compartit al blog de La serp blanca.

Decálogo del escritor, per Augusto Monterroso, molt irònic i divertit.

12 consejos de Gabriel García Márquez para escritores, a comoescribirtunovela.com, molt bó. A mi m’agrada sobretot aquest: “El deure revolucionari d’un escriptor és escriure bé”. Insuperable, per a tancar la ximpleria del debat del compromís polític d’un escriptor.

6 reglas para escritores, per George Orwell, a paisportatil.com, molt clar i directe. M’agrada especialment: “Mai utilitzes una paraula llarga on pots utilitzar una curta”.

100 consejos para escritores, per part de grans escriptors, a guialiteraria.com, molt complet.

Consejos de grandes escritores sobre el arte de escribir, a comoescribirtunovela.com, un bon recull, amb textos de Bolaño, Rulfo, Borges, etc.

Consells per a escriure, a letrasperdidas.com, amb nombrosos autors encara que visualment resulta un poc fosc.

– Per acabar, 44 consejos para jóvenes escritores, anònim, a ciudadseva.com, un poc llarg, però amb consells enfocats en la creació.

– 

Monkeys-monos-escriure

One Response to ESCRIURE. “Ningú vol llegir la teua merda”

  1. Retroenllaç: LLIBRE. “Córrer sense por” de Giuseppe Catozzella (2014), sí a la història i no al relat | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: