FRONTERES. La mort de Peter Fechter (Berlín, 1962)

01 Soldat RDA porta el cos de Peter Fechter - mur de Berlín

Hi ha una frase feta que diu “La mort d’un home és una tragèdia. La mort de milions és una estadística”. En aquesta entrada explique de manera breu la tragèdia de la mort del jove alemany Peter Fechter al intentar passar el mur de Berlín l’estiu del 1962. El cas de milers de persones que volen passar unes altres fronteres en l’actualitat és poc més que una dada estadística, com la mort per ofegament de quinze persones a la tanca de Ceuta el passat 6 de febrer de 2014. Algú coneix el seus noms?

Aplicació didàctica: fronteres, segle XX, guerra freda, el món dividit en dos blocs, el mur de Berlín, les tragèdies humanes, les migracions, les nacions i el nacionalisme, la repressió política, les desigualtats, etc.

Índex

  1. La mort de Peter Fechter
  2. Una reflexió personal i ràpida sobre la idea de frontera
  3. Diapositives “Peter Fechter y el muro de Berlín”
  4. Vídeo sobre la mort de Peter Fechter (3’ 58’’)
  5. El cas de la cançó “Libre”
  6. Més informació sobre fronteres i dignitat humana
  7. Imatges sobre Peter Fechter i sobre fronteres
  8. Nota final: l’origen de la frase “La mort d’un home és una tragèdia…”

1. La mort de Peter Fechter

El 17 d’agost de 1962, Peter Fechter, obrer de la construcció de 18 anys va intentar passar el mur de Berlín amb el seu amic Helmut Kulbeik. Helmut va poder passar, però Peter va rebre un tir des de la banda oriental. Durant una hora Peter va estar tirat a terra demanant ajuda sense que ningú el socorrera fins que va morir dessagnat. Aquest fet va quedar registrat pels periodistes de l’època i així Fechter va esdevenir un símbol molt visual i evident de la repressió de la zona comunista.

10 divisió de berlín en zones

Plànol de la ciutat de Berlín dividida en quatre zones

Per què Berlín? Després de la Segona Guerra Mundial Alemanya va quedar partida en dos països diferents, un sota la influència de la Unió Soviètica i els seus aliats i l’altre sota la influència d’Estats Units i els seus aliats. També la ciutat de Berlín es va dividir en dos zones i el 1961 es va construir el mur de Berlín, una tanca amb formigó, filferro i torres de control que separava les dos parts de la ciutat: per una banda estava la part oriental, la de la República Democràtica Alemana (del bloc comunista i que van ser els que van construir el mur); i per l’altra banda estava la part occidental, la de la República Federal Alemana (del bloc capitalista). Aquest mur va existir des de 1961 fins el 1989. Va ser una frontera molt visible, que separava ben clarament dos territoris i dos ideologies. Hi ha divergències sobre els morts que hi van haver per intentar passar aquest mur. Unes fonts diuen que hi van haver sobre 190 morts, d’altres sobre 270 morts. Al final tant se val la dada estadística. Hi van haver molts, massa, i Peter Fechter va ser un d’ells.


2. Una reflexió personal i ràpida sobre la idea de frontera

26 frontera-The-AtlanticLes fronteres sempre han sigut llocs molt carregats de significats, llocs de separació, ratlles sobre el paper que separen de manera un tant fictícia a les persones en el territori. Una obvietat: la terra dels països no canvia de color com en els mapes. Una altra obvietat: els animals i les plantes no tenen fronteres polítiques.

Però el ser humà amb la seua gran capacitat simbòlica, és a dir de dotar de significat coses que no ho tenen, és capaç de marcar el territori i dir açò és el país A i açò és el país B, i encara que semble un joc purament mental això té efectes en la vida real, en la distribució i el repartiment dels recursos, i en la dignitat de les persones.

La força de la idea de frontera és la seua senzillesa: aquí hi ha una ratlla i tu no l’has de passar. Tota la resta (banderes, himnes, “tradicions”, etc.) són un ornament cultural que han anat posant-se al llarg del temps per a reforçar la idea i sobretot el fet d’aquestes ratlles. Per a marcar el jo i el tu, el nosaltres i el vosaltres. És un mur mental, i de vegades ben real.

3. Diapositives “Peter Fechter y el muro de Berlín”

18 diapos, 27/04/2013, per ADG-DHistoria, enllaç

4. Vídeo sobre la mort de Peter Fechter (3’ 58’’)

Peter Fechter 1962, 17 August an der Mauer niedergeschossen

5. El cas de la cançó “Libre”

Hi ha molts blogs i webs que afirmen que la cançó “Libre” de Nino Bravo és un homenatge pòstum a Peter Fechter. Però la veritat és que no hi ha cap confirmació clara i rotunda en aquest sentit. Ni José Luis Armenteros ni Pablo Herrero, autors de la cançó, de l’any 1972, han admés ni desmentit aquest origen. Queda en l’aire.

El motiu de la relació entre “Libre” i Peter Fechter és la pròpia lletra de la cançó, amb indicis que fan pensar que hi ha algun vincle:

Tiene casi veinte años y ya está cansado de soñar pero tras la frontera está su hogar, su mundo y su ciudad. Piensa que la alambrada sólo es un trozo de metal, algo que nunca puede detener sus ansias de volar…y tendido en el suelo se quedó, sonriendo y sin hablar, sobre su pecho flores carmesí brotaban sin cesar.”

Per tot això sobre aquesta cançó es pot dir una altra frase feta: “Se non è vero, è ben trovato”. És a dir, que si no és cert, almenys és molt creïble (literalment: “si no és veritat, està ben trobat”). Jo ara ja no puc evitar escoltar aquesta cançó d’una manera menys festiva.

Mireu i escolteu la magnífica versió de “El Chaval de la Peca”, popularitzada per un anunci de televisió d’una companyia de telefonia mòbil de finals dels anys noranta del segle XX (qui ho anava a dir!):

6. Més informació sobre fronteres i dignitat humana

ARTICLE. ¿Por qué nadie ayudó a Peter Fechter?, elmundo.es, 17/08/2012, amb la fotografia del terror.

ARTICLE. Catorce muros que aún dividen el mundo (21 años después de la caída del muro de Berlín), per 20minutos.es, 08/11/2010.

(Segons aquest article els murs són: “1. EUA-Mèxic, 2. Corea del Nord-Corea del Sud, 3. Cisjordània, 4. Sàhara Occidental, 5. Irlanda del nord, 6. Espanya-Ceuta i Melilla, 7. Brasil, 8. Kuwait-Iraq, 9. Aràbia Saudita-Iraq, 10. La Molina-Ate (Perú), 11. Egipte, 12. Uzbekistan- Kirguizistan, Afganistan i Tadjikistan, 13. Botswana-Zimbabwe, 14. Índia-Pakistan”)

FRONTERES. Europa. Mapa històric animat des de l’any 1000 dC, una animació per a veure el moviment de les “ratlles” territorials a Europa.

LLIBRE. Ryszard Kapuscinski: “El Imperio” (1993), sobre la crisi i la caiguda de l’antiga Unió Soviètica, l’últim imperi territorial del segle XX, i amb reflexions sobre el concepte de “frontera”.

LLIBRE. Ryszard Kapuscinski: “Viatges amb Heròdot” (2006), un llibre magnífic del mestre Kapuscinski amb un text magnífic sobre el “provincianisme”.

LLIBRE. Joan-Eugeni Sánchez: “Geografía política” (1992), un manual sobre qüestions de territori i política, amb textos molt inspiradors.

LLIBRE. Eric John Hobsbawm: “Naciones y nacionalismo desde 1780″ (1990), un estudi clàssic i quasi imprescindible de l’evolució del concepte nació i nacionalisme en la contemporaneïtat.

DESIGUALTATS. Article de Juan Torres López: “Objectius incomplits del Mil·leni”, un article molt bo i no massa llarg que repassa les desigualtats actuals.

7. Imatges sobre Peter Fechter i sobre fronteres

(Cliqueu damunt per a fer-les més grans)

Altres fronteres

8. Nota final: l’origen de la frase “La mort d’un home és una tragèdia…”

La mort d’un home és una tragèdia, la mort d’un milió és una estadística”. Aquesta frase ha sigut tradicionalment atribuïda a Stalin, el líder i dictador totalitari de la Unió Soviètica entre 1924 i la seua mort el 1953. Apareix sobretot a la historiografia anglosaxona, i sembla que ho va dir a una reunió amb Winston Churchill, quan li va demanar que s’obrira un nou front a l’oest d’Europa per a lluitar contra Hitler. Churchill li va dir que això costaria moltes vides i sembla que Stalin li va respondre aquesta frase.

No obstant això a la wikiquote es considera una atribució falsa, ja que cap historiador rus ha trobat cap registre d’aquesta frase. Fins i tot atribueixen aquesta cita a un periodista alemany anomenat Kurt Tucholsky (1890-1935), publicada en el seu llibre “Französischer Witz” (1932). Aquesta seria la cita original:

“Darauf sagt ein Diplomat vom Quai d’Orsay: «Der Krieg? Ich kann das nicht so schrecklich finden! Der Tod eines Menschen: das ist eine Katastrophe. Hunderttausend Tote: das ist eine Statistik!”.

El fet d’atribuir aquesta frase a Stalin, un dels grans genocides del segle XX, dóna idea de la creença que poguera haver dit una cosa així, ja que era molt conegut el seu menyspreu per la vida humana, per altres vides humanes.

Al final dóna igual qui ho diguera. Ens queda la cita, les paraules, i les tragèdies per a la reflexió.

2 Responses to FRONTERES. La mort de Peter Fechter (Berlín, 1962)

  1. Retroenllaç: TEMA. La Guerra Freda i la política de blocs | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: TEMA. L’organització política de les societats | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: