DOCUMENTAL. “Monarquia o República” (2012)

Monarquia-Republica-TV3Val la pena. Amb dos anys de retard he vist el documental “Monarquia o República“, realitzat per TV3 – Televisió de Catalunya i emés el 15 de febrer de 2012.

El compartisc perquè considere que és un document molt interessant i molt ben fet per a tractar el tema d’aquestes dos opcions polítiques a Espanya en l’actualitat. Sobretot m’ha agradat perquè fa un repàs de l’actual monarquia de Joan Carles I de Borbó i perquè podem trobar arguments amb molt de sentit comú a favor i en contra de cada opció. No és un documental per a bobos ni per a dogmàtics, sinó per a gent curiosa i intel·ligent que no es deixa emportar per consignes i eslògans simplistes.

Aplicació didàctica: aprendre a ser ciutadans, obrir debats democràtics, aprendre a escoltar i argumentar, el paper dels mitjans de comunicació, l’interés pel món que ens envolta, un repàs de la Transició i de l’actual democràcia espanyola, i evidentment el debat monarquia o república.

Aquest documental ha estat dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i té una durada d’una hora i quart. Repetisc: val la pena.

Explicació dels productors:

“Un recorregut pels arguments de dos models d’estat. Per molts, vivim el període democràtic més llarg i sòlid de la història de l’estat espanyol i la monarquia de Joan Carles I ha estat decisiva per consolidar-lo. El compromís del rei amb la democràcia i el seu paper clau en episodis com el 23-F han fet de la monarquia una institució ben valorada, per molts inqüestionable i fins no fa gaire intocable.

Però també hi ha sectors que es declaren republicans i que creuen que darrere de la imatge amable i “campechana” de Joan Carles I s’amaguen aspectes que no es volen aclarir: sabia, el rei, les intencions colpistes del 23-F? Ha participat en fosques operacions financeres que han incrementat la seva fortuna? Els seus afers privats o els de la seva família han acabat repercutint en les arques públiques?”

Més informació

TV3alacarta, programa “Sense ficció”: Monarquia o República (15/02/2012)

Article d’opinió de Víctor Amela: ¿Monarquía? ¿República? ¡Democracia!, en castellà, 17/02/2012

3 Responses to DOCUMENTAL. “Monarquia o República” (2012)

  1. Retroenllaç: TEMA Espanya. La democràcia espanyola actual (des de 1982) | HISTORIATA

  2. Carles says:

    Molt bon documental, compartisc totalment l’anàlisi que en fas. Aprofite per felicitar-te per la gran feina que realitzes en aquesta página,
    Carles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: