DONA. “Ballar per a denunciar la violència contra les dones”

Comencem amb el vídeo de tres minuts de la campanya “One billion rising” (14 de febrer de 2013).

Explicació

prou-violencia-contra-les-dones-graffiti“Ballar per acabar amb la violència sexual. Milions de persones al món estan cridades a participar en una dansa mundial i col·lectiva per eradicar una realitat que afecta més de mil milions de dones a tot el planeta. Una campanya mundial anomenada “One Billion Rising” i que convida a tots els països del món a donar-li un nou sentit a aquest 14 de febrer, dia dels enamorats. Centenars d’actes es duran a terme en més de 184 països dels cinc continents. A Espanya, 29 ciutats s’han sumat a la convocatòria.

Casos com el de la jove violada i assassinada a Índia el passat desembre (de 2012) han desencadenat una onada de rebuig internacional encapçalada per diverses associacions de drets humans. El problema és esgarrifós quan s’observa a escala mundial: mil milions de dones són violades o colpejades al món. O dit d’una altra manera, una de cada tres dones pateix un abús. Aquesta dramàtica realitat, cada vegada més visible a través dels mitjans de comunicació, ha empès a l’ONG V-Day (fent referència al dia de Sant Valentí ) a demanar a la societat que s’implique en aquest problema i pose de relleu la situació de vulnerabilitat que pateixen tantes dones. La idea va sorgir d’Eve Ensler, una activista pels drets humans que es va fer famosa per ser autora de l’obra teatral Els monòlegs de la vagina en els anys noranta.”

Més recursos sobre la lluita per la dignitat de les dones

DEFINICIÓ. Violència contra les dones (font Viquipèdia):

Les Nacions Unides defineixen la violència contra les dones com qualsevol acte de violència de gènere que puga tenir com a resultat un dany o patiment físic, sexual, o psicològic per a la dona, així com les amenaces d’aquests actes, la coacció o la privació arbitraria de la llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com a la privada.

Aquesta definició prové de la Declaració per l’eliminació de la violència contra les dones, feta per l’Assemblea General de l’ONU el 20 de desembre de 1993.

VÍDEO. Flash mob: Break the Chain, One Billion Rising, a Verona (Itàlia), 05/02/2013, 4 minuts.

MÚSICA. Cançó “Malo”, de Bebe, vídeo amb imatgesvídeo oficial, sobre la violència domèstica contra les dones.

HUMOR. Vídeo: “No woman, no drive”, molt irònic i divertit, sobre la discriminació de les dones a l’Aràbia Saudita.

DOSSIER. Origen històric: 8 de març. Dia internacional de la dona.

LLIBRE. Rosa Montero: “Historia del Rey Transparente” (2005), amb Leola, una protagonista valenta que no es conforma amb el paper de subordinació que li ha tocat en la societat medieval.

LLIBRE. Mario Vargas Llosa: “El Paraíso en la otra esquina” (2003), amb una evocació literària de Flora Tristán, una lluitadora que va viure al segle XIX i que defenia els drets i l’alliberament dels obrers, però també de les dones.

DOCUMENTAL. “Las maestras de la República” (2013), sobre les dones que van participar en la renovació educativa de la II República Espanyola, i que van ser apartades i reprimides per la dictadura nacional-catòlica de Franco.

VINYETA. El gran Forges:

forges-violència-domèstica-de-génere

2 Responses to DONA. “Ballar per a denunciar la violència contra les dones”

  1. Retroenllaç: DONA. La dona a “The Piano”: música, independència i bellesa | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: DONA. el Diluvi canta “I tu, sols tu” | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: