DOSSIER. L’expulsió dels moriscos (1609)

(Actualitzat 16-05-2020)

  1. moriscosIntroducció
  2. Documental: “La expulsión de los moriscos”
  3. Enllaços interessants
  4. Novel·les
  5. Bibliografia molt bàsica

1. Introducció

Els moriscos eren els descendents dels musulmans de l’època de la conquesta cristiana de la península (la mal anomenada “Reconquista”), i que habitaven els regnes cristians hispànics durant el segle XVI i fins la seua expulsió el 1609. Estaven tots batejats, a Castella des de 1502 i a la Corona d’Aragó des de 1525, de manera que oficialment eren cristians. No obstant això, degut al seu aïllament i submissió als nobles, ja que habitaven sobretot terres senyorials, mantenien d’amagat la seua cultura, llengua i també religió.

La monarquia hispànica de Felip III d’Habsburg (1598-1621), seguint l’estela dels seus predecessors, va impulsar unes mesures d’uniformització política, cultural i religiosa als seus dominis. Entre aquestes estava esborrar qualsevol rastre d’altra religió que no fos la cristiana catòlica, i aquí entrava en confrontació amb el poble morisc.

El 22 de setembre de 1609 es va fer públic el decret d’expulsió que donava tres dies als moriscos per a abandonar les seues cases i terres, i per a dirigir-se al port més pròxim per a ser transportats al nord d’Àfrica. Aquest decret es va començar a aplicar a l’antic regne de València, ja que aquí és on hi havia major concentració de població morisca. Segons l’historiador Henri Lapeyre van ser expulsats 117.464 moriscos, d’un total de 350.000 habitants que tenia el regne de València a principis del segle XVII, una tercera part de la seua població.

2. Documental: “L’expulsió dels moriscos”

Explicació del documental:

“El documental cuenta quiénes eran los moriscos, cuál era su organización social, las zonas en las que estaban asentados, sus costumbres y hábitos, desde la religión a la forma de vestir. Rodado en escenarios naturales y con una cuidada puesta en escena, este documental nos ayuda a comprender mejor cómo fue posible llevar a cabo una expulsión de esas proporciones, ya que cerca de 300.000 personas fueron obligadas entonces a abandonar su tierra, embarcados y enviados a diferentes puntos del Magreb.

“La expulsión de los moriscos”, dirigida por Miguel E. López, ha contado con la colaboración de José María Perceval, Bernard Vincent, Luís F. Bernabé Pons, Manuel Barrios, Chakib Bennafri, Trevor J. Dadson, Abdel-hakim Slama Gafsi y más de 50 expertos en la materia.”

(Per si de cas pose un altre enllaç: ENLLAÇ AL DOCUMENTAL)

3. Enllaços interessants

RELAT. La revolta dels moriscos al Cavall Verd (2 pàgines només, en pdf)

Excursións al Cavall Verd o Penyó Roig, l’últim reducte de la resistència morisca a la comarca de la Marina: 1. des de Benimaurell; 2. des de Murla.

REPORTATGE. “De terra endins, de mar enllà (400 anys expulsió Moriscos)“, del programa Dossiers de RTVV, 32 minuts, vídeo 1vídeo 2vídeo 3vídeo 4

– ARTICLE. “L’expulsió“, per Joan Francesc Mira, diari Avui, 31-10-2009

Sublevació morisca a la Vall de Gallinera o Laguar - Jerònim Espinosa - 1613

Sublevació morisca a la Vall de Gallinera o Laguar – Jerònim Espinosa – 1613

4. Novel·les

– Miquel Ferrà: Allah Akbar, el morisc, Alzira, Edicions Bromera, 2002 (ed. original 1990). Enllaç a l’editorial.

– Joaquín Borrell: El cavall verd, Edicions del Bullent, 2004 (ed. original 1983). Enllaç a la ressenya.

5. Bibliografia molt bàsica

(llibres clàssics en negreta)

Ardit Lucas, Manuel (coord.): Els moriscos i la seua expulsió, Catarroja, Ed. Afers, núm. 62-63, 2010.

Caro Baroja, Julio: Los moriscos del reino de Granada: ensayo de historia social, Madrid, Alianza Editorial, 2010 (ed. original 1957).

Domínguez Ortiz, Antonio i Vicent, Bernard: Historia de los moriscos. Vida y tragedia de una minoría, Madrid, Alianza Editorial, 2003 (ed. original 1978).

Halperín Donghi, Tulio: Un conflicto nacional: moriscos y cristianos viejos en Valencia, València, Ed. Servei de Publicacions de la Universitat de València, 2008 (ed. original 1957).

Lapeyre, Henri: Geografía de la España morisca, València, Ed. Servei de Publicacions de la Universitat de València, 2009 (ed. original 1959).

Lomas Cortes, Manuel: El proceso de expulsión de los moriscos de España (1609-1614), València, Ed. Servei de Publicacions de la Universitat de València, 2012.

Mira, Joan Francesc: Vida i final dels moriscos valencians, Alzira, Edicions Bromera, 2009.

Embarcament de moriscos al Grau de Dénia - Vicent Mestre - 1613

Embarcament de moriscos al Grau de Dénia – Vicent Mestre – 1613

2 Responses to DOSSIER. L’expulsió dels moriscos (1609)

  1. Retroenllaç: TEMA. La monarquia hispànica dels Àustria. Segles XVI i XVII | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: NOVEMBRE. Parlem de coses boniques | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: