LLIBRE i PEL·LÍCULA. “Cap a terres salvatges”, de Jon Krakauer, aire lliure a manta

Hacia rutas salvajes - Zeta EdicionesLLIBRE i PEL·LÍCULA. Jon Krakauer:

“Cap a terres salvatges” (1996)

Título original: Into the Wild

Edicions actuals

 • Zeta Bolsillo, Barcelona, 2009
 • 288 pàgines, en castellà

Edició antiga que jo he llegit:

 • Ediciones B, Punto de Lectura, 2001, 413 pàgines

Ressenya

Argument, segons l’editorial Símbol:

“L’abril de 1992, un jove de 24 anys d’una família benestant va arribar fent autostop fins a Alaska i, caminant, es va endinsar sol cap al bosc, al nord del Mont McKinley. Es deia Chris McCandless. Havia donat tots els seus estalvis, abandonat el seu cotxe i gairebé tot el que tenia. Havia cremat els diners que portava a la butxaca i havia decidit començar una nova vida. Quatre mesos més tard, el seu cos fou trobat per un caçador d’ants.”

Autor: Jon Krakauer (Estats Units, 1954) , és alpinista, periodista i escriptor. És autor, entre altres, de La febre del cim (sobre una tràgica escalada a l’Everest el 1996; en castellà Mal de altura), i Els somnis de l’Eiger.

 jon-krakauer-cap-a-terres-salvatgesNotes personals

Vull ser breu.

Aquest és un llibre que agradarà moltíssim als/a les inconformistes. Cap a terres salvatges és un d’eixos llibres que es devoren, que no pots deixar de llegir, que malgrat saber el final (McCandless mor de fam i a soles) vols saber el com i el per què de la seua opció vital. La història alimenta eixe malestar sord que tota persona jove amb inquietuds té sobre el món que l’envolta, ple de misèries i d’abjeccions, però també amb bellesa i bondat.

L’aventura de Chris McCandless, finalment tràgica, és allò que molts hem somiat però que quasi ningú fa: enviar a fer punyetes el món i cercar la felicitat ben lluny de la hipocresia i la banalitat de la majoria de les relacions socials. És un somni de joves, quan tens eixa edat que no saps si fugir de tot o si quedar-te i fundar una família. Chris se’n va anar. La gran majoria ens quedem.

Al llibre trobarem un recorregut per la vida de Chris, especialment durant els seus dos últims anys. Veurem per què la natura té tanta fascinació en l’esperit nord-americà (“la frontera”, “go west”, etc.) Però sobretot descobrirem eixa passió per la recerca de la vida autèntica que tota persona té o ha tingut en algun moment de la seua vida, abans de convertir-se en un autòmat de costums fixes i amb el cervell eixut. També trobarem referències a obres d’autors inconformistes com Henry Thoreau, Tolstoi, Jack London, etc.

No vull enrotllar-me més.

Una última cosa: la pel·lícula està a l’altura del llibre, si bé crec que el llibre s’assaboreix millor, molt millor.


Cita

“HACE DOS AÑOS QUE CAMINA POR EL MUNDO. SIN TELÉFONO, SIN PISCINA, SIN MASCOTAS, SIN CIGARRILLOS. LA MÁXIMA LIBERTAD. UN EXTREMISTA. UN VIAJERO ESTETA CUYO HOGAR ES LA CARRETERA. ESCAPÓ DE ATLANTA. JAMÁS REGRESARÁ. LA CAUSA: «NO HAY NADA COMO EL OESTE.» Y AHORA, DESPUÉS DE DOS AÑOS DE VAGAR POR EL MUNDO, EMPRENDE SU ÚLTIMA Y MAYOR AVENTURA. LA BATALLA DECISIVA PARA DESTRUIR SU FALSO YO INTERIOR Y CULMINAR VICTORIOSAMENTE SU REVOLUCIÓN ESPIRITUAL. DIEZ DÍAS Y DIEZ NOCHES SUBIENDO A TRENES DE CARGA Y HACIENDO AUTOSTOP LO HAN LLEVADO AL MAGNÍFICO E INDÓMITO NORTE. HUYE DEL VENENO DE LA CIVILIZACIÓN Y CAMINA SOLO A TRAVÉS DEL MONTE PARA PERDERSE EN UNA TIERRA SALVAJE.

ALEXANDER SUPERTRAMP

MAYO DE 1992”

Nota explicativa: Alexander Supertramps és el pseudònim que va utilitzar Chris McCandless durant els seus dos anys de viatge. Aquest text és, segons Jon Krakauer, la declaració d’independència de Chris, i que ell va gravar sobre una deteriorada làmina de fusta que tapava el forat d’una finestra de l’autobús on va morir. Està basat en una cançó de Roger Miller.

hacia-rutas-salvajes-cartelPel·lícula “Hacia rutas salvajes”

 • Títol original: Into the Wild
 • Any: 2007
 • Durada: 140 minuts
 • Director i guionista: Sean Penn (guió basat en el llibre de Jon Krakauer)
 • BSO. Banda sonora original completa a youtube, enllaç

Vídeo

A Youtube es poden trobar diversos vídeos sobre aquesta pel·lícula, com per exemple el tràiler en castellà. Però a mi m’ha agradat molt, i per això el pose, un vídeo amb una cançó de la banda sonora original, titulada “Society” i composta i interpretada per Eddie Vedder.

“Society
you´re a crazy breed
hope you´re not lonely
without me”

La imatge per excel·lència

chris_mccandless autobús

3 Responses to LLIBRE i PEL·LÍCULA. “Cap a terres salvatges”, de Jon Krakauer, aire lliure a manta

 1. Amand says:

  Emocionant. Recordar-ho el llibre i la pel·lícula es… força emocionant. Gràcies

 2. Retroenllaç: LLIBRE. “Córrer sense por” de Giuseppe Catozzella (2014), sí a la història i no al relat | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: