PEL·LÍCULA. “Sophie Scholl: los últimos días” (2005)

Cartell Sophie Scholl Los ultimos dias 2005

La resistència contra les dictadures

 

 • Títol original: Sophie Scholl: Die letzten Tage
 • Director: Marc Rothemund
 • Durada: 117 min
 • País: Alemanya
 • Premis: Os de plata al millor director i a la millor actriu (Julia Jentsch) al Festival de Cine de Berlín 2005; i nominada a l’Óscar 2005 com a millor pel·lícula de parla no anglesa.
 • Tràiler: 1 minut i 48 segons, en alemany, subtitulat en anglés, enllaç

Sinopsi:

– INTERROGADOR: Tan jove com és vosté, com és que corre tants perills?
– SOPHIE SCHOLL: Per la meua consciència.

Munic, febrer de 1943. Ens troben de ple en l’Alemanya de la Segona Guerra Mundial. Els exèrcits de Hitler ocupen quasi tota Europa i s’acaba de produir la batalla d’Stalingrad, la qual ha resultat ser una derrota alemanya absoluta davant l’exèrcit soviètic i on s’han produït més de mig milió de baixes alemanyes. Mentrestant a Munic un grup d’estudiants universitaris alemanys volen combatre els nazis i la seua dictadura, perque està portant al desastre a Alemanya. Crearan “La rosa blanca”, un moviment polític amb l’objectiu de conscienciar a la població alemanya per a llevar del poder als nazis, amb l’ús de la propaganda i la resistència passiva. Sophie Scholl té 21 anys i és l’única dona del grup. El 18 de febrer de 1943 Sophie i el seu germà Hans seran arrestats quan estaven distribuint pamflets contra Hitler a la Universitat de Munic. Junt a un altre company, se’ls interrogarà i se’ls farà una caricatura de judici, i finalment seran executats el 22 de febrer. La pel·lícula mostra aquests últims quatre dies de les seues vides.

Aplicació didàctica

Sophie Scholl és una de les millors pel·lícules per a tractar els temes del totalitarisme d’entreguerres, la dictadura nazi a Alemanya i la Segona Guerra Mundial i les grans matances que es van produir.

És una pel·lícula alemanya que ens ensenya que no podem generalitzar ni simplificar el relat històric, que no tot són bons i roïns, i que en cada dictadura el primer perjudicat és el propi poble que la pateix. Davant una dictadura només queda la submissió (“sí, senyor”), la inhibició (“passar de tot”) o la resistència (“dir no i actuar”). Aquest últim va ser el camí que van triar Sophie, el seu germà i altres companys.

Aquesta pel·lícula resulta molt útil per als alumnes, perquè gràcies a un personatge jove i aparentment fràgil com Sophie, amb la qual els alumnes es poden sentir identificats, trobem una història èpica i tràgica, de defensa dels valors i els drets humans, i descobrim la lògica inhumana del règim nazi i de qualsevol dictadura.

Temes principals: 1. Consciència contra violència; 2. Coratge.

Fragment de la pel·lícula


Més informació

sophie schollARTICLE:Sophie Scholl: la juventud inmolada”, per Cesar Antonio Molina, El País, 08/03/2006.

ARTICLE: “Sophie Scholl: Los últimos días (Película, 2005). Los estudiantes que desafiaron al régimen nazi”, blog historiaycine, 06/09/2013.

ARTICLE: “Redescubrir el patriotismo“, per José Lacort, amb diàlegs i una anàlisi d’aquesta pel·lícula, I Congreso Cine y Educación “El foco en el corazón. La educación de la afectividad a través del cine”, Madrid, 2011, pàgines 51-62, enllaç article pdf (10 pàgines) – enllaç actes completes (228 pàgines)

FITXA: de la pel·lícula a filmaffinity

WIKIPEDIA: Sophie Scholl

VIQUIPÈDIA: sobre la ciutat de Munic

EXPLICACIÓ A YOUTUBE:

(Extret de l’explicació del vídeo a youtube)

“Película que recrea con fidelidad el interrogatorio y juicio que sufrió de manos de sus verdugos esta joven heroína alemana en el año 1943, al poder acceder a las actas auténticas del proceso. Esto fue posible porque, aunque la policía política de Baviera destruyó sus archivos en vísperas de la ocupación de Munich por el ejército norteamericano en 1945 -sólo dos años después de los hechos verídicos que nos narra brillantemente la película-, las actas de los denominados “juicios populares” habían sido remitidas a Berlín. Allí las encontró el ejército soviético y las envió a Moscú, de donde volverían al archivo de la Stasi, la policía política de la Alemania comunista. Al caer la dictadura de la República Democrática Alemana (RDA) en el año 1990, estos documentos fueron finalmente desclasificados.

Es mérito especial y destacado de esta obra maestra del cine haber sabido reducir a lo esencial las más de sesenta horas que duró en realidad el interrogatorio, y el resto del proceso, y hacerlo de manera tan emotiva y sobrecogedora.

En ella encontraréis excelentes diálogos (1:07:33) e interpretaciones (1:29:10), destacándose la actriz protagonista, la excepcional Julia Jentsch.”

UN ALTRE EXEMPLE. Sobre la lluita èpica de la consciència contra la violència, per a qui tinga ganes de saber-ne més, recomane la lectura de la ressenya del llibre d’Stefan Zweig: “Castellio contra Calvino. Conciencia contra violencia“.

Imatges

(Polsar sobre les imatges per a fer-les més grans)

Els fals judici a la pel·lícula

Els fals judici a la pel·lícula

Hans Scholl, Sophie Scholl i Christoph Probst, els tres executats de "La rosa blanca"

Hans Scholl, Sophie Scholl i Christoph Probst, els tres executats de “La rosa blanca” el 22 de febrer de 1943

Sophie Scholl (1921-1943)

Sophie Scholl (1921-1943)

4 Responses to PEL·LÍCULA. “Sophie Scholl: los últimos días” (2005)

 1. Retroenllaç: TEMA. La Segona Guerra Mundial i les seues conseqüències | HISTORIATA

 2. Retroenllaç: LLISTA DE PEL·LÍCULES. Geografia, Història i Educació en Valors | HISTORIATA

 3. Amand says:

  Caram, qu interessant. Grcies!

  El dia 13 de setembre de 2013 9.08, HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: