LLIBRE. “Intrús en la pols” de William Faulkner, les paraules difícils

intruder in the dust - faulknerRESSENYA. William Faulkner:

“Intrús en la pols” (1948)

  • Barcelona, Edicions 62, 2002
  • 219 pàgines, en català
  • Títol original: “Intruder in the dust”
  • Edició en castellà, Editorial Alfaguara, enllaç
  • No he trobat cap edició catalana més recent.

Ressenya

Intrús en la pols” és una novel·la de 1948 de l’escriptor nord-americà William Faulkner (1897-1962), conegut per la dificultat dels seus textos, cosa que converteix la seua lectura en tot un repte. També es conegut per les agudes crítiques que va fer a la societat que li va tocar viure, i per situar la majoria de les seues obres en el comtat fictici de Yoknapatawpha.

D’aquesta novel·la es va realitzar una pel·lícula el 1949, dirigida per Clarence Brown i que es va titular en castellà “Han matado a un hombre blanco” (fitxa de la pel·lícula).

Argument: Lucas Beauchamp és un home negre vell que es veu embolicat en l’assassinat del fill de Vinson, un blanc. Lucas manté una actitud serena i ferma, gens submisa, i defensa la seua innocència. Això al sud racista dels Estats Units equival a un desafiament públic que ha de ser penat per la comunitat blanca. La tensió al poble augmenta i sobre el vell Lucas planeja l’amenaça d’un linxament públic.

Però les coses no són tan senzilles. Tanquen a Lucas en la presó, i encara que allí pot parlar amb el seu advocat només es confessarà amb el nebot adolescent d’aquest, i li explicarà que el mort no va morir per la seua pistola, un vell revòlver, i que l’única manera de saber-ho és comprovant el cadàver. El jove, acompanyat per un amic negre i per una vella desenterren per la nit el cos i veuen que no està Vinson, sinó Jake Montgomery, un comerciant de fusta. Deixen la tomba igual que estava i cerquen l’ajuda de l’advocat i del sheriff. Aquests dos finalment els creuen i pel matí tornen a cavar la tomba, amb l’ajuda del pare de Vinson i dels seus dos germans. Però la tomba està buida. Es posaran a cercar els dos cadàvers i tindran la sort de trobar-los: un estarà mig soterrat vora el riu i l’altre en les sorres movedisses. Una vegada comprovades les ferides dels cadàvers aconsegueixen demostrar que el vell Lucas no és culpable d’assassinat, i a més a més trobaran l’autèntic assassí de Vinson.

És aleshores quan la tensió baixa, i la gent que volia linxar a Lucas, i que esperava a la porta de la presó se’n va capbaixa i avergonyida pels seus prejudicis. Dos nens i una vella han salvat al vell Lucas. Per altra banda Lucas ha donat a tot el poble una lliçó de serena dignitat, al no mostrar la por i la submissió que s’esperava d’ell, un negre del comtat de Yoknapatawpha, al profund sud dels Estats Units.

intruder in the dust - faulkner3Opinió personal: per a mi és una novel·la difícil. De vegades no saps on estàs, ni qui actua o parla. Les frases són llargues i rebuscades. A penes si es pot identificar als personatges, i les reflexions són un poc fosques, si bé agudes. M’ha agradat aquesta novel·la però reconec que és tot un esforç intel·lectual: has d’estar molt concentrat i pot haver cap distracció. Com diu la crítica el llenguatge és molt barroc, rebuscat i recarregat, i la realitat sòrdida i agra que descriu de vegades és incomprensible per això mateix. No obstant això, quan aconsegueixes seguir la trama l’atmosfera és penetrant i angoixant.

Literatura pura, no?

Sobre l’autor

William Faulkner, nascut a New Albany, Mississipí, el 1897 i mort el 1962. Va descobrir un llenguatge barroc i brutalment eficaç. Moltes de les seues obres les centraria en el comtat de Yoknapatawpha, un lloc imaginari del sud dels Estats Units, al si de famílies decadents, amb herois fora de la llei o persones senzilles. Darrere de la bellesa del llenguatge hi ha una crítica social violenta.

William-Faulkner 3Algunes obres seues són La paga dels soldats, Mosquits, El so i la fúria, i Santuari, considerada per alguns estudiosos com la seua obra mestra, amb la depravació moral com a tema. També cal destacar Absaló, Absaló!, Intrús en la pols i la trilogia dels Snopes. I finalment Els raters. A les seues obres l’heroi s’ensorra, es mou en perpètua desolació i la família és el símbol brutal de la decadència moral. Supera a altres autors nord-americans en la seua descripció agra de la realitat. Se li va concedir el Premi Nobel de Literatura el 1949.

“En la seua obra destaquen les formes d’articulació de la trama, les cronologies desordenades i els enigmes fragmentaris que recorren les seves novel·les, les estructures narratives de les quals proposen al lector el procés, de vegades tràgic, de l’adquisició del coneixement.”

Més informació i una selecció de textos de Faulkner a El poder de la palabra

Aplicació didàctica

Lectura: novel·la difícil que no la fa recomanable a joves, excepte autèntics/ques valents/es.

Context històric: anys 20-40 del segle XX, a un comtat rural del sud dels Estats Units.

Temes: prejudicis racials; supersticions; la vergonya; dignitat, honradesa i valentia d’una minoria.

intruder in the dust - faulkner 2Cita

Les coses insuportables, pàgina 183

“Sí. Algunes coses no les podràs suportar mai. Hi ha coses que mai no deixaràs de negar-te a suportar-les. La injustícia, l’ofensa, el deshonor i la vergonya. Per jove que siguis i per vell que arribes a ser. Ni per la fama ni pels diners: la teva foto al diari o els bitllets de banc. Simplement, et negues a suportar-les. No és així?”

Més informació

Dossier sobre William Faulkner, elaborat per les biblioteques de la Generalitat de Catalunya, enllaç

Guia de lectura de William Faulkner, elaborada per la Biblioteques de Girona, Salt i Sarrià de Ter, 2 pàgines, enllaç

Cartells de la pel·lícula “Intruder in the dust”

cartell intruder in the dust 2

cartell intruder in the dust 1

cartell intruder in the dust 3

dvd han matado a un hombre blanco

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: