LLIBRE. “Lituma en los Andes” de Mario Vargas Llosa

portada - vargas llosa - lituma en los andesRESSENYA. Mario Vargas Llosa:

“Lituma en los Andes” (1993)

  • Barcelona, Editorial Planeta, 1993
  • 312 pàgines, en castellà
  • Edició més recent en butxaca

Ressenya

“Lituma en los Andes” és una novel·la de Mario Vargas Llosa que explica la història de Lituma, un caporal de l’exèrcit peruà durant la seua estada a Naccos, un poble situat als Andes. L’acompanya Tomàs Carreño, Carreñito, un soldat ras que respecta i adora al seu caporal. Junts custodien un poble format per treballadors que estan construint una carretera, i que està convulsionat per la desaparició de tres homes i per l’amenaces de l’Estat de tancament de l’obra. Entre valls i muntanyes Lituma i Carreñito realitzen la investigació de les desaparicions –una d’elles la del seu criat, un xic retardat– i amb la por contínua de patir un atac del grup terrorista revolucionari “Sendero Luminoso”, també conegut com los terrucos. Per a completar l’atmosfera tenim el relat de l’amor absent de Carreñito, una xica de nom Mercedes, que treballava de ballarina i prostituta. Així, en aquesta novel·la tenim un batibull d’històries unides per la solitud i el paisatge esquerp dels Andes, un lloc inhòspit per a un costaner com Lituma, que vol complir amb el seu treball i que es nega a deixar-se endur per l’escepticisme o la desesperació.

Opinió personal: aquesta va ser la primera novel·la de Vargas-Llosa que vaig llegir i malgrat haver-me decebut una mica perquè tenia unes expectatives altíssimes, vaig trobar una novel·la molt bona, que deixa un regust de relat complet i que recorde amb molt bones sensacions. Per a mi destaquen sobretot l’ambientació i les situacions, i també l’estructura i eixa sensació d’angoixa de temps vital perdut inútilment. Els personatges són inoblidables, des de Lituma, un caporal escèptic, fins a Carreñito i la seua benvolguda Mercedes, així com els personatges secundaris, tant les víctimes del terrorisme com els membres del poble, que se’ns presenten com una colla de porucs i supersticiosos, però també de pragmàtics davant les dificultats de la vida real.


Mario Vargas Llosa (Arequipa, Perú, 1936)

Mario Vargas Llosa (Arequipa, Perú, 1936)

Sobre l’autor

Mario Vargas Llosa (Arequipa, Perú, 1936). De jove va publicar un llibre de relats, Los jefes, que va obtenir el Premio Leopoldo Alas, però la seua carrera literària va ser reconeguda amb la seua novel·la La ciudad y los perros, Premi Biblioteca Breve de 1962 i Premi de la Crítica el 1963. El 1966 va aparèixer la seua segona obra, La casa verde, que obtingué el Premi de la Crítica i el Premi Internacional Rómulo Gallegos. Després ha publicat obres teatrals, estudis i assajos (García Márquez, historia de un deicidio; La orgía perpetua: Flaubert i Madame Bovary), relats (Los cachorros), i sobretot novel·les: Pantaleón y las visitadoras; La tía Julia y el escribidor; La guerra del fin del mundo; Los cuadernos de don Rigoberto; La fiesta del chivo; El paraíso en la otra esquina; o El sueño del celta. Amb Lituma en los Andes va guanyar el Premi Planeta de l’any 1993. L’any 2010 se li va concedir el Premi Nobel de Literatura.

Aplicació didàctica

Llatinoamèrica: la història contemporània de Perú, el terrorisme revolucionari de “Sendero Luminoso”, els Andes, els indígenes, les supersticions populars, etc.

Lectura: el plaer de llegir una obra molt ben escrita que t’endinsa en un món estrany i llunyà, i amb uns personatges carismàtics.

Cita

Definició de vivomuerto, pàgina 274

“El que no pone a dormir su pensamiento, el que no se olvida de sí mismo, ni se saca las vanidades y soberbias ni se vuelve música cuando canta, ni baile cuando baila, ni borrachera cuando se emborracha. Ése no sale de su prisión, no viaja, no visita a su animal ni sube hasta su espíritu. Ése no vive: es decadencia y está vivomuerto. No serviría para alimentar a los de las montañas, tampoco. Ellos quieren seres de categoría, liberados de su esclavitud.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: