LLIBRE. “La verdad de las mentiras” de Mario Vargas Llosa, un llibre de llibres

Portada - Vargas Llosa - La verdad de las mentirasRESSENYA. Mario Vargas Llosa:

“La verdad de las mentiras” (2002)

  • Madrid, Editorial Alfaguara, 2002
  • 413 pàgines, en castellà

Ressenya

Aquesta obra és un recull d’assaigs sobre la importància de la literatura i sobre 35 novel·les del segle XX. Es tracta d’una selecció personal de l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa. És una defensa de la bona literatura com a base de la llibertat de pensament, d’aliment per al llenguatge i la intel·ligència, i per a gaudir d’una vida més plena.

Comença amb un assaig genèric sobre l’ús i gaudi de la literatura, per passar a analitzar obres emblemàtiques d’autors tan consagrats com Joseph Conrad, Thomas Mann, James Joyce, Dos Passos, Woolf, Scott Fitzgerald, Hesse, Faulkner, Huxley, Malraux, Isak Dinesen, Koestler, Greene, Camus, Orwell, Carpentier, Hemingway, Steinbeck, Nabokov, Lampedusa, Grass, Bellow o Tabucchi. Analitza el per què són obres cabdals, el seu procés de creació, la vida dels autors/es, i la seua perdurabilitat. Les obres analitzades són una crònica del seu temps que no arrepleguen els estudis històrics, i que només la literatura pot enregistrar: els desigs i somnis humans enfront la limitació de les vides reals. Les novel·les rebenten eixos límits, fins a tal punt que la ficció pot mostrar més veritats d’una època que la pròpia vida real: és el que Vargas Llosa anomena “la veritat de les mentides”.

Després de llegir aquest llibre tens la sensació de ser més intel·ligent i de saber més coses. Més intel·ligent segurament no, però saber més coses sí. Sobretot és un llibre que t’incita a llegir llibres, bons llibres; és un fomentador de lectures, una cistella de cireres, que et porta a interessar-te per la paraula escrita i pels somnis humans. Ens ensenya a veure el món d’altra manera, a comprendre la importància de la ficció en la comprensió de la vida, i a més a més a fer-nos gaudir de les bones històries. La ficció ens enriqueix com a persones.

Finalment només vull fer constar un fet que m’ha estranyat: de les 35 obres i autors analitzats només n’hi ha un que escriu en castellà. Es tracta d’Alejo Carpentier i la seua novel·la “El reino de este mundo”, publicada el 1949. Sembla estrany que només haja seleccionat un escriptor en castellà quan el mateix Vargas Llosa escriu en aquesta llengua. De català, per desgràcia, no n’hi ha cap (jo posaria a Mercè Rodoreda sens dubte).

– 

Mario Vargas Llosa (Arequipa, Perú, 1936)

Mario Vargas Llosa (Arequipa, Perú, 1936)

Aplicació didàctica

Història contemporània: per a il·lustrar el context cultural de la Història del segle XX, i els somnis i desigs de les persones i les societats d’aquesta època.

Lectura: estem davant d’un llibre d’assaigs molt ben escrits que et porta a interessar-te per altres lectures. Un inductor al delicte de llegir.

Cita important

Assaig inicial “La verdad de las mentiras”, sobre la Història i la Literatura, pàgines 24 i 28-30

“La recomposición del pasado que opera la literatura es casi siempre falaz. La verdad literaria es una y otra la verdad histórica. Pero, aunque esté repleta de mentiras –o, más bien, por ello mismo– la literatura cuenta la historia que la historia que escriben los historiadores no sabe ni puede contar.

Porque los fraudes, embaucos y exageraciones de la literatura narrativa sirven para expresar verdades profundas e inquietantes que sólo de esta manera sesgada ven la luz. […]

La vida real, la vida verdadera, nunca ha sido ni será bastante para colmar los deseos humanos. […]

Los hombres no viven sólo de verdades; también les hacen falta las mentiras: las que inventan libremente, no las que les imponen; las que se presentan como lo que son, no las contrabandeadas con el ropaje de la historia. La ficción enriquece su existencia, la completa, y, transitoriamente, los compensa de esa trágica condición que es la nuestra: la de desear y soñar siempre más de los que podemos alcanzar.

Cuando produce libremente su vida alternativa, sin otra constricción que las limitaciones del propio creador, la literatura extiende la vida humana, añadiéndole aquella dimensión que alimenta nuestra vida recóndita: aquella impalpable y fugaz pero preciosa que sólo vivimos de mentira. […]

La verdad histórica es indispensable e insustituible para saber lo que fuimos y acaso lo que seremos como colectividades humanas. Pero lo que somos como individuos y lo que quisimos ser y no pudimos serlo de verdad y debimos por lo tanto serlo fantaseando e inventando –nuestra historia secreta– sólo la literatura lo sabe contar. Por eso escribió Balzac que la ficción era “la historia privada de las naciones”.

portada-verdad-mentiras_punto de lecturaMés informació

– Fitxa del llibre a l’Editorial Alfaguara, enllaç

– Fitxa del llibre a l’editorial Punto de Lectura, edició econòmica de butxaca, enllaç

– “La verdad de las mentiras” a la wikipedia, amb la llista de les 35 obres comentades, enllaç

– Primeres 30 pàgines d’aquesta obra, a Punto de Lectura, amb l’assaig titulat “La verdad de las mentiras”, enllaç

– Visualment, l’estima a la lectura al curtmetratge “Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore” (2011)

One Response to LLIBRE. “La verdad de las mentiras” de Mario Vargas Llosa, un llibre de llibres

  1. Retroenllaç: RESSENYA. André Malraux: “La condición humana” (1933) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: