LLIBRE. “Rojo País Río Amarillo” d’Ange Zhang (2004), sobre la revolució cultural xinesa

01 Portada - rojo-pais-rio-amarilloRESSENYA. Ange Zhang:

“Rojo País Río Amarillo” (2004)

  • Lóguez Ediciones, Salamanca, 2009
  • 56 pàgines, en castellà, amb un annex sobre la Revolució Cultural xinesa
  • Subtítol: “Una historia de la Revolución Cultural China
  • Títol original: “Red Land Yellow River: A Store from the Cultural Revolution”

Ressenya

“Rojo País Río Amarillo” és un llibre en format gran i il·lustrat amb dibuixos de l’autor. Narra les vivències del jove Ange Zhang (Pequín, 1953), qui amb només tretze anys es veu immers en la Revolució Cultural Xinesa i de sobte descobreix que pertany al bàndol del “roïns” perquè prové d’una família culta, perquè son pare és un escriptor famós. En aquesta revolució només els camperols, treballadors i membres del partit comunista afins a Mao estaran al bàndol dels “bons”. Els intel·lectuals, aquells que lligen llibres i defensen la cultura i la tolerància com els escriptors i els professors, seran especialment perseguits. La missió d’aquesta revolució era exterminar l’antic pensament xinés, les velles tradicions i costums, i l’antiga cultura. Tot això havia de ser substituït per un pensament nou i millor.

Ange viurà aquesta revolució plenament i en contra dels seus orígens voldrà pertànyer als “Guàrdies Rojos”, els defensors de la revolució, formats per joves adolescents. El país sencer sembla adoctrinat amb les consignes del seu líder Mao Zedong, el “Gran Timoner”, que es trobaven al “Petit Llibre Roig”.

Els guàrdies rojos van tancar les escoles i tot el país va viure dos anys de desordres. El jove Ange va realitzar tasques de propaganda i va viure lluites entre diversos grups de guàrdies rojos, que competien en ardor revolucionari entre ells. L’any 1968 Mao va enviar els guàrdies rojos al camp, a aprendre dels camperols i a propagar les consignes del Llibre Roig. Ange va ser enviat a un poble llunyà on va treballar durament en el camp. No obstant això, ell sempre va mantenir el somni de tornar a la ciutat i d’acabar els seus estudis, i en especial dedicar-se a la pintura i a l’art. Després de tres anys al camp i set anys a una avorrida fàbrica va poder tornar a Pequín, i estudiar a l’escola d’art i dedicar-se al teatre i a la pintura. El 1989 va emigrar a Toronto (Canadà), que és on viu en l’actualitat.

Al final del llibre hi ha un annex molt recomanable amb un resum d’aquesta revolució.


02 imatge rojo país río amarilloAplicació didàctica

Història contemporània: Guerra Freda, Revolució Cultural Xinesa, dictadura comunista, culte a la personalitat, dogmatisme i intransigència política.

Art: explicar una història amb il·lustracions.

Adolescència: preocupació pel futur, desig de formar part d’un grup, sensibilitat artística, empatia amb els problemes dels altres, etc.

Lectura: es llig en una vesprada. Les imatges il·lustren molt bé el relat.

Explicació més detallada del context històric:

Aquest llibre és una magnífica introducció a la Revolució Cultural Xinesa (1966-1976), quan Mao Zedong, el líder de la Xina comunista, va aconseguir augmentar el seu poder gràcies a una revolució popular que pretenia aprofundir en el comunisme. Aquesta revolució es va caracteritzar per estar dirigida des del govern, contra qualsevol mena d’oposició, i per recolzar-se en la joventut xinesa. En poc temps els joves es van organitzar en “Guàrdies Rojos” i van atacar qualsevol signe que consideraven contrarevolucionari. Va ser una revolució dogmàtica i intransigent, i va produir la destrucció d’obres d’art de la Xina anterior a la revolució i sobretot la persecució i humiliació d’aquelles persones considerades sospitoses per no mostrar suficient entusiasme amb el comunisme i amb el seu líder indiscutible. Amb la mort de Mao Zedong el 1976 es va donar per tancada aquesta revolució i en poc temps els opositors de Mao, també comunistes, van arribar al poder.

Imatges de la Revolució Cultural Xinesa

(Polseu sobre les imatges per a fer-les més grans)

03 cartell revolució cultural xinesa Mao

03 cartell revolucion-cultural-china 2

04 libro-rojo-mao

05 les masses amb el llibre roig de Mao

06 libro_rojo_mao_historia

07 mao-1966-great-proletarian-cultural-revolution1

08 EIchinacampesinoslectores

09 repressió china-cultural-revolution humiliació pública 2

10 repressió china-cultural-revolution humiliació pública

11 repressió en la revolució cultural xinesa 2

12 repressió en la revolució cultural xinesa

One Response to LLIBRE. “Rojo País Río Amarillo” d’Ange Zhang (2004), sobre la revolució cultural xinesa

  1. Retroenllaç: TEMA. La Guerra Freda i la política de blocs | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: