LLIBRE. “El cor de les tenebres” de Joseph Conrad (1902)

elcorazondelastinieblas-185x300  – En català: Edicions labutxaca, Barcelona, 2011, 144 pàgines, enllaç

  – En castellà: Alianza Editorial, Madrid, 2012, 192 pàgines

  [L’edició que jo he llegit: Santillana Ediciones Generales S.L.; Madrid; 2001, 206 pàgines, en castellà, edició de butxaca amb pròleg de Luis Magrinyà]

Ressenya

Davant l’estuari del riu Tàmesi, en un vaixell, mentre esperen la marea per a entrar, el mariner Marlow es posa a contar una història: feia temps era un mariner sense que faena que s’enrolà en la companyia belga d’explotació del Congo com a capità d’un barco fluvial. La seua tasca era anar a arreplegar al senyor Kurtz, un funcionari perdut en el post més avançat de la companyia, i del qual no es tenien notícies des de feia temps. Des d’Anglaterra va anar a Bèlgica per a firmar el contracte i es va embarcar cap al Congo, i enllà va veure la brutalitat i els abusos de l’explotació colonial europea. Va conéixer diversos funcionaris miserables i ressentits amb Kurtz per la seua eficiència recaptant ivori. Finalment va salpar riu amunt i, després d’un viatge monòton i feixuc, va rescatar a Kurtz, qui donava senyals de bogeria, o d’una clarividència esfereïdora del que passava al seu voltant. Només quedava tornar amb el boig de Kurtz, des del centre de la selva de les barbaritats colonials.

Aquest és un relat clàssic que apareix en totes les bibliografies sobre l’explotació colonial durant l’època de l’Imperialisme, entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX. Especialment és recomanable per a tractar els efectes d’aquesta explotació sobre els pobles sotmesos i la caiguda dels valors ètics i morals de les potències colonials. Un relat sobre la brutalitat colonial i la capacitat de destrucció del ser humà.

– 

Joseph Conrad (1857-1924) a la portada de la revista Time

Joseph Conrad (1857-1924) a la portada de la revista Time

Sobre l’autor: Józef Teodor Konrad Korzeniowski més conegut com Joseph Conrad va nàixer a Berdychiv (o Berdichev), Polònia (actual Ucraïna), el 1857. Orfe des de ben jove, va quedar a càrrec del seu oncle, si bé no tardà en independitzar-se. Amb setze anys abandonà Polònia, ocupada pels russos, i s’instal·la a Marsella. Després de navegar durant quatre anys en vaixells francesos, lluitar a les guerres carlines espanyoles i intentar suïcidar-se per una història d’amor, s’allistà en la marina mercant anglesa. Va obtenir la nacionalitat anglesa el 1886. Els seus viatges i experiències marines li serviren d’inspiració en la seua obra literària. A partir de 1890 va començar a publicar els seus primers escrits i el 1895, a més de contraure matrimoni amb Jessie George, publicà la seua primera novel·la, la autobiogràfica La bogeria d’Almayer. Posteriorment apareixerien les seues obres mestres Lord Jim (1900), El cor de les tenebres (1902), Nostromo (1904), L’agent secret (1907) i Victòria (1915). Joseph Conrad va faltar a Bishopsbourne, prop de Canterbury, Anglaterra, l’any 1924.

Aplicació didàctica

Història contemporània: l’Imperialisme i els efectes del colonialisme.

– En concret el colonialisme al Congo Belga: es tractava d’un gran territori al centre d’Àfrica actualment conegut com República Democràtica del Congo. Aquest territori va pertànyer al rei Leopold II de Bèlgica fins 1908, any que el va cedir a l’Estat belga, qui l’administrà fins la seua independència el 1960. Al Congo l’administració colonial del rei Leopold II va imposar un règim de terror per a espoliar els recursos naturals, i açò va provocar un genocidi de la població quantificat d’entre cinc i deu milions de persones. Mentrestant a Europa es parlava de les bondats del colonialisme i de la missió civilitzadora de l’home blanc. Aquesta novel·la parla d’aquest horror. (Congo Belga a wikipedia)

Lectura: no és una lectura fàcil ni “idiotitzant”. Amb “El cor de les tenebres” ens endinsem en l’interior turmentat del ser humà, ambientat en la jungla humida i tenebrosa del centre d’Àfrica, i amb el terror colonial d’escenari. És una lectura transcendent, que si la lliges en el moment adequat t’acompanya tota la vida. Per a valents/es.

Pel·lícula: la pel·lícula Apocalypse Now, de l’any 1979 i dirigida per Francis Ford Coppola, és una adaptació d’aquesta novel·la. Està ambientada en la presència nord-americana en la guerra de Vietnam (1959-1973). És una pel·lícula sobre la bogeria de la guerra, amb personatges i escenes inoblidables (els helicopters i la música de “Les Walkiries”, l’escena del napalm o l’actor Marlon Brandon fent del coronel Kurtz). Val la pena. (Enllaç a la fitxa)

elcordelestenebres_labutxacaUn fragment

“Que estranya és la vida –aquest misteriós acord, d’una lògica cruel, i amb un propòsit inútil–. El màxim que es pot esperar d’ella és aconseguir cert coneixement d’un mateix –cosa que succeeix massa tard–, i una collita d’interminables retrets. Jo he lluitat contra la mort. És el combat menys emocionant que pugues imaginar-te. Té lloc dins d’una impalpable boirina grisa, sense res en què recolzar-se, sense res al teu voltant, sense espectadors, sense aplaudiments, sense glòria, sense aquest gran desig de victòria, sense por a la derrota, en una atmosfera malaltissa plena de tebi escepticisme, sense gaire fe en el teu costat, i encara menys en el teu adversari. “

One Response to LLIBRE. “El cor de les tenebres” de Joseph Conrad (1902)

  1. Retroenllaç: TEMA. L’imperialisme i l’expansió colonial. El repartiment d’Àfrica | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: