SÈRIE DE TV. “Roma”

Titus Pul·lo i Lucius Voreno

Titus Pul·lo i Lucius Voreno, els protagonistes de la sèrie Roma

SÈRIE DE TV. “Roma”

Recomane vivament veure la sèrie de TV “Roma”, per la seua qualitat en l’ambientació històrica i per ser una sèrie apassionant i molt ben feta, que explica la història de dos amics (Pul·lo i Voreno) durant els turbulents anys del final de la República Romana i l’inici de l’Imperi (segle I aC).

És una sèrie d’eixes que creen interés per l’Antiguitat. Per a veure, sentir i quasi tocar la història.

Edat: a partir de 16 anys (hi ha escenes explícites de violència i de sexe).

Fitxa tècnica

(Dades de la viquipèdia)

 • Creadors: Bruno Heller, John Milius, William J. MacDonald, David Frankel, Adrian Hodges, Alexandra Cunninghan
 • Països de producció: Estats Units i Regne Unit
 • Canals de TV: HBO, BBC i RAI
 • Època de l’acció: el final de la República Romana, entre els anys 52 i 31 aC.
 • Lloc: l’antiga Roma i els seus dominis
 • Primer episodi emés el: 28 d’agost de 2005
 • Últim episodi emés el: 7 de gener de 2007
 • Núm. de temporades: 2
 • Núm. d’episodis: 22
 • El centurió Voreno i el legionari Pul·lo a les Gàl·lies

  El centurió Voreno i el legionari Pul·lo a les Gàl·lies

  Títol original: “Rome”

Argument

La sèrie és un drama històric que representa el període històric que envolta la violenta transformació de la República Romana a l’Imperi; un canvi causat per una guerra civil entre l’aristocràcia romana dividida entre els sectors popular i conservador, degut a la crisi de les institucions polítiques i les actuacions d’homes i dones molt ambiciosos. De resultes d’aquesta crisi política desapareixerà la República i es crearà un nou règim monàrquic anomenat l’Imperi, amb Octavi August com a emperador (i “princeps senatus”) i la instauració de la dinastia Juli-Clàudia.

A la presentació de la sèrie el lloc web de l’HBO proporcionava la següent introducció a la història:

“Mig segle abans del naixement del cristianisme, Roma s’ha convertit en la ciutat més poderosa del món, una metròpoli cosmopolita amb un milió de persones i epicentre d’un Imperi d’extensió. Fundada sobre els principis del poder compartit i la feroç competència personal, la República fou creada per impedir que qualsevol home aconseguís un poder absolut. És una societat on els soldats poden pujar per damunt dels plebeus per convertir-se en herois i fins i tot en líders de la República. Però quan la classe dirigent es féu extravagant i rica, les institucions s’esfondraren erosionades per la corrupció i l’excés, i els vells valors de disciplina espartana i unitat social cediren davant un gran abisme entre classes.”


Els protagonistes. Retractant les vides i fets dels rics, els poderosos i homes històricament més significatius, la sèrie també s’apropa a les vides, fortunes, famílies i coneguts de dos homes comuns: Luci Voreno i Tit Pul·lo, dos legionaris romans que són mencionats històricament per Juli Cèsar als Commentarii de Bello Gallico. La vida d’aquests dos soldats apareix novel·lada per a la sèrie amb intenció que servisca per donar testimoni i, sovint, per influenciar en molts dels esdeveniments històrics que hi són presents.

L'assassinat de Juli Cèsar, els idus de març (dia 15) de l'any 44 aC

Assassinat de Juli Cèsar, els idus de març (dia 15), any 44 aC

En el desenvolupament de la història els dos soldats assumiran papers crucials, ja que els guionistes els situen com a personatges molt propers primer a Juli Cèsar i després a Octavi i Marc Antoni. Per això participen en transcendentals missions (la recuperació de l’estendard de Cèsar, el rescat de Cleòpatra, la protecció personal de Cèsar, l’assassinat de Ciceró, entre d’altres). Aquests dos soldats arriben a canviar de bàndol polític i fins i tot a trobar-se en bàndols rivals (Voreno amb Marc Antoni i Pul·lo amb Octavi), però no afectarà llur amistat i els esforços recíprocs per ajudar-se.

1. La primera temporada comença el 52 aC quan el general romà Gai Juli Cèsar derrota el seu enemic Vercingetòrix, cabdill de la resistència celta, a la batalla d’Alèsia. El seu èxit desequilibra la batalla del poder contra el cònsol Pompeu el Gran, que representa la lluita entre el poble -que dóna suport a Cèsar- i els patricis, que recolzen a Pompeu. Curiosament, Cèsar era d’ascendència patrícia i Pompeu d’ascendència plebea, tot i que de família molt rica. La sèrie tracta d’aquesta lluita de poders, en la qual Cèsar intenta refundar la República en un Imperi. Es descriu el període de temps a partir del final de la Guerra de les Gàl·lies (52 aC o 701 ab urbe condite) fins l’assassinat de Cèsar el 15 de març, 44 aC (el famós Idus de març). Després del teló d’aquests catastròfics esdeveniments, també es mostren els primers anys del jove Octavi, destinat amb el temps a convertir-se en el primer emperador de Roma: August.

2. La segona temporada reflecteix la lluita pel poder entre Octavi i Marc Antoni després de l’assassinat de Cèsar, travessant el període que transcorre des de la mort de Cèsar fins la victòria final d’Octavi sobre Marc Antoni a la batalla d’Actium el 31 aC, el suïcidi de Marc Antoni i el nomenament d’Octavi August com a Emperador.

Selecció de vídeos

Introducció musical de la sèrie

Un altre vídeo

El Triomf d’Octavi després de véncer a Marc Antoni

Per a persones inquietes

Hi ha molts llibres divulgatius de la Història de l’Antiga Roma. Cadascú pot trobar el seu.

A mi el que més m’agrada i que va fer que estimara aquesta època va ser l’obra Història de Roma del periodista i divulgador italià Indro Montanelli. Encara que està un poc desfasada és molt divertida, i amb ella els grans protagonistes de Roma esdevenen persones de carn i os, maniàtics, porucs i brutals, però també heroics i amb un alt sentit moral. Són la base de la nostra civilització, amb els seus encerts i misèries.

Ressenya d’Història de Roma, amb textos del llibre, a Historiata

En català. Indro Montanelli: Història de Roma, editorial labutxaca, enllaç (català)

En castellà. Indro Montanelli: Historia de Roma, editorial Debolsillo, enllaç (castellà)

(Sembla mentida que un llibre que pot donar-te hores tan entretingudes siga tan barat: a penes 10 euros.)

Octavi August i l'inici de l'Imperi Romà

Octavi August i l’inici de l’Imperi Romà

One Response to SÈRIE DE TV. “Roma”

 1. Retroenllaç: TEMA. Història de Roma Antiga | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: