LLIBRE i PEL·LÍCULA. “1984” de George Orwell (1949), la distopia per excel·lència

Portada - Orwell - 1984

Barcelona, Ediciones Destino, 2006

319 pàgines, en castellà, apèndix “Los principios de neolengua

En català es pot trobar una edició econòmica a labutxaca

1984 és la distopia per excel·lència, el relat sobre un futur negre imaginat a partir de les experiències de George Orwell (1903-1950) amb l’stalinisme dels anys 30 del segle XX. Tal com diu l’editorial “aquesta novel·la, escrita el 1948, és un dels grans al·legats del segle XX contra el totalitarisme.”

El seu argument és tan conegut que resulta popular:En el futur hipotètic en què se situa l’acció, el món està dominat per tres grans superpotències, totes tres enfrontades entre elles per principis ideològics diferents, però totes tres totalitàries. Winston Smith, el protagonista, viu a Londres i treballa al ministeri de la Veritat reescrivint i retocant la història de la seva superpotència. Quan s’adona que amb aquesta feina l’únic que fa és contribuir a la farsa del seu govern, i sobretot quan entra en relació amb una jove rebel, és quan topa frontalment amb el Gran Germà, que controla fins al més mínim detall de la vida privada de tothom, amb uns mecanismes de domini que recorden els del nazisme i els de l’estalinisme.”

george-orwell-bbc

Eric A. Blair, conegut com “George Orwell” (1903-1950)

Aquesta novel·la fa por i mandra, no per si mateixa, sinó per la fama que arrossega com a “clàssic imprescindible”. Per això recomane oblidar aquest soroll i dedicar-se a llegir-la com si no hagueres sentit res d’ella abans.

La novel·la està estructurada en tres parts clarament diferenciades. El llenguatge és tan senzill que resulta transparent, el que fa inquietant el relat és l’acció dins d’un ambient asfixiant.

Detalla molt bé i et fa sentir com seria un món de malson sense llibertats, el qual pot esdevenir real, especialment en eixos petits o grans gestos de misèries quotidianes que tothom es troba al llarg de la seua vida, en els rituals socials de condemna de qualsevol heterodoxia.

Especialment m’ha cridat l’atenció la creació i definició del concepte neollengua, un dels recursos més palpables i perdurables de la novel·la, amb la idea de l’empobriment i el control del llenguatge per a dominar així la realitat.

Tot seguit compartisc la seua possible aplicació didàctica i uns textos que trobe significatius.


Aplicació didàctica

1984-poster BIG BROTHEREdat: a partir de 16 anys.

Història contemporània: el context dels totalitarismes feixista i estalinista, la Segona Guerra Mundial i l’inici de la Guerra Freda. La crítica contra els totalitarismes.

Conceptes: el poder polític, totalitarismes, llibertat individual i social, ús del llenguatge, bel·licisme, control dels mitjans de comunicació, la propaganda política i l’ús de la mentida, el cinisme i la hipocresia, la coacció i la persuasió, la por, etc.

Advertiment: l’única objecció que li trobe a 1984 és que pot ser vista com una novel·la antiga, sense connexió amb el present actual, on no hi ha totalitarismes tan evidents com l’estalinisme i el nazisme. En l’actualitat l’exercici de la política té unes formes amables i amb una aparença democràtica i participativa, si bé tots sabem que hi ha interessos econòmics molt concrets que marquen les pautes a seguir. Per això, per a evitar que puga ser vista com un “clàssic avorrit”, cal repassar molt bé el sentit de les seues metàfores i extrapolar-les al present. No és tan difícil: penseu en les noves tecnologies i les noves xarxes socials, o en el llenguatge dels polítics (neollengua?).

Índex de cites (clàssiques a més no poder)

1. Les tres consignes del Partit

2. Controlar la història

3. La neollengua: destrucció de les paraules

4. La guerra per a mantenir l’estructura social

5. Maneres de llevar el poder a un grup dirigent

6. La regla oligàrquica

7. Ministeris

8. La minoria i la veritat

consignes de 1984

Cites

1. Les tres consignes del Partit, pàgina 12

“Les tres consignes del Partit:

LA GUERRA ÉS LA PAU

LA LLIBERTAT ÉS L’ESCLAVITUD

LA IGNORÀNCIA ÉS LA FORÇA

orwell passat futur present2. Controlar la història, pàgines 42-43

“I si tots els altres acceptaven la mentida que va imposar el Partit, si tots els testimonis deien el mateix, llavors la mentida passava a la Història i es convertia en veritat. “El que controla el passat –deia l’eslògan del Partit–, controla també el futur. El que controla el present, controla el passat.”

3. La neollengua: destrucció de les paraules, pàgines 61 i 308

“No sents la bellesa de la destrucció de les paraules. No saps que la neollengua és l’únic idioma del món el vocabulari del qual disminueix cada dia? […] ¿No veus que la finalitat de la neollengua és limitar l’abast del pensament, estrènyer el radi d’acció de la ment? Al final, acabarem fent impossible tot crim del pensament.” […]

“La finalitat de la neollengua no era augmentar, sinó disminuir l’àrea del pensament, objectiu que es podia aconseguir reduint el nombre de paraules al mínim indispensable.”

4. La guerra per a mantenir l’estructura social, pàgines 205-206

1984 Mapa

Mapa polític del món a la novel·la 1984, amb les tres superpotències en guerra. Polseu damunt del mapa per a fer-lo més gran.

“La guerra d’ara, comparada amb les antigues, és una impostura. […]

En els nostres dies no lluiten uns contra els altres, sinó cada grup dirigent contra els seus propis súbdits, i l’objecte de la guerra no és conquerir territori ni defensar-lo, sinó mantenir intacta l’estructura de la societat. […]

Els millors llibres són els que ens diuen el que ja sabem.”

5. Maneres de llevar el poder a un grup dirigent, pàgines 212-213

“Només hi ha quatre mitjans que un grup dirigent siga enderrocat del poder. O és vençut des de fora, o governa tan ineficaçment que les masses se li rebel·len, o permet la formació d’un grup mitjà que el puga desplaçar, o perd la confiança en si mateix i la voluntat de comandament. Aquestes causes no operen soltes, i en general es presenten les quatre combinades en certa mesura. El factor que decideix en última instància és l’actitud mental de la classe dominant.”

6. La regla oligàrquica, pàgina 215

“Allò essencial de la regla oligàrquica no és l’herència de pare a fill, sinó la persistència d’una certa manera de veure el món i d’una certa manera de vida imposat pels morts als vius. Un grup dirigent és grup dirigent en tant puga nomenar als seus successors. El Partit no es preocupa de perpetuar la seua sang, sinó de perpetuar-se a si mateix. No importa qui té el poder sempre que l’estructura jeràrquica siga sempre la mateixa.”

7. Ministeris, pàgina 222

“El Ministeri de la Pau s’ocupa de la guerra, el Ministeri de la Veritat, de les mentides, el Ministeri de l’Amor, de la tortura, el Ministeri de l’Abundància, de la fam.”

1984-versionafront

8. La minoria i la veritat, pàgina 223

“Trobar-se en minoria, fins i tot en minoria d’un sol, no vol dir estar boig. Hi havia la veritat i el que no era veritat, i si un s’aferrava a la veritat fins i tot contra el món sencer, no era un boig. […]

El seny no depèn de les estadístiques.”

MÉS INFORMACIÓ

1984 a la viquipèdia (està prou bé)

– El concepte distopia a la viquipèdia

Article: un exemple de referència a aquesta novel·la, “Un Big Brother para los parados“, per Rosa Maria Artal, 01/05/2013, enllaç

Pel·lícula: es van fer dos pel·lícules sobre aquesta novel·la, en 1956 i en 1984. La de l’any 1984 estava dirigida per Michael Radford, i protagonitzada per uns magistrals John Hurt i Richard Burton (fitxa de la pel·lícula). A mi em va deixar de pedra perquè l’ambientació de la pel·lícula és tan bona que resulta irrespirable. Ací us deixe el tràiler:

3 Responses to LLIBRE i PEL·LÍCULA. “1984” de George Orwell (1949), la distopia per excel·lència

  1. Retroenllaç: TEMA. La Guerra Freda i la política de blocs | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: LLIBRE. “La culpa es de los libros” de Pascual Serrano, un llibre de llibres | HISTORIATA

  3. Retroenllaç: LLIBRES. Lectures per a persones «inquietes» | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: