DOCUMENTAL. “La guerra de la soja” (2009) – Geografia

Sobre els desequilibris alimentaris i mediambientals

Fitxa del documental

Realització: RTVE, programa “En portada”, enllaç aquí

Data: 1 de febrer de 2009

Durada: 42 minuts

Explicació: “La soia o soja transgènica és or per la multinacional propietària de la llavor [Monsanto], per als grans productors i les empreses multinacionals que l’exporten des d’Amèrica Llatina. No obstant això, és un negoci molt discutit per molts sectors que consideren que provoca molts danys i deixa pocs beneficis en els llocs on es conrea. Un equip de “En Portada” va viatjar fins a l’Argentina i Paraguai, dos països que juntament amb Brasil estan entre els grans productors i exportadors de soia transgènica del món.

Aquest és un dels tants problemes que comporta l’ús de transgènics. Aquest documental mostra clarament com molt lluny de les falses promeses d’acabar amb la fam, la revolució verda, amb la soia transgènica al capdavant, només ha aconseguit encarir encara més els cereals, ha deixat sense faena i sense terra a milers de persones, ha generat més fam, i per culpa dels herbicides que fan falta per a cultivar aquests productes tenim els sòls, rius , aire i aqüífers contaminats.

A més a més sembla que un dels principals efectes que tenen els conreus transgènics és que les grans multinacionals guanyen més diners al vendre més i més llavors, adobs i herbicides. Així estem transformant els graners del món en els graners d’un parell de corporacions. Un equip de TVE va estar al lloc dels fets i va enregistrar aquesta trista realitat, la de la producció de soia a Amèrica Llatina.

la bomba de la soia transgènicaAplicació didàctica

Geografia física i humana: sector primari, explotació dels recursos naturals, agricultura de plantació amb transgènics, la revolució verda, la soia o soja (Glycine max) com a font de proteïnes per a la producció de carn, contaminació del medi ambient, l’ús de llavors modificades i d’herbicides i d’adobs artificials, efectes d’aquest tipus d’agricultura sobre la salut de les persones, augment de la desigualtat econòmica i política, neocolonialisme, etc.

Nota del professor: és un documental interessant, que no és massa llarg però tampoc és molt dinàmic, per la qual cosa crec que no és recomanable per a veure en classe. Sí que és útil per a recomanar com a activitat voluntària, per a motivar als/les alumnes i per a il·lustrar els problemes i les qüestions adés esmentades.

Cita per a la reflexió

Jorge Rulli, Grup de Reflexió Agrària, Argentina:

“Tant Monsanto, que és l’amo de les llavors, com Cargill (i són dos empreses molt emparentades), s’han apropiat de la part més important de la vida d’un ser humà, que és la taula familiar. Són amos dels nostres aliments. El mercat dels aliments és avui en dia molt més fabulós que el de les armes o el de la droga. Dominant l’aliment de la gent domines el món.”

3 Responses to DOCUMENTAL. “La guerra de la soja” (2009) – Geografia

  1. Retroenllaç: TEMA. La geografia del sector primari | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: TEMA. El món actual | HISTORIATA

  3. Retroenllaç: DOCUMENTAL. “Food, Inc.” (2008) – Sobre el model alimentari | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: