LLIBRE. “El poni roig” de John Steinbeck (1933), quatre relats

  • Viena Edicions, Barcelona, 2011, 144 pàgines
  • Traducció de Joaquim Mallafrè

“El poni roig” és una novel·la breu que s’estructura en quatre relats, els quals tenen com a protagonista a Jody, un nen de deu anys que viu a un ranxo a la vall de Salinas, a la Califòrnia de principis del segle XX, el país literari per excel·lència de John Steinbeck.

Aquests quatre relats són com capítols del procés de maduració de Jody, dins d’un ambient rural i amb descripcions molt belles de l’entorn natural. També són protagonistes del relat l’aire, el fred i la calor, la llum i la foscor, els arbres i les flors, els sol sobre els tossals o els animals domèstics i salvatges, i estan descrits amb una mestria que Steinbeck anirà perfeccionant al llarg de tota la seua obra literària.

El primer relat, “El regal”, explica el canvi vital que li suposa a Jody que son pare li regale un poni roig. El nen experimentarà la felicitat però també la responsabilitat, la decepció, la impotència i la tristesa. El segon relat, “Les grans muntanyes”, ens fa somniar amb els horitzons, amb les noves terres més enllà de les muntanyes que emmarquen la vida de cada persona. El tercer relat, “La promesa”, explica l’any de l’embaràs de l’egua Nelly, que porta dins un poltre que serà per a Jody. És un exercici de paciència, de perseverança, i amb un final equívoc, agredolç, entre l’alegria i la tristesa més gran. Per últim, el quart relat, “El guia de la gent”, és un homenatge a l’avi del Jody, i tots aquells pioners que van travessar el continent fins arribar a Califòrnia, i que una vegada arribats van viure la resta de la seua vida somniant i recreant el seu periple, i també és una reivindicació de l’ideal de la frontera que es traspassa, del problema que se supera, del fet humà de somiar en anar més enllà, fins que un oceà t’atura en sec. Al final aquestes aventures de vells només són atractives per als més joves, i Jody és molt feliç amb els relats de l’avi i amb l’estrany magnetisme que irradia el patiment dels camins i de les vides passades.

El poni roig és una de les primeres obres de John Steinbeck (1902-1968), qui va ser un escriptor nord-americà molt reconegut a la seua època i englobat dins de l’anomenada “Generació perduda”. Steinbeck va saber descriure el món rural d’una manera un tant bucòlica però molt real. Els seus relats se centren en ambients naturals, i en la força i la resignació pròpia dels treballadors del camp, i també en la brutalitat inflexible de les lleis de la natura. Se sol classificar a Steinbeck dins de la tendència literària del realisme i de la crítica social, ideològicament pròxim a idees socialistes. Va ser autor d’obres tan importants i amb tanta transcendència com D’homes i ratolins (1937), Els ceps de la ira (1939, Premi Pulitzer 1940), i la monumental A l’Est de l’Edèn (1952). Va rebre el Premi Nobel de Literatura el 1962.

En resum, per a mi El poni roig és una obra senzilla per a lectors de tot tipus, per a aquells que els agrada les bones històries i les descripcions belles, i no la lleugeresa insubstancial d’una obra comercial. Sobretot és una obra per a aquells que estan predisposats a endinsar-se en un món literari complet i amb temes eterns, construït a partir d’això que podríem anomenar la bellesa i la tristesa en la vida. No puc evitar-ho: m’agrada molt Steinbeck.

Més informació

– Una altra ressenya d’aquesta obra, al bloc La serp blanca (16-06-2011). Enllaç aquí.

– Web de Viena Edicions, pàgina El poni roig, amb diversos enllaços a reportatges i ressenyes.

2 Responses to LLIBRE. “El poni roig” de John Steinbeck (1933), quatre relats

  1. Retroenllaç: RESSENYA. John Steinbeck: “Las uvas de la ira” (1939) « HISTORIATA

  2. Retroenllaç: LLIBRE. “Un son profund” d’Enric Iborra, l’experiència amable de llegir | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: