LLIBRE. “El cavall verd” de Joaquín Borrell (1983), una novel·leta sobre l’expulsió dels moriscos

Sobre l’expulsió dels moriscos

Joaquin Borrell, El cavall verd, Picanya, Edicions del Bullent, 2004

159 pàgines, català, amb una introducció, edició original en castellà.

Enllaç a l’editorial

Segons l’editorial: “L’any 1609 Martí Vallalta, soldat llicenciat de les Índies, torna a la seua Marina natal. Aviat té l’ocasió de socórrer Ezme, una jove i misteriosa morisca de la vall de Laguar acusada de bruixeria. Mentre creix el seu amor, comencen els preparatius secrets d’un projecte de la monarquia hispànica, el qual amb arribada dels exèrcits d’Itàlia es posarà en marxa: l’expulsió dels moriscos del regne de València. Quinze mil homes, dones i xiquets, decidits a resistir-hi, s’apleguen a Laguar a les ordres de l’improvisat rei Mellini, moliner de Guadalest. Segons una vella profecia, allí un cavall verd, que els rebels identifiquen amb la muntanya de Pop, salvarà el seu poble dels enemics. S’alça el teló del moment més tràgic i decisiu de l’edat moderna valenciana.”

El seu autor és Joaquín Borrell (Benissa, 1956). Notari a València, es va estrenar al món literari amb la novel·la Caballo verde (1983). Ha publicat altres novel·les juvenils.


Aquesta és una novel·la breu amb ambientació històrica que serveix per a conéixer un poc la història dels moriscos al País Valencià i la seua expulsió decretada el 22 de setembre de 1609. Tot i que no és una gran obra de la literatura -l’estil i l’argument es prou senzill-, sí que té elements que per als joves i no tan joves pot presentar-se atractiva. Per exemple: tenim una jove, bella i enigmàtica morisca; un soldat cristià que ha tornat de les Índies; la figura de l’Encobert, un roder (bandoler) misteriós que sempre va tapat; el procés d’expulsió dels moriscos; i la seua resistència desesperada i abocada al fracàs a la muntanya del Cavall Verd, que es troba a la vall de Laguar, a la comarca de la Marina Alta, al País Valencià.

“Sublevació morisca a la Vall de Gallinera i de Laguar”, Jerònim Espinosa, 1613

Per a entendre la novel·la cal tenir en compte que els moriscos eren els descendents dels musulmans de l’època de la conquesta cristiana de la península (la mal anomenada “Reconquista”), i que habitaven els regnes cristians hispànics durant el segle XVI i fins la seua expulsió el 1609. Estaven tots batejats, a Castella des de 1502 i a la Corona d’Aragó des de 1525, de manera que oficialment eren cristians. No obstant això, degut al seu aïllament i submissió als nobles, ja que habitaven sobretot terres senyorials, mantenien d’amagat la seua cultura, llengua (l’aljamia) i també religió.

La monarquia hispànica de Felip III d’Habsburg (1598-1621), seguint l’estela dels seus predecessors, va impulsar unes mesures d’uniformització política, cultural i religiosa als seus dominis. Entre aquestes estava esborrar qualsevol rastre d’altra religió que no fos la cristiana catòlica, i aquí entrava en confrontació amb el poble morisc. Aquests estaven concentrats especialment a l’antic Regne de València, de fet representaven una tercera part de la població d’aquest regne. Segons l’historiador Henri Lapeyre van ser expulsats 117.464 moriscos valencians, d’un total de 350.000 habitants que tenia el regne de València a principis del segle XVII.

Es tracta per tant d’una bona excusa per a introduir-se, o repassar, el tema dels moriscos i de la convivència de religions durant l’època moderna al País Valencià.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE ELS MORISCOS

 1. Bibliografia bàsica

(llibres clàssics en negreta)

Ardit Lucas, Manuel (coord.): Els moriscos i la seua expulsió, Catarroja, Ed. Afers, núm. 62-63, 2010.

Caro Baroja, Julio: Los moriscos del reino de Granada: ensayo de historia social, Madrid, Alianza Editorial, 2010 (ed. original 1957).

Domínguez Ortiz, Antonio i Vicent, Bernard: Historia de los moriscos. Vida y tragedia de una minoría, Madrid, Alianza Editorial, 2003 (ed. original 1978).

Halperín Donghi, Tulio: Un conflicto nacional: moriscos y cristianos viejos en Valencia, València, Ed. Servei de Publicacions de la Universitat de València, 2008 (ed. original 1957).

Lapeyre, Henri: Geografía de la España morisca, València, Ed. Servei de Publicacions de la Universitat de València, 2009 (ed. original 1959).

Lomas Cortes, Manuel: El proceso de expulsión de los moriscos de España (1609-1614), València, Ed. Servei de Publicacions de la Universitat de València, 2012.

Mira, Joan Francesc: Vida i final dels moriscos valencians, Alzira, Edicions Bromera, 2009.

2. Novel·la molt recomanable

Miquel Ferrà: Allah Akbar, el morisc, Alzira, Edicions Bromera, 2002 (ed. original 1990). Enllaç a l’editorial.

“Embarcament de moriscos al Grau de Dénia”, Vicent Mestre, 1613

3. ENLLAÇOS A INTERNET

– Una curiositat: ressenya d’aquest llibre, El cavall verd, en anglés.

– Informació d’aquest llibre a Edicions del Bullent.

– Relat molt bell de la revolta dels moriscos al Cavall Verd (2 pàgines només)

Excursió al Cavall Verd (des de Benimaurell, a la vall de Laguar)

4. DOCUMENTAL sobre l’expulsió dels moriscos

Explicació del documental: “El documental cuenta quiénes eran los moriscos, cuál era su organización social, las zonas en las que estaban asentados, sus costumbres y hábitos, desde la religión a la forma de vestir. Rodado en escenarios naturales y con una cuidada puesta en escena, este documental nos ayuda a comprender mejor cómo fue posible llevar a cabo una expulsión de esas proporciones, ya que cerca de 300.000 personas fueron obligadas entonces a abandonar su tierra, embarcados y enviados a diferentes puntos del Magreb.

“La expulsión de los moriscos”, dirigida por Miguel E. López, ha contado con la colaboración de José María Perceval, Bernard Vincent, Luís F. Bernabé Pons, Manuel Barrios, Chakib Bennafri, Trevor J. Dadson, Abdel-hakim Slama Gafsi y más de 50 expertos en la materia.”

ENLLAÇ AL DOCUMENTAL

2 Responses to LLIBRE. “El cavall verd” de Joaquín Borrell (1983), una novel·leta sobre l’expulsió dels moriscos

  1. Retroenllaç: TEMA. La monarquia hispànica dels Àustria. Segles XVI i XVII | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: DOSSIER. L’expulsió dels moriscos (1609) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: