LLIBRE. “Joc brut” de Manuel de Pedrolo (1965), per culpa d’unes cames

RESSENYA. Manuel de Pedrolo: “Joc brut” (1965)

Barcelona, Edicions 62, 1990, 107 pàgines.

RESSENYA

L’argument és el següent: un dia normal Xavier observa a una xica amb unes cames precioses que espera l’autobús. La segueix, conversa amb ella, s’enamora, el desig l’ofega, i per ella serà capaç de realitzar un crim. Però no tot és com sembla. Ella desapareixerà després del crim. A partir d’aleshores comença la recerca per part de Xavier, fins que troba a la xica i també que ha sigut vilment utilitzat.

En aquesta novel·la breu Manuel de Pedrolo ens endinsa en un món de desigs carnals i de manipulació sensual, a la Barcelona grisa i pobra del franquisme dels anys 50 del segle XX. Sense grans pretensions es tracta d’una novel·la del gènere negre (assassinats, misteris, enganys) que es deixa llegir amb molta facilitat. Molt recomanable per a passar l’estona amablement.

Manuel de Pedrolo (1918-1990) és conegut sobretot per la seua novel·la Mecanoscrit del segon origen (1974), autèntic referent de la ciència-ficció i llibre que han llegit multitud d’estudiants. Va ser un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana contemporània. També va treballar de traductor d’obres d’autors com John Dos Passos, Jean-Paul Sartre i William Faulkner, entre d’altres.

CITA. El començament sensual de la novel·la. Pàgina 5.

“Si no hagués estat per les seves cames, no hauria passat res. O potser sí. Però hauria passat a algú altres. Jo ho hauria llegit al diari.

S’havia assegut al banc de davant la parada de l’autobús i, amb una cama sobre l’altra, s’espolsava una sabata on devia haver-li entrat una mica de sorra de l’avinguda. Mai no havia vist unes cames tan meravelloses. Ni uns genolls tan bonics.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: