GRÀFIC. La gran mentida: “Tots som culpables de la crisi”

GRÀFIC. La gran mentida:

“Tots som culpables de la crisi”

Tots hem sentit alguna vegada que “tots som culpables de la crisi”, o que “tots hem viscut per damunt de les nostres possibilitats“. Aquest tipus d’afirmacions només tracten de fer-nos sentir culpables i còmplices de l’actual situació de crisi, per a que així puguem acceptar més fàcilment els sacrificis que se’ns imposen.

No obstant això, les dades no acompanyen aquestes afirmacions. De tots els estudis d’economia crítica l’economista Eduardo Garzón, al seu bloc Saque de esquina, presenta un gràfic realitzat per ATTAC-País Valencià on es veu de manera molt clara aquesta mentida. Perquè no tots som igual de “culpables”, o almenys alguns no som tan “culpables” com altres. El pitjor és que les famílies de classe mitjana són les que estan/estem patint els sacrificis que se’ns imposen, com són una taxa d’atur insostenible i el desmantellament continu de l’Estat del Benestar, i amb una rebaixa de salaris reals (els sous), de salaris diferits (les pensions) i de salaris socials (necessitats cobertes per l’Estat, principalment educació i sanitat). Mirem el gràfic:

Dades per a l’anàlisi:

1. A finals del 2011, l’endeutament familiar només representava el 20,6% de l’endeutament total espanyol, mentre que els bancs i les grans empreses tenien un endeutament que representava el 57,3% del total espanyol. L’administració (el famós deute públic) representa el 19,1% el total. Unes preguntes dificilíssimes: qui està més endeutat? l’Estat? les famílies? o els bancs i les grans empreses (eixes de l’IBEX-35)?

2. L’endeutament de les famílies tampoc és homogeni: del 10% més ric de la societat estaven endeutats el 64,7%; mentre que el 20% més pobre estaven endeutat només el 16,5%. És a dir, s’endeuten més les famílies que més diners tenen.

3. Però no tots els deutes familiars són iguals: el 10% de famílies més riques van dedicar eixe deute sobretot a segones i terceres residències, amb la qual cosa va alimentar la bombolla immobiliària i l’augment desmesurat dels preus; del 40% de famílies més pobres que tenien un deute, un 73% van dedicar eixe deute a comprar la residència habitual, és a dir a comprar sa casa.

Crec que no calen molts més comentaris. Amb les dades a la mà cal desmuntar la murga avorrida que diu que “tots hem viscut per damunt de les nostres possibilitats”. Perquè és mentida.

MÉS INFORMACIÓ

– Enllaços molt recomanables al bloc d’Eduardo Garzón:

1. Esquema de la deuda española. ¿Quién ha vivido por encima de sus posibilidades?

2. Las grandes empresas españolas han vivido por encima de sus posibilidades

3. No todas las familias españolas se endeudaron; ni lo hicieron al mismo nivel, ni para los mismos propósitos.

Una vinyeta d’humor per a entendre encara millor l’anterior gràfic:

4 Responses to GRÀFIC. La gran mentida: “Tots som culpables de la crisi”

  1. Retroenllaç: TEMA. La globalització, les cultures i les desigualtats en el món actual. Tipus de desenvolupaments | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: TEMA. El món actual | HISTORIATA

  3. Retroenllaç: TEMA Espanya. La democràcia espanyola actual (des de 1982) | HISTORIATA

  4. Retroenllaç: TEMA. Introducció a l’activitat econòmica | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: