LLIBRE. “Autobiografia i cartes des del Beagle” de Charles Darwin

RESSENYA.  Charles Darwin:

“Autobiografia i cartes des del Beagle”

Edició a cura de D. Sam Abrams

Viena Edicions, Barcelona, 2009

159 pàgines, índex, introducció per l’editor, fragments autobiogràfics i selecció de cartes des del Beagle, notes finals.

Informació d’aquesta obra a l’editorial Viena Edicions 

Ressenya

L’any 2009 es va celebrar el segon centenari del naixement de Charles Darwin i el 150é aniversari de al publicació de la seua obra cabdal L’origen de les espècies que va capgirar les ciències naturals i el lloc que el ser humà ocupa al món. Aprofitant l’efemèride les editorials van publicar nombroses publicacions sobre aquest autor i aquest petit llibre n’és una d’elles. La diferència respecte a altres és que aquesta obra recull uns textos que el propi Darwin va escriure al llarg de la seua vida sobre si mateix, així com sobre la seua manera de realitzar les seues investigacions.

Charles Darwin va nàixer a Shrewsbury (Anglaterra) el 1803 i la seua vida té dos parts clarament diferenciades separades pel seu famós viatge al voltant del món en el Beagle, de 1831 a 1836. Abans d’això era un jove enèrgic i saludable, fill de bona família, rendista, amant de les excursions i que ja s’interessava per la història natural, si bé sense un objectiu clar, ja que va canviar d’estudiar medicina a estudis religiosos per a fer-se clergue. A Cambridge es va relacionar amb científics importants que el van recomanar per a fer el viatge amb el Beagle en qualitat de naturalista, un vaixell de l’armada britànica, cosa a la qual son pare s’oposà inicialment. Finalment, amb l’ajuda del seu oncle, pogué convéncer a son pare i s’embarcà. El Beagle salpà a finals de 1831 i es dirigí a les illes Canàries i a Amèrica del Sud, passà l’Estret de Magallanes i s’endinsà a l’Oceà Pacífic on visità les illes Galàpagos, on anà desenvolupant la seua teoria de la selecció natural i de la supervivència dels més aptes com a mecanisme de l’evolució de les espècies. Quan tornà a Anglaterra el 1836 va publicar el diari d’aquest viatge, que esdevingué èxit de vendes, i es dedicà a estudiar els materials que havia anat arreplegant. Poc després la seua salut començà a empitjorar i emmalaltí greument (possiblement amb el mal de Chagas), cosa que l’afectarà la resta de la seua vida, es casà amb una cosina seua, amb la qual va tenir deu fills dels quals van sobreviure set, i es traslladà a viure al camp, a Down, l’actual Downe, al comtat de Kent, on es dedicà a les seues investigacions científiques i residí fins la seua mort el 1882. El 1859 publicà la seua obra més trancendental L’Origen de les espècies mitjançant la selecció natural o la conservació de les races afavorides en la lluita per la vida. Fou soterrat a l’abadia de Westminster, a Londres, on només es soterren els anglesos il·lustres, en clar homenatge als seus importants descobriments.

En aquesta obra més que una autobiografia tenim unes memòries, ja que en compte d’una narració ordenada dels esdeveniments el que trobem és una explicació del sentit de la vida de Darwin feta per ell mateix, al final de la seua vida. Darwin ens explica la seua joventut, la relació amb son pare i amb les seues germanes (sa mare havia mort quan ell tenia vuit anys), els seus anys d’aprenentatge, les seues relacions amb científics de Cambridge on havia anat a estudiar Teologia, i les vicissituds de la seua candidatura per anar de naturalista al Beagle.

De mateixa manera ens explica la seua manera d’estudiar el món natural, la passió que hi posa, l’ordre sistemàtic de les seues investigacions, les seues lectures i amistats, la seua dificultat per a escriure de manera clara i concisa, i una autocrítica de les seues febleses però també una defensa de les seues virtuds.

Resulta molt interessant l’apartat on explica la seua relació amb la religió, i l’evolució cap a un agnosticisme ferm i seré. També ens trobem un text molt interessant sobre la seua evolució investigadora i les seues publicacions més apreciades (pàgines 101-126).

En la segona part de l’obra, la de les Cartes des del Beagle, tenim set cartes de les quals sis son de Darwin, evidentment dels anys 1831-1836. Algunes són cartes familiars però destaquen dos a John Stevens Henslow, el professor de Cambridge que el va recomanar per anar al Beagle, i on Darwin li explica les seues peripècies i troballes. Aquest apartat finalitza amb una carta al capità Robert Fitz Roy, poc després de tornar a Anglaterra, on s’aprecia l’estima però també el distanciament entre ells dos.

Per últim l’obra finalitza amb un apartat de notes finals, que clarifiquen diversos detalls necessaris per entendre millor el relat.

En suma, estem davant una petita obra molt interessant. No obstant això, en la meua opinió és recomanable sobretot per a persones que ja coneguen la figura de Darwin, per a completar seu el coneixement, per a saciar la seua curiositat sobre la seua visió de la seua vida. Per això, per a iniciar-se en Darwin i el darwinisme hi ha altres obres potser més accessibles i amb ànim divulgador, com per exemple el llibre El reloj de Mr. Darwin, de Juan Luis Arsuaga (enllaç ací).

Més informació

Documental molt recomanable: Charles Darwin i l’arbre de la vida (Charles Darwin and the Tree of Life, BBC, 2009), amb David Attenborough, en castellà, 51 minuts.

Enllaç directe al documental.

Enllaç al documental, a la seua explicació i a un qüestionari per a l’alumnat.

– – –

Safari urbà a Londres, Oxford i Downe: “Darwin i els Orígens de la Humanitat”. Es tracta de l’explicació d’un viatge organitzat l’any 2009 per a la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica amb informació interessant.

– Article a Público molt interessant, sobre les publicacions amb motiu de l’any de Darwin (2009): “Releyendo a Darwin

– Article a Público sobre el viatge del Beagle: “Tras los pasos de Darwin

– Article a Público sobre la força dels creacionistes, que neguen la teoria de l’evolució, als Estats Units: “Doscientos años negando a Charles Darwin. En el corazón del movimiento creacionista de EEUU, el científico inglés es considerado “un hombre peligroso”

– Reportatge a El País: “Completando a Charles Darwin. La tectónica, la oceanografía o el clima están dando respuesta a los interrogantes pendientes sobre la evolución – Los nuevos hallazgos cierran lagunas en el 200º aniversario del científico”

– Article a El País sobre el paper d’Alfred Wallace en la publicació de la teoria de l’evolució de Darwin: “Wallace, el coautor en la sombra

 –

2 Responses to LLIBRE. “Autobiografia i cartes des del Beagle” de Charles Darwin

  1. Retroenllaç: DOCUMENTAL. Charles Darwin i l’arbre de la vida (BBC) « HISTORIATA

  2. Retroenllaç: LLIBRE. “El somni de Lucreci” de Martí Domínguez (2013), una història de la llibertat del pensament | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: