LECTURA. “Història de Catalunya (modèstia a part)” de Toni Soler

Toni Soler: “Història de Catalunya (modèstia a part)”

Un llibre molt divertit.

Marcel·lí Valdés, professor-catedràtic de Ciències Socials de l’INS Molí de la Vila, a Capellades (Barcelona), amb qui tinc el plaer de compartir inquietuds, presenta al seu bloc docent una entrada amb unes pàgines escanejades de l’obra “Història de Catalunya (modèstia a part)”, des del segle XVII fins al present, del conegut presentador de TV3 Toni Soler, qui també és llicenciat en Història.

Enllaç a l’obra escanejada (format pdf).

Aquesta obra me la vaig comprar farà uns deu anys en una edició barata de butxaca i la vaig llegir amb autèntic plaer en poc temps. És senzillament molt divertida. També és irreverent i “gamberra”, però seriosa i amb comentaris que no intenten amagar la seua subjectitat, és a dir que manté l’honestedat amb el lector. No vol aparentar el que no és. Sobretot resulta encantadora perquè realitza comparacions del present per a explicar el esdeveniments històrics.

Especialment em van resultar molt curioses les conclusions de l’obra (pàgina 50 del document). Tal com diu l’autor “una de les grans virtuds de la Història és la seva elasticitat”, i malgrat que segons ell “els fets són irrebatibles”, les interpretacions “poden ser oposades”. Per això presenta cinc tipus de conclusions, no una, sinó cinc. Amb un somriure a la boca ens ajuda a entendre un fet de vegades difícil d’acceptar: que no hi ha conclusions úniques als relats sobre esdeveniments humans, la qual cosa no vol dir que no existeisca el coneixement històric, sinó que els nostres prejudicis i interessos marquen les valoracions que fem de la informació. Com això sobretot passa en la política, l’autor presenta les conclusions segons siga l’opció política del lector, i així trobem: 1. conclusions per a votans de CiU (Convergència i Unió); 2. conclusions per a votans del PSC (Partit Socialista de Catalunya); 3. conclusions per a votans d’ERC (Esquerra Republicana de Catalunya); 4. conclusions per a votans d’IC (Iniciativa de Catalunya, que és el nom d’Esquerra Unida a Catalunya); i 5. conclusions per a votans del PP (Partit Popular).

Que jo sàpiga, al País Valencià no tenim cap llibre així. Per a algunes coses sembla que no tenim sentit de l’humor. C’est la vie.

De veritat que val la pena.

– – –

Nota final: com ja sabeu TV3, la cadena on es va fer conegut Toni Soler, és l’única cadena de televisió que emet només en la nostra llengua, amb programes seriosos i també d’allò més divertits, alguns molt bons, i amb noticiaris premiats i respectats pertot arreu, i que va ser prohibida al País Valencià, no fos cas que algú vulguera comparar-la amb Canal 9. La meua generació va créixer amb programes com Filiprim, Tres pics i repicó, Bola de drac, El Temps amb el “guapo” d’Alfred Rodríguez Picó, Sense títol, etc. etc. etc. Era una finestra d’aire fresc en comparació a la “caspa” i el “tufo” de Canal 9. Per això va ser un objectiu dels governs del PP, instal·lats a la Generalitat Valenciana des de fa tan de temps, acabar amb aquest mitjà de comunicació, restringir la llibertat d’informació dels valencians, deixar de poder veure i escoltar (lliurement) als nostres veïns dels “Països Valencians del Nord”, tal com ens deia als concerts Lluís Llach. Malgrat els esforços d’Acció Cultural del País Valencià i de moltes altres entitats finalment TV3 ja no es veu de manera normal, com un canal més, i això ens fa un poc més pobres, més orfes i sobretot més desinformats, més manipulables i casposos. Per això molts de nosaltres diem “Volem TV3”.

Més informació sobre Volem TV3:

– Article d’Andrés Boix “Volem TV3” a El País, 19 de febrer de 2011

Acció Cultural del País Valencià. Sí a TV3

– Anem a veure si arribem a 100.000 Valencians que volem que torne TV3. Facebook

– – –

One Response to LECTURA. “Història de Catalunya (modèstia a part)” de Toni Soler

  1. Retroenllaç: DOCUMENTALS. “Històries de Catalunya” (2003) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: