Valoració del treball “Què és el comerç just?” (Geografia, 3r d’ESO)

Valoració dels resultats del treball

“Què és el comerç just?” (3r d’ESO)

 –

Enllaç a l’explicació del treball obligatori sobre el comerç just (Geografia, 3r d’ESO, grups A i E).

 VALORACIONS DEL PROFESSOR

El treball titulat “Què és el comerç just?” el vaig plantejar per als alumnes de 3r d’ESO de l’IES Rei En Jaume d’Alzira, a l’assignatura de Ciències Socials-Geografia.

És un treball senzill per a la tercera avaluació, i serveix com una mena de síntesi de conceptes i problemes que hem vist al llarg del curs (economia, distribució de recursos, desigualtat, sector primari, secundari, terciari, política, etc.)

La gran majoria dels alumnes me’l van lliurar el dia que tocava, i uns pocs els següents dos dies que deixe de marge. La meua sorpresa ha sigut que la majoria de treballs s’han presentat nets, clars, ordenats i amb no massa faltes d’ortografia (és a dir ha hagut una clara millora). El qüestionari estava majoritàriament ben respost (era buscar la resposta i apegar-la), però el que més m’ha agradat ha sigut les reflexions finals. Una reflexió és una activitat que provoca molta mandra, però els alumnes l’han superada. Sé que uns quants han posat el que pensen que el professor vol llegir, però també sé que altres molts han sigut sinzers i que els ha afectat d’una manera o altra el que hem vist al llarg del curs. Crec que ha servit un poquet per a fer un poquet millor el món, i amb això considere l’objectiu de l’assignatura i del curs complit.

Només em resta agrair a Laura Ferriz, la professora del meu fill, que em comentara i em passara aquest còmic. Atenció! El món està ple de bona gent!

No m’enrotlle més, ahí va una selecció de reflexions d’uns quants alumnes.

REFLEXIONS DELS ALUMNES

Per ajudar als alumnes vaig plantejar la reflexió de la següent manera: 

REFLEXIÓ. (Mínim vint línies, màxim una pàgina) Creus que el comerç just pot ajudar a millorar la situació econòmica i social dels països subdesenvolupats? Creus que ens pot ajudar també a nosaltres? Coneixes algun cas de comerç just? En ta casa compreu en supermercats o en el mercat tradicional (el de tota la vida)? T’ha servit per a alguna cosa les característiques i els problemes que hem estudiat en classe sobre el sector de producció primari, secundari i terciari? Val la pena intentar millorar el món? Per què?

Una selecció és una selecció. Per desgràcia no estan tots. Per això cal apuntar que els altres companys també es manifestaven de manera pareguda, però aquests seleccionats ho han expressat molt bé, i seria repetitiu (i cansat) posar-los a tots. Vull creure que són opinions sinzeres i no només per a fer la “pilota” al professor. Mireu quin goig d’opinions, de maduresa: 

Francesc Llopis Luis (3r ESO A)

El comerç just hauria de ser el comerç normal, no una excepció. Sols podem ajudar a les economies més pobres comprant productes amb un preu real on el productor, camperol, etc., cobre realment pel seu treball i puga viure d’això, i no que els distribuïdors s’emporten tots els beneficis. En casa, per a ser sinzer, comprem tant en supermercats com al mercat (dels dimecres) però sinzerament, les coses estan més bones les del mercat tradicional. […]

Respecte a millorar el món, efectivament, no hi ha dret que existisca tanta desigualtat en el món i que els països desenvolupats s’aprofiten dels països subdesenvolupats.

“Terra” sols hi ha una i hem de cuidar-la i respectar-la per nosaltres i per les properes generacions. I per açò he fet aquesta reflexió basant-me en el còmic i en les meues opinions, que molta gent es plantejara per acabar amb el comerç injust i que aquest món siga millor per a tots.”

Per a continuar llegint polseu “Read more…”

 – – –

Rebeca Esteve Moreno (3r ESO A)

“La meua opinió és que gràcies al comerç just es podria arribar a millorar la situació econòmica i social dels països subdesenvolupats, en part clar, però per molt que ho intentem sempre estaran els quatre espavilats de sempre que dominen tots els recursos naturals i paguen uns quants “xavos” als treballadors i una gran suma de diners als caps d’estat corruptes (és el cas de la gran part d’Àfrica). […]

Val la pena intentar entre tots canviar el món. Encara que no aconseguim molt és millor que quedar-se de braços creuats veient com creem un món injust i depriment per a les generacions futures (entre la que m’incloc).

Almenys jo no vull criar el meus futurs fills en una societat que valora més el petroli que la vida d’una persona.”

 – – –

Hamlet Karapetyan (3r ESO A)

“Sí, no tenia ni idea del que passava i aquest còmic m’ha obert els ulls. Espere que tot el món puga llegir aquest curt, senzill i molt útil còmic. Quan el llegisquen s’adonaran que posant només un poc podrem millorar la vida dels països subdesenvolupats, on persones com nosaltres treballen sense parar per un salari mínim […]

Espere que aquesta situació puga millorar per a tots, per a nosaltres menjar fruita, no “merda” acolorida, per a que haja més treball per poder eixir de la crisi. […]”

 – – –

Zaida Soler Luque (3r ESO A)

“Personalment crec que el comerç just sí que pot ajudar a millorar la situació econòmica i social dels països subdesenvolupats ja que si en lloc de pagar una misèria (el que paguen les multinacionals) pels productes dels agricultors, els pagaren el que en realitat valen els seus productes no hi hauria tanta pobresa al món i l agent podria augmentar la seua condició social. En realitat seria bo per a tots. Nosaltres no menjaríem tants productes artificials ple de plaguicides, sense sabor i per tant milloraríem molt en salut, no hi haurien tantes malalties i al mateix temps respectaríem el medi ambient. […]

El que hem estudiat a classe m’ha servit per saber coses que no sabia, no m’imaginava que les coses foren tan mal i que els països desenvolupats s’aprofitaren tant dels subdesenvolupats. A més he aprés que també ens afecta a nosaltres i al món que en envolta molt més del que la majoria de persones pensa. […]”.

 – – –

Carlos Fernández Vayá (3r ESO A)

“La meua opinió és que si s’utilitzara el comerç just al comerç mundial les diferències socials i econòmiques que hi ha a Àfrica no serien tan gran com són actualment, degut que moltes de les seues dictadures que encara perduren al continent africà perduren perquè grans multinacionals que tenen interessos en aquests països “subvencionen” les dictadures, ja que tota la riquesa que trauen aquestes multinacionals ho paguen al país però a l’haver tanta corrupció no hi arriba a la població, que moltes voltes viu en una pobresa extrema, on hi ha gent que mor de no poder menjar. […]

Les característiques i els problemes que hem estudiat als temes anteriors m’ha servit per a comprendre d’una manera millor tot el món que ens envolta i tot el que actualment està passant al món, i el que està passant actualment en l’economia.”

 – – –

Kanza El Gendouzi (3r ESO E)

“Creo que el comercio justo puede ayudar la situación económica de los países subdesarrollados aunque no les sacará de su situación actual ya que el resto de países desarrollados deberían cambiar ciertas leyes que admiten la explotación de estos países.

También creo que nos ayudaría a nosotros, porque todos los pequeños negocios de nuestros barrios están desapareciendo; […]

Pienso que concienciando a la gente con este tipo de comercio justo dejaríamos de ser una sociedad consumista y egoista, que miraría más por los recursos y por los habitantes de nuestro planeta.”

 – – –

Pablo Martínez Tudela (3r ESO E), sense complexos

“El comerç just pot ajudar molt però nosaltres sempre comprem tot tipus de fruita i verdura tot l’any, i si haguérem de collir per a menjar no tindríem la fruita i verdura quan volguérem, i la fruita no duraria molt de temps, i l’aspecte jo crec que fa molt més que el gust.”

 – – –

Rubén Dolz Diente (3r ESO E)

Sí, crec que el comerç just ajudaria a millorar l’economia dels països desenvolupats perquè obtindrien millors beneficis i podrien recuperar-se econòmicament. A nosaltres ens ajudaria perquè hi hauria més treball si els agricultors tragueren més guanys hi hauria més gent que es dedicaria a cultivar les terres. En ma casa comprem la verdura en una botiga de verdures de barri xicoteta perquè els productes tenen millor sabor, la carn també perquè ens agrada més que la dels supermercats i confiem més en les coses fetes en xicotetes quantitats que el que fan els grans supermercats com les hamburgueses i l’embotit. Sí que m’ha servit el que hem estudiat sobre els sectors. Crec que val la pena millorar el món perquè no hi hauria tanta desigualtat entre els països, els guanys estarien més repartides i el tracte entre les persones seria més directe, pel que hi hauria més comunicació i ens ajudaríem els uns als altres.”

– – –

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: