MEMÒRIA HISTÒRICA: “Desenterrant el silenci, Antoni Benaiges, un mestre català en una fossa de Burgos”

Desenterrant el silenci, Antoni Benaiges, un mestre català en una fossa de Burgos

MEMÒRIA HISTÒRICA

– – –

MÉS INFORMACIÓ

Projecte de microfinançament del documental EL RETRATISTA

documental, 25′, Espanya, 2012

Una escola rural republicana dels anys ’30. Un món perdut vist amb els ulls de nens que aprenen a escriure. La utopia d’un mestre truncada per la guerra i la dictadura. Un documental i un repte col·lectiu en memòria de les víctimes del repressió franquista. .

Continua llegint…

SINOPSIS

Any escolar 1934-35. El “Ministerio de Educación” de la II República Espanyola assigna la plaça de mestre de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un llogarret de Burgos que avui conta amb 30 habitants, al jove mestre català Antoni Benaiges.

Pocs mesos després d’arribar al poble, Antoni Benaiges compra una impremta pels seus alumnes. La seva idea, que s’inspira en el mètode de pedagog francès Celestine Freinet, és que l’escola ha de donar als nens les eines per expressar els seus coneixements i habilitats més naturals, que l’educació tradicional normalment ignora.

L’entusiasme per a l’experiment es molt gran, i durant el primer curs escolar l’escola de Bañuelos de Bureba publica els primers quaderns íntegrament redactats i il•lustrats pels seus propis alumnes. Parlen de la vida quotidiana a un poble dels anys trenta, amb les paraules y els dibuixos d’uns nens que amb la impremta aprenen a escriure. Un dels quaderns que es publica il•lustra la visita d’un fotògraf al poble. Es titula “El Retratista”.

Els quaderns de Bañuelos comencen a circular entre les “escoles Freinet” de tot l’estat republicà i fins i tot arriben a l’estranger, a escoles de França, Escòcia, Mèxic, Cuba. Aquelles petites publicacions escolars sobreviuen gracies als seus subscriptors: entre ells trobem llauradors del poble, mestres i fins i tot el president de la República Niceto Alcalá Zamora.

L’any següent l’escola publica un nou quadern: El mar: Vissió d’uns nens que no ho han vist mai. Per a aquell estiu Antoni té en ment un altre projecte ambiciós: vol portar als seus alumnes del poble a Barcelona per veure el mar. Però ja es juliol de 1936, son els primers dies de l’aixecament militar feixista i de la guerra civil, i la província de Burgos és de les primeres en caure en mans de Franco en el seu atac contra la República.

Antoni Benaiges, sindicalista i d’esquerres a més a més de mestre, serà separat definitivament del seu càrrec de mestre titular en un procés de depuració al que van ser sotmesos tots els professionals de l’educació. Pres i torturat a Briviesca, acabarà sent afusellat i enterrat furtivament a una de les fosses comunes de La Pedraja el mateix mes de juliol de 1936.

Setenta-sis anys després, un fotògraf català torna al poble. Els seus blancs i negres capten els les restes de l’escola abandonada, els rostres dels vells alumnes, les pàgines arrugades de les poques còpies d’aquells quaderns que encara sobreviuen. A pocs quilòmetres del poble, un equip d’arqueòlegs i forenses treballa per a l’exhumació una de les fosses comunes de les muntanyes de La Pedraja.

El camí del fotògraf, el “retratista” setanta anys després, es converteix així mateix en el fil de la memòria per a un documental sobre la repressió dels mestres de la República, on la veu dels antics alumnes de Bañuelos que encara sobreviuen retornaran finalment la dignitat a un passat que avui es vol tornar a enterrar.

  – – –

4 Responses to MEMÒRIA HISTÒRICA: “Desenterrant el silenci, Antoni Benaiges, un mestre català en una fossa de Burgos”

  1. Retroenllaç: HISTORIATA

  2. Retroenllaç: ARTICLE. Repressió a la Guerra Civil: “Puntualizaciones sobre Paracuellos” « HISTORIATA

  3. Retroenllaç: TEMA. L’organització política de les societats | HISTORIATA

  4. Retroenllaç: TEMA Espanya. El franquisme (1936-1975) | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: