GRÀFIC. 100 anys de tecnologia en un gràfic

L’evolució de l’adopció domèstica de la tecnologia els últims 100 anys en un gràfic

El 1900, menys del 10% de les famílies era propietària d’una estufa, o tenia accés a electricitat o telèfons, i encara faltava una dècada per al model de cotxe Ford-T.

The Atlantic – Autor: Derek Thompson – 7 Apr 2012 (En anglés l’original. Traducció lliure i totalment millorable)

 Font: http://www.theatlantic.com/technology/archive/2012/04/the-100-year-march-of-technology-in-1-graph/255573/

– – –

Aquest és l’últim episodi de la trilogia de The Atlantic en la despesa familiar en el segle XX. En primer lloc, vam veure els canvis dels pressupostos familiars entre 1900 i 2003 (1). En segon lloc, vam explicar per què el menjar sembla molt més barat en les albors del segle XX que fa un segle (2). Aquests dos articles eren sobre números.

 Però no es pot mesurar el progrés d’un segle només amb els números. No es tracta només que l’esperança de vida en nàixer ha passat de 49 anys en 1900 a 78 anys avui dia, sinó també que la qualitat de les nostres vides ha millorat per les lleis (per exemple: la seguretat de les noves lleis contra la discriminació), per la cultura (per exemple: l’ascens de les dones a la universitat i el lloc de treball) i per la tecnologia.

És per això el següent gràfic d’Economia Visuals, on es mostra l’evolució de l’adopció de les noves tecnologies al llarg del segle XX, és un dels meus favorits:

 

Dediqueu-li un moment. Això és un munt de dades en una gràfica linial. Una manera de veure-les és ignorar tot el que hi ha a la part superior i seguir amb seus ulls la línia del 10%:

– El 1900, <10% de les famílies eren propietàries d’una estufa, o tenien accés a l’electricitat o els telèfons

– El 1915, <10% de les famílies eren propietàries d’un vehicle

– El 1930, <10% de les famílies eren propietàries d’un frigorífic o d’una rentadora de roba

– El 1945, <10% de les famílies eren propietàries d’una assecadora de roba o d’un aparell d’aire condicionat

– El 1960, <10% de les famílies eren propietàries d’un televisor de color o d’un rentaplats

– El 1975, <10% de les famílies eren propietàries d’un forn de microones

– El 1990, <10% de les famílies tenia un telèfon mòbil o l’accés a Internet

Avui en dia, almenys el 90% del país [es refereix als Estats Units] té una cuina, electricitat, cotxe, nevera, rentadora, aire condicionat, TV color, microones, i un telèfon mòbil. Aquests aparells ens ajuden a fer la vida millor. Pot ser que fins i tot ens fan més feliços. Però no són suficients.

Hi ha una discusió pública que suggereix que l’adopció de la tecnologia ha fet la vida tan bona per a la gent pobra que no cal que ens preocupem massa sobre la desigualtat d’ingressos. Desenes de milions de nord-americans estan vivint en la pobresa “però està bé, perquè tenen més microones que mai abans”. Aquest és un argument que existeix, i és molt persuasiu. Es poden dir avui coses amb mala voluntat que els pobres d’ahir no acceptaven. No obstant això, la ubiqüitat de les microones no desplaça l’obligació moral del país més ric en la història del món per protegir les persones que literalment no poden pagar els aliments a posar en aquest forn de microones. La fallida del sistema mèdic es va alleujar justament per la caiguda dels preus dels televisors de pantalla plana.

Fa cent anys, el que avui és el món modern va ser considerablement més vulnerable a la crisi de l’agricultura. Després de males campanyes agrícoles degudes al mal temps, milers de persones es morien de fam. Era una tragèdia. Però aquesta tragèdia es va produir en un context en el qual eren increïbles les noves tecnologies. Com Bill Bryson va escriure en At Home, el món mai havia estat més brillantment il·luminat amb gas o amb major fiabilitat per a netejar canonades. Avui ningú podria afirmar que les llums de gas i les tecnologies de plomeria són imprescindibles per al benestar. No obstant això, jo sovint escolte dir que les microones i els televisors ens han alliberat de la càrrega de preocupar-nos pels pobres. Si aquesta posició no és simplement errònia, històricament és almenys miop.

– – –

 

2 Responses to GRÀFIC. 100 anys de tecnologia en un gràfic

  1. Retroenllaç: TEMA. L’impacte del ser humà en el medi ambient | HISTORIATA

  2. Retroenllaç: TEMA. La globalització, les cultures i les desigualtats en el món actual. Tipus de desenvolupaments | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: