DOSSIER. 8 de març. Dia Internacional de la Dona
8 08+01:00 Març 08+01:00 2012 7 comentaris
El dia 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona. Abans s’anomenava el Dia de la Dona Treballadora, però es va llevar això de Treballadora perquè totes les dones treballen.
Per això no està de més recordar els orígens històrics d’aquesta celebració. Cal dir que hi han diverses interpretacions sobre l’origen, l’elecció i el motiu d’aquesta data.
Copie i reelabore la informació a partir del treball La lluita pels drets de les dones, de Carme López, publicat per la Secretaria de la Dona de Comissions Obreres de Catalunya.
El 8 de març: mite i història
La commemoració del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, tenia el seu origen, es deia tradicionalment, en el fet que el 8 de març de 1908 havia tingut lloc un incendi en la fàbrica Cotton, de Nova York, en què havien mort cremades moltes dones, que estaven tancades a la fàbrica, en vaga. Aquest incendi va ser provocat pel mateix empresari com a represàlia.
Davant l’existència, documentada, d’un incendi que motivés la celebració del Dia Internacional de la Dona, ens trobem amb un relat que ha arribat a ser un mite i del qual l’única constància que hi ha es la transmissió que es fa del fet d’una generació a l’altra.
Però el naixement del Dia Internacional de la Dona, al contrari del que es creia, no radica en un esdeveniment aïllat, sobre el qual ni tan sols existia consens entre la història d’una banda i la de l’altra de l’Atlàntic, sinó que ha de situar-se en un context històric i ideològic molt més ampli.
Versions que podem trobar:
1. L’incendi a una fàbrica de Nova York
«Dia Internacional de la Dona Treballadora: Es considera una jornada de lluita feminista a tot el món en commemoració del dia 8 de març de 1908, en què les treballadores d’una fàbrica tèxtil de Nova York anomenada Cotton es van declarar en vaga en protesta per les condicions de treball. L’empresari no va acceptar la vaga i les obreres llavors es van tancar a la fàbrica. L’amo aleshores va tancar les portes i va calar foc, i van morir cremades les 129 treballadores que hi havia a dintre (…)»
2. Una manifestació espontània de treballadores del tèxtil
«El 8 de març, relatava als meus alumnes d’Estudis de la Dona la història del Dia Internacional de la Dona. És una història que jo havia repetit molts cops i que, per tant, coneixia bé. Una manifestació espontània organitzada per les treballadores del sector tèxtil de la ciutat de Nova York, protestant pels salaris baixos, la jornada laboral de dotze hores, i les creixents càrregues laborals, va ser dispersada per la policia, d’una manera prou brutal. Moltes noies van ser arrestades; algunes van ser aixafades per la multitud. Cinquanta anys més tard, en l’aniversari d’aquesta manifestació, va ser establert en la seva memòria el Dia Internacional de la Dona.»
3. Manifestació de les dones a Rússia el 8 de març de 1917 (23 de febrer segons el calendari rus)
Els 23 de febrer de 1917 segons calendari de Rússia, que era el 8 de març segons el calendari occidental, milers de dones es van manifestar a Petrograd (actual Sant Petersburg) contra la manca d’aliments i les morts de la Primera Guerra Mundial. Al negar-se la policia i els soldats a dispersar-les es va iniciar la revolució de febrer de 1917 que acabaria amb l’autocràcia del tsar Nicolau II i que transformaria a Rússia radicalment, fins al punt d’arribar el mes d’octubre del mateix 1917 a esclatar una revolució que donaria el poder als comunistes.
Recapitulem:
- Versió 1: sí que és cert que hi va haver un incendi a la fàbrica Triangle Shirtwaist Company, en què van morir moltes dones, la majoria noies immigrants d’entre 17 i 24 anys, però no va ser el 8 de març de 1908, sinó el 25 de març de 1911, per tant tres anys després de la suposada primera celebració del Dia Internacional de la Dona. Van morir perquè les portes eren tancades (per l’empresari) per evitar, probablement, que les noies més joves s’escapessin a jugar al carrer en hores de feina.
- Versió 2: pel que fa a la manifestació, encara que va tenir lloc, no va ser ni el 8 de març de 1857, ni el 8 de març de 1908, com se sol adduir. Va ser el 27 de setembre de 1909 quan els treballadors i treballadores del sector tèxtil van fer una vaga de tretze setmanes (fins al 15 de febrer de 1910) en demanda de millores laborals, però s’ha de dir que aquest fet tampoc va ser l’origen de la celebració del 8 de Març.
- Versió 3: aquesta data del 8 de març va quedar definitivament establerta amb l’amotinament de les dones russes, per la manca d’aliments, el 23 de febrer (8 de març del calendari occidental) de 1917, un dels fets que van empènyer la Revolució russa de febrer.
- Més informació: Ángel Ferrero, “Lenin: «Sin ellas no habríamos ganado». El protagonismo de las mujeres en la Revolución Rusa y la URSS“, Revista de Frente, 22-4-2020 [Consultat 2-3-2021]

Manifestació contra la guerra por part de les obreres de la fàbrica de Putilov, Petrograd, 2 de febrer de 1917
Podem dir, doncs, que la festa sorgeix a partir de les lluites de les dones nord-americanes, primer, i després europees, pel dret al vot, principalment, i la data actual esdevé fixada, sobretot, per una gran mobilització de les dones russes.
Per cert, les historiadores Liliane Kandel i François Picq afirmen que el mite que situa la manifestació a l’any 1857 va ser creat el 1955, per eliminar el caràcter comunista que més tard havia adquirit el Dia Internacional de la Dona.
El que és important:
En qualsevol cas, els orígens del Dia Internacional de la Dona estan lligats als partits socialistes dels Estats Units i Europa, en concret al protagonisme de les dones del Partit Socialista Nord-americà, que des de 1909 van instaurar unes jornades de reflexió i acció anomenades Woman’s Day. Les primeres van tenir lloc el 3 de maig a Chicago, amb l’objectiu de fer campanya pel sufragi i contra l’esclavitud sexual. Inspirada en aquesta idea, l’any 1910, durant la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin, líder del moviment alemany de dones socialistes, va proposar organitzar la celebració d’un Dia Internacional de la Dona, que es va celebrar per primer cop el dia 19 de març de 1911.
A partir de 1917 es va fixar en el dia 8 de març i amb el moviment feminista dels anys seixanta i setanta del segle XX es va recuperar aquesta data fins que el 1977 les Nacions Unides van fixar el 8 de març com el Dia Internacional de les Dona.
D’aquesta manera el Dia Internacional de la Dona sorgeix per promoure la lluita pel dret al sufragi femení, per defensar els drets laborals de les treballadores i per manifestar-se contra la guerra.
Amb el curs dels anys el Dia Internacional de la Dona ha esdevingut l’ocasió de celebrar i reflectir els progressos i les fites aconseguides en la lluita pels drets de les dones i de promoure les mesures que s’han de prendre per millorar la igualtat de les dones.
- Més informació: explicació senzilla del Dia Internacional de la Dona de l’Institut Català de les Dones.
–
Per acabar, un vídeo ben bonic
Al blog Mulier Sapiens hi ha un vídeo ben bonic titulat “Dóna la cara per la dona“, per a celebrar el Dia de la Dona, i amb la participació de les joves del Casal de Sant Just Desvern (el Baix Llobregat, Barcelona). Val la pena, només són 4 minuts.
–
(Actualitzat 2-3-2021)
Retroenllaç: Cames decisives | MULIER SAPIENS
Retroenllaç: DONA. “Ballar per a denunciar la violència contra les dones” | HISTORIATA
Retroenllaç: DONA. La dona a “The Piano”: música, independència i bellesa | HISTORIATA
Retroenllaç: DONA. el Diluvi canta “I tu, sols tu” | HISTORIATA
Retroenllaç: Dia internacional de les dones | Servei Educatiu del Baix Ebre
Retroenllaç: DONA. Sobre la ciència i les dones | HISTORIATA
Retroenllaç: DONA. Les bambuneres d’Alcoi (1930-1984) | HISTORIATA