DOSSIER. Com començar una revolució no violenta – Gene Sharp

how to start a revolution - gene sharp

Documentos TV va emetre el passat diumenge 29 de gener de 2012 el documental titulat “Como empezar una revolución”, una història sobre el poder de la gent per a canviar el món i sobre un home que durant més de 50 anys ha ajudat als pobles a enderrocar els seus dictadors. El seu nom és Gene Sharp i és un professor de teoria política actualment jubilat, i encara que ell siga un desconegut en molts llocs del món, els seus 198 mètodes per a fer una revolució ha encés la metxa en diversos racons del planeta.

Des de molt jove, la seua formació el va portar a voler transformar el món en un lloc millor i a deixar-lo en millors condicions que quan el va trobar. Va observar que generalment un règim autoritari provoca en la població sotmesa o bé resignació o bé una oposició violenta que pot produir una espiral de més violència, morts, tortures, dolor, etc. Així, va arribar a la conclusió que la millor manera de lluitar contra els regímens autoritaris era fer-ho mitjançant la resistència no violenta, que no vol és el mateix que el pacifisme, sinó una actitud valenta enfrontada al poder, de no cooperació ni submissió, de desobediència, però sense violència.

El seu senzill manual De la dictadura a la democràcia. Un sistema conceptual per a l’alliberament, traduït a més de 30 idiomes, ha traspassat fronteres clandestinament. Les noves tecnologies l’han extés com la pòlvora i la seua idea que existeix una poderosa alternativa al conflicte violent ha arribat a revolucions com la sèrbia, la ucraïnesa, la iraní o les més recents de la primavera àrab.

“Como empezar una revolución” il·lustra amb testimonis i imatges d’arxiu, algunes de les formes de rebel·lió com el boicot econòmic, la desobediència civil o les protestes, aplicades en diferents contextos polítics. Compta amb alguns exemples de revolucions, com la sèrbia, ucraïnesa o la més recent a Egipte. Explica com la societat civil va combatre amb armes no violentes, només econòmiques, psicològiques i socials, en una lluita desigual contra l’opresió, la injustícia i la violència del poder institucional i legal d’un estat repressor.

Les teories d’aquest professor jubilat de 83 anys continuen transmetent-se massivament en l’actualitat gràcies a Internet. Des de Birmània a Egipte, els èxits han sigut inqüestionables i governs que veuen perillar el fonament del seu poder com el de Veneçuela o Iran l’han acusat de treballar per a la CIA, en favor de la política expansionista d’Estats Units.

Els actuals líders de les revolucions àrabs, que encara estan portant-se a terme, conten com les teories de Sharp calen en el poble i provoquen que la gent oprimida puga assolir la llibertat de forma autosuficient.

(Enllaç al documental en teledocumentales.com)

Fitxa tècnica

 • Producció: Big Indy Production. Reino Unido 2011
 • Direcció: Ruaridh Arrow
 • Durada: 52′
 • Qualificació: majors de 13 anys


Més informació

1. Institució Albert Einstein, en castellà.

2. Explicació del llibre La lucha política no violenta. Criterios y métodos, de Gene Sharp.

3. Llibre La lucha política no violenta. Criterios y métodos, de Gene Sharp, 1988, 116 pàgines, traducció i síntesi de Jaime González Bernal.

4. Actualment: revoltes a Síria.

5. Documental molt recomanable Spanish Revolution ¿Qué ha pasado aquí? de La Sexta (desembre 2011)

6. Article molt bo: Los diez mandamientos del perfecto militante, de Mike Davis, professor d’Història a la Universitat de Califòrnia, publicat en castellà a www.vientosur.info (28-02-2012).

7 Responses to DOSSIER. Com començar una revolució no violenta – Gene Sharp

 1. Retroenllaç: TREBALL VOLUNTARI. Història del Món Contemporani. 1r de BAT. La crisi actual « HISTORIATA

 2. Retroenllaç: ARTICLE. Pedro Olalla: “La violència de guant blanc” – Sobre la violència « HISTORIATA

 3. Retroenllaç: TEMA. L’organització política de les societats | HISTORIATA

 4. Retroenllaç: TEMA. El món actual | HISTORIATA

 5. Retroenllaç: PARTICIPACIÓ. “Projecte per al Departament de Participació Ciutadana i per a fomentar i millorar la democràcia participativa a Alcoi” | HISTORIATA

 6. Retroenllaç: LLIBERTAT. Vídeo: #NoPensoCallar | HISTORIATA

 7. Retroenllaç: ADÉU COCENTAINA: una memòria informal del curs 2018-2019 | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: