LLIBRE. “Indigneu-vos!”, d’Stéphane Hessel (2011), la ràbia per a construir l’esperança

Portada Stephane Hessel Indigneu-vosRESSENYA. Stéphane Hessel:

“Indigneu-vos!” (2011)

Subtítol:

“Un al·legat contra la indiferència i a favor de la insurrecció pacífica”

Barcelona, Columna Edicions, 2011

60 pàgines, català, pròleg de J.L. Sampedro, notes i epíleg dels editors.

[en castellà: ¡Indignaos!, Editorial Destino, 2011]

Ressenya

Indigneu-vos!” és un petit escrit dins de la millor tradició pamfletaria política. Tracta de mobilitzar la societat, en especial la joventut, contra la crisi econòmica però sobre tot social, cultural i moral que està produint-se en els últims tres anys, però que arranca en els anys 80 del segle XX, amb la desregulatció dels mercats (cal llegir “especuladors”), i els retalls que el gran capital infringeix des d’aleshores als beneficis i prestacions de l’Estat del Benestar que es va construir amb tants esforços després de la Segona Guerra Mundial.

No és res nou. Pamflets hi han molts. El que potser li ha donat més relleu a aquesta obra ha sigut el seu autor, un vell de més de noranta anys que ens diu el que tots sabem però que ningú sembla que ens atrevim a defensar, per fatalisme, ressignació, peresa o ignorància. Stéphane Hessel, l’autor, va nàixer a Berlín el 1917, però des dels set anys viu a París. L’any 1939, just quan comença els estudis superiors, és mobilitzat. Dos anys després, s’uneix a la Resistència i, a Londres, s’incorpora a la França Lliure del general De Gaulle. Empresonat per la Gestapo el 1944, escapa d’una mort segura a Buchenwald quan canvia la seva identitat per la d’un altre pres mort. Un cop acabada la guerra, convertit en diplomàtic, Hessel col·labora amb les Nacions Unides i, el 1948, forma part de l’equip redactor de la Declaració Universal dels Drets Humans. El 1977 ocupa el càrrec d’ambaixador de França davant l’ONU a Ginebra. Defensor de la causa palestina, els últims anys ha viatjat en dues ocasions s Gaza per denunciar la situació de la Franja.

“Indigneu-vos!” és sobretot un crit desgarrador i alhora esperançador. És una consigna per al moviment social, per a deixar la indiferència i actuar cívicament, des de la no-violència, contra els abusos d’un sistema corcat des de dins.

Aquest al·legat es va convertir en un èxit sense precedents a França a principis de l’any 2011, va aplegar a Espanya sense fer massa soroll, avalat per José Luis Sampedro, conegut escritor i activista social. El seu èxit va esclatar el 15 de maig de 2011, una setmana abans de les eleccions locals i autonòmiques, en la forma de protestes pacífiques de ciutadans que van ocupar places per tota Espanya demanant un canvi social. Va destacar l’ocupació de la Plaça de Sol a Madrid i la Plaça de Catalunya a Barcelona.

El seu estil és molt senzill i això fa que siga accessible per a tothom. Explica que l’Estat de Benestar està sent desgastat per les accions dels grans capitalistes, que des de fa més de trenta anys, amb la desregulació dels mercats, estan enfonant el sistema, tant a nivell econòmic com social, al defendre el joc financer, els beneficis immediats, i la privatització dels recursos i dels serveis que eren dels Estats i per a les persones d’aquests Estats.

Explica també el projecte social que va defendre el Consell Nacional de la Resistència francés durant la Segona Guerra Mundial, i els pasos cap a un món millor que van construir amb l’establiment de l’ONU i la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. Explica que eixe món està desapareixent davant l’apatia consumista de la societat. Defén que això no pot ser, que és perjudicial i immoral, que cal actuar, perquè estan furtant-nos, perquè hi han motius per estar indignats. Indigneu-vos.

Aplicació didàctica

Total i absoluta. Aquesta petita obra ha resultat ser un punt d’inflexió en l’actual crisi econòmica i social en molts països. Per això ja té un valor històric pel que ha produït, pel que diu i per qui ho diu.

Permet reflexionar sobre el nostre món, aplicar coneixements a l’anàlisi de l’actualitat, relacionar conceptes, plantejar alternatives, comparar paraules i fets, en definitiva pensar. Crear debat. Pensar per damunt de tot. Pensar per a ser persones lliures i responsables.

Nota de prudència: per si de cas cal apuntar que, segons la legislació vigent, com a professors i professores hem d’ensenyar uns continguts i uns procediments i hem de “transmetre una sèrie de valors que permetran a les alumnes i els alumnes comprendre el món en què viuen, i entre ells mereixen especial atenció alguns tan fonamentals com la solidaritat, el respecte a altres cultures, la tolerància, la llibertat o la pràctica d’idees democràtiques” (tal com diu entre altres el Decret 112/2007, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s’estableix el currículum de l’Educació Secundària Obligatòria a la C. Valenciana). És a dir, per si la llibertat de càtedra no és suficient, i a més de l’obligació moral i professional, també tenim el vistiplau normatiu del “poder polític educatiu” per a poder intentar practicar i desenvolupar amb els nostres alumnes el pensament crític. Tal qual.

CITES


El motiu de la resistència és la indignació. Pàgina 25-26.

“Gosen dir-nos que l’Estat ja no pot garantir els costos d’aquestes mesures ciutadanes. Però com pot ser que avui faltin diners per mantenir i prolongar aquestes conquestes si la producció de riquesa ha augmentat considerablement des de l’Alliberament, un període en què tota Europa estava arruïnada? Només pot ser perquè el poder dels diners, tan combatut per la Resistència, mai no ha estat tan gran, insolent, egoista amb tots, des dels seus propis servents fins a les més altes esferes de l’Estat. Els bancs ara ja privatitzats es mostren sobretot preocupats pels seus dividends i pels elevats salaris dels seus directius, i no pas per l’interés general. La distància entre els més pobres i els més rics no havia estat mai tan important, i mai no s’havia fomentat tant la cursa pels diners, la competició. […]

Els responsables polítics, econòmics, intel·lectuals i el conjunt de la societat no han de claudicar ni deixar-se impressionar per l’actual dictadura internacional dels mercats financers, que amenaça la pau i la democràcia.”

Crida final a la indignació. Pàgines 47-48

Com acabar aquesta crida a indignar-se?

Recordant una vegada més que, arran del seixantè aniversari del Programa del Consell Nacional de la Resistència, el 8 de març de 2004, nosaltres, els veterans dels moviments de Resistència i de les forces combatents de la França lliure (1940-1945), dèiem que, en efecte, “el nazisme ha estat vençut gràcies al sacrifici dels nostres germans i les nostres germanes de la Resistència i de les Nacions Unides contra la barbàrie feixista. Però aquesta amenaça no ha desaparegut del tot i la nostra còlera contra la injustícia es manté intacta.”

No, aquesta amenaça no ha desaparegut del tot. De la mateixa manera, continuem apel·lant a “una veritable insurrecció pacífica contra els mitjans de comunicació de masses que només proposen com a ahoritzó per a la nostra joventut el consum de masses, el menyspreu pels més febles i per la cultura, l’amnèsia generalitzada i la competició a ultrança de tots contra tots”.

A aquells i aquelles que faran el segle XXI els diem amb tot el nostre afecte:

“CREAR ES RESISITIR.

RESISTIR ES CREAR”.

ALTRES INFORMACIONS

Documents sobre aquest llibre i el seu autor

Pròleg preciós d’aquest llibre per José Luis Sampedro, a periodismohumano.com (28/02/2011), enllaç

Article d’Ignacio Ramonet a ATTAC

Article en Rebelión

Article en El País (16-01-2011): “El héroe que escribió un ‘best seller’”

Article en El País de Juan Cruz (03-04-2011): “Sampedro se indigna y reacciona”

Article en El País de Rosa María Artal (07-05-2011): “Vuelve el pamfleto”

Crítica en El Mundo: “Buenos sentimientos, poca cosa”

Entrevista a Hessel en El País (29-05-2011): Hessel: “La indignación debe ir seguida de compromiso”

Reportatge en el programa Informe Semanal, de RTVE (03/04/2011): “El grito de Hessel: ¡Indignaos!”

Reportatge del programa de RTVE “En portada”, titulat “El desencanto de Europa” (09/02/2012), enllaç aquí

MOLT BO. Documental de la cadena de televisió La Sexta sobre el Moviment 15M (42’ 33’’), emés a principis del novembre de 2011, titulat #spanishrevolution

Necrològica. Article amb motiu de la mort d’Stéphane Hessel, el 27 de febrer de 2013, per Rosa Maria Artal: “Se va Hessel. Es nuestro turno“, eldiario.es, 27-02-2013.

6 Responses to LLIBRE. “Indigneu-vos!”, d’Stéphane Hessel (2011), la ràbia per a construir l’esperança

  1. Retroenllaç: TREBALL VOLUNTARI. Història del Món Contemporani. 1r de BAT. La crisi actual « HISTORIATA

  2. Retroenllaç: LLIBRES I PEL·LÍCULES PER A L’ESTIU, si voleu « HISTORIATA

  3. Retroenllaç: TEMA. La globalització, les cultures i les desigualtats en el món actual. Tipus de desenvolupaments | HISTORIATA

  4. Retroenllaç: TEMA. El món actual | HISTORIATA

  5. Retroenllaç: RESSENYA. Rosa Maria Artal (coord.): “REACCIONA” (2011) | HISTORIATA

  6. Retroenllaç: PARTICIPACIÓ. “Projecte per al Departament de Participació Ciutadana i per a fomentar i millorar la democràcia participativa a Alcoi” | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: