LLIBRE. “Les veus del Pamano” de Jaume Cabré (2004)

Portada - Cabré - Les veus del PamanoRESSENYA. Jaume Cabré:

“Les veus del Pamano” (2004)

Barcelona, Edicions Proa, 2011

692 pàgines, català

Ressenya

Argument: la novel·la té diverses històries que aniran encreuant-se. La principal és la de la jove parella formada per Oriol Fontelles i la seua dona embarassada Rosa, que aniran a viure a un poble dels Pirineus catalans en plena postguerra degut al treball de mestre d’escola d’ell. Prompte es trobaran enmig d’una societat colpejada per l’odi i el ressentiment d’una sèrie de morts tant de la guerra com de la posterior repressió feixista. Dominant el poble es troba Elisenda Vilabrú, a qui van matar son mare i el seu germà i vol venjança per damunt de tot. Per aconseguir-ho comptarà amb Valentí Targa, l’alcalde botxí de Torena. Oriol i la seua dona no podran quedar al marge, i després d’un tràgic assassinat realitzat per l’alcalde Rosa abandonarà el poble i el seu home. Oriol s’apuntarà a la Falange, mentre les muntanyes al voltant de Torena són zona de maquis, de la guerrilla antifeixista, en la qual es troba el Ventura, nadiu de Torena. Oriol morirà en estranyes circumstàncies a l’església un dia que el maquis ataca el poble. Des d’aleshores la senyora Elisenda Vilabrú voldrà per tots els mitjans que l’Església Catòlica declare sant a l’Oriol. Recuperar la seua memòria, netejar-la si pot ser, serà la tasca d’una professora més de cinquanta anys després, la Tina Bros, amb qui anirem de la mà en la investigació de la història recent de Torena i de la vida i mort de l’Oriol Fontelles. Per últim cal destacar les perles de saviesa popular del vell Serrallac, l’anarquista pacífic que es dedica a fer les làpides del cementeri.

Aquesta novel·la de Jaume Cabré i Fabré va resultar un èxit de vendes quan es va publicar. Té alguns elements per a ser-ho:

1. Una intriga que no es resol fins al final: qui va matar el mestre de poble Oriol Fontelles? Per què Elisenda Vilabrú, la cacic del poble, vol santificar-lo?

2. Una ambientació entre bucòlica i claustrofòbica: el poble inventat de Torena, a una vall perduda als Pirineus, al Pallars Sobirà, des de la postguerra de la Guerra Civil fins als primers anys del segle XXI.

3. Uns personatges que al principi semblen correspondre a arquetipus bàsics, però que van enriquint-se i agafant més matissos. Com el mestre Oriol Fontelles; la seua dona Rosa; Tina Bros, la mestra que investiga què va passar; l’home i el fill de Tina; la senyora Elisenda Vilabrú, la cacic del poble; l’alcalde feixista Valentí Targa; el picapedrer Serrallac, que fa les làpides del cementeri; o el Ventura, un republicà que lluita en el maquis, refugiat a les muntanyes, i el fill d’aquest que viu al poble, el Ventureta.

És una novel·la ambientada en la Història, però no és només històrica. Traspassa aquest gènere des del moment que els actes del passat tenen trascendència directa en l’acció del present. És una història sobre la por, la covardia, la repressió política, la corrupció, la mort, però també sobre la valentia i la dignitat d’uns personatges que tot i tenir por actuen seguint la seua consciència, seguint la bondat i la compassió. En alguns moments de la novel·la l’acció s’enrotlla massa, queda com atascada en un estil aclaparador i claustrofòbic, però en altres moments té tota la glòria de l’èpica dels grans relats. Malgrat ser tan desigual és recomanable per a tota aquella persona que gaudeisca amb les històries emotives, de pena i de dolor, de ràbia i de impotència, amb històries sobre la mort, però especialment sobre la vida.

APLICACIÓ DIDÀCTICA

– Postguerra. Feixisme. Franquisme. Repressió política. Maquis. Ensenyament a la postguerra. Transició a la democràcia. Corrupció.

– Odi, ressentiment, venjança, por, covardia… valentia, dignitat, humanitat, memòria històrica.

– La vida a un petit poble als Pirineus. Barcelona. El Vaticà.

ALTRES INFORMACIONS

1. Hi ha una versió cinematogràfica per a televisió que va realitzar TV3.

2. Dossier sobre la novel·la i el context històric. Molt recomanable.

.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: