LLIBRE. “Espigolant pel rostoll morisc” de Bernat Capó (1980)

Espigolant pel rostoll morisc és el relat d’un viatge literari pels pobles de la comarca de la Marina Alta i Baixa, i per la vall de Seta, a la comarca del Comtat. Bernat Capó, periodista i escriptor, és el seu autor, així com d’una nombrosa producció literària entre la qual cal destacar Costumari valencià o Terra de cireres.

Poc abans de l’any 1980 va realitzar l’excursió, que el portaria a escriure aquest llibre, per les terres muntanyenques del nord de l’actual província d’Alacant. Aquest espai geogràfic fou un dels nuclis més importants de població morisca al País Valencià fins la seua expulsió el 1609, per això el nom.

La volta a peu és la següent (i així s’organitzen els capítols): surt de Benissa cap a Senija, i continua cap a la vall de Xaló, passa per Llíber, Xaló, Alcalalí i Murla; es dirigeix a Castells de Castells, i d’allí munta cap a la vall de Seta, a la comarca del Comtat, i passa per Famorca, , Benimassot, Gorga, Benilloba i Benasau, puja el port de Confrides, baixa cap a la vall de Guadalest, i passa per Confrides, Benifato, Beniardà, Castell de Guadalest, s’acosta a Callosa d’En Sarrià i gira cap a Bolulla, puja a Tàrbena, aplega al coll de Rates, i acaba a Parcent.

Farà un relat del que va veient en eixe moment, però també del que va ser, sobretot l’emprempta dels moriscos i el drama de la seua expulsió el 1609. També la importància dels bandolers en aquests pobles, ací anomenats roders, i la fam, la por i l’aïllament que provoca la falta de comunicacions. Presenta una visió històrica que contrasta amb l’estampa del present (any 1980), d’uns pobles envellits, quasi despoblats, pobres, i tranquils, això sí, molt tranquils, massa i tot, i amb la nota exòtica final del turisme i alguna comuna “hippie”.

Resulta un llibre molt bonic de viatges, que es llig amb fluïdesa, si bé potser només interesse a qui aprecie o vulga conéixer aquests paisatges, tan de terra endins.

Per últim cal destacar el pròleg de Manuel Sanchis Guarner, que fa un repàs als motius de la falta de literatura valenciana en prosa, i l’estupenda introducció de Josep Iborra a l’estil i la importància de Bernat Capó.


Vull destacar els següents relats del llibre:

– La importància de la pedra de la Salve, a Senija, on els benissers i els senigers (anomenats els blavets pel color de les seues camises) resaven una salve mentre li donaven l’última ullada als seus pobles, camí dels jornals que anaven a guanyar als camps de la Ribera i de l’Horta de València.

– El retrat del boig de Julià de Llíber, qui volia predicar la bona nova amb un vell llibre de francés i acabà al manicomi de Santa Faç.

– La desfeta dels moriscos a la batalla de Petracos i el setge del Cavall Verd, a Murla (1609).

– El fenomen dels roders, sobretot a Murla amb Miquel Fullana; a Castells de Castells, amb Mitjana de protagonista, qui acabà sent cacic i alcalde del seu poble; i a Beniardà el tio Sales, que anava sempre a cavall.

– La història d’Agustí Massanet, un dels líders de la Segona Germania, derrotada el 1693, natural de Famorca.

– La estranya història de les races autòctones de gossos i galls de Gorga.

– La vida dels traginers i xarraires de Benilloba, i la seua comuna “hippie”.

– La sensació de Guadalest envaït d’hordes de turistes.

APLICACIÓ DIDÀCTICA

– Els moriscos, vida i expulsió. El bandolerisme valencià (els roders). El caciquisme durant la consolidació del règim liberal, sobretot durant la Restauració (1875-1923). L’agricultura tradicional. L’aïllament rural. El turisme.

– Una manera diferent de viatjar: caminar i sentir els paisatges.

One Response to LLIBRE. “Espigolant pel rostoll morisc” de Bernat Capó (1980)

  1. Retroenllaç: LLIBRES. Lectures per a persones «inquietes» | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: