LLIBRE. “HHhH” de Laurent Binet (2009), la resistència txeca contra els nazis

Binet, Laurent: HHhH (2009)

Barcelona, Editorial Seix Barral, 2011

391 pàgines, castellà, breu biografia i sinopsis.

RESSENYA:

Laurent Binet va nàixer a París el 1972. Va fer el servei militar a Eslovàquia i ha viscut a Praga. És professor de la Universitat de París III. HHhH és la seua primera novel·la i ha sigut guardonada amb el premi Goncourt.

HHhH. Darrere d’aquest misteriós títol s’amaga la frase en alemany Himmlers Hirn heisst Heydrich, “el cervell de Himmer s’anomena Heydrich”. Açò és el que es deia a les SS de Reinhard Heydrich, cap de la Gestapo, considerat l’home més perillós del Tercer Reich i una de les figures més enigmàtiques del nazisme. El 1942, dos membres de la Resistència txeca aterren en paracaigudes a Praga amb la missió d’assassinar-lo, l’anomenada Operació Antropoide. Després de l’atemptat, es refugien a una església, on, delatats per un traïdor i acorralats per set-cents homes de les SS, tindran un tràgic final.

Resulta un autèntic plaer de lectura. D’eixes novel·les, poquíssimes, que no pots deixar de llegir. Té tots els ingredients per a captar l’atenció: és una història èpica, ambientada en l’Europa dels nazis, on descriu la trista història d’una Txecoslovàquia abandonada per les democràcies a les ànsies expansionistes de Hitler (primer els Sudets, després tota Txèquia, amb Eslovàquia sota tutel·la nazi). Una volta començada la Segona Guerra Mundial el govern de Txèquia en l’exili britànic organitza un atemptat contra Reinhard Heydrich, la “bèstia rossa”, que portaran a terme un txec i un eslovac, els quals seran soltats amb paracaigudes, i amb l’ajuda de la Resistència interior.

La novel·la s’organitza com una recerca, una reconstrucció dels fets, però amb la presència contínua de l’autor, dels seus descobriments i de les seues pors i ànsies. La barreja és molt enriquidora. No és un llibre típic sobre nazis. És un conjunt de relats petits sobre un mateix tema, que resulta molt creïble, amb molta capacitat de traslladar-te la passió, la ràbia i la por. També és molt visual i molt fàcil de llegir. Et fa sentir part de la història i identificar-te amb els seus herois, Kubis, Gabcik i Valcik, maleir al traïdor Karel Curda, i notar la gelor de la cripta de l’església de Sant Ciril i Sant Metodi de Praga.

Un motiu més per viatjar, aquesta volta a Praga, encara que siga amb la imaginació.

Per a continuar llegint polseu “Read more…”

APLICACIÓ DIDÀCTICA:

1942. La Segona Guerra Mundial a la Txèquia ocupada pels nazis. Holocaust – Solució final. Resistència. Política expansionista alemanya. Covardia de les democràcies occidentals als Acords de Munich (1938). Conseqüències d’un atemptat. Èpica.

CITES:

Pàgina 288:

“No me gusta la gente indiferente a la verdad”, escribió Pasternak. Peores aún son las fetideces ante las que ella deja indiferente, y que actúan tan activamente contra ella.

Pàgina 290 i següents: descripció molt bella.

206

El momento se acerca, lo presiento. El Mercedes está en camino. Llega. Flota en el aire de Praga algo que me traspasa hasta los huesos. Las revueltas de la carretera trazan el destino de un hombre, y de otro, y de otro, y de otro. Veo unas palomas que echan a volar de la cabeza de bronce de Jan Hus y, de fondo, el decorado más hermoso del mundo, Nuestra Señora de Týn, la negra catedral con sus torres afiladas, ante la que me dan ganas de caer de rodillas cada vez que puedo admirar la gris majestad de su maléfica fachada. El corazón de Praga late en mi pecho. Oigo la campanilla de los tranvías. Veo unos hombres de uniforme verdegris cuyas botas resuenan sobre el pavimento. Estoy casi allí. Debo ir. Es preciso que vaya a Praga. Debo estar ahí en el momento en todo se va a producir.

Debo escribirlo allí.

[…]

Pàgina 307-308: recomanació del llibre Europa Central de William T. Vollmann.

La voz de la Historia resuena quizá por primera vez con exactitud y me quedo impresionado por una revelación como esta: la Historia es una pitonisa que dice “nosotros”. El primer capítulo se titula “Acero en movimiento” y leo:

“Dentro de un instante, el acero se pondrá en movimiento, lentamente al principio, como los trenes con tropas que salen de las estaciones, luego, más rápido y por todas partes, avanzanlas férreas formaciones de hombres con cascos, flanqueadas por hileras de aviones refulgentes; y a continuación los tanques, los aviones y otros proyectiles en una progresiva aceleración irremisible.”

MÉS INFORMACIÓ:

1. Llibre comentat al programa de literatura Página 2, de La 2 de TVE. Entrevista a Laurent Binet per Óscar López, el presentador del programa.

2. Entrevista de Laurent Binet a la Revista de Letras.

3. Article de l’historiador Julián Casanova: El genocida nazi que tocaba el violín, diari El País, 03/06/2012.

4. Article a la revista Sàpiens: “Lidice recorda la seva tragèdia“, 12/06/2012.

– – –

2 Responses to LLIBRE. “HHhH” de Laurent Binet (2009), la resistència txeca contra els nazis

  1. Retroenllaç: LLIBRES I PEL·LÍCULES PER A L’ESTIU, si voleu « HISTORIATA

  2. Retroenllaç: TEMA. La Segona Guerra Mundial i les seues conseqüències | HISTORIATA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: